Spolek za rozvoj architektury Boskovic, z.s.


Kultura, umění a historie

Pietní místo pro zemřelé a nenarozené děti

Některé projekty jsou natolik citlivé a specifické, až mohou naopak nelákat. Pokud v nich ovšem spatříme jakousi neutěšenou prosbu či výzvu a onu specifičnost začneme chápat jako vydání se novým směrem, dostaví se nepostradatelné odhodlání. Takovým projektem je vytvoření Pietního místa pro zemřelé a nenarozené děti na hřbitově v Boskovicích.

vybíráme od 12.11.2023

Každá částka je cenná, ať už malá či velká.

Děkujeme.
114 765 Kč
vybráno 36 % z 318 000 Kč

přispělo

43 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Rádi bychom v průběhu příštího roku proměnili zanedbanou část boskovického hřbitova, kde jsou uloženy hroby dětí z padesátých let minulého století, v důstojné a významné pietní místo. Údaje o dětech pohřbených v těchto místech nejsou bohužel kompletně dochovány a možná proto byla tato část hřbitova opomíjená po mnoho desítek let, je zanedbaná, hroby již velmi dlouhou dobu nikdo nenavštěvuje. O dětské hroby se v rámci své dobrovolnické činnosti starali dlouhou dobu členové místní katolické farnosti, kterým ovšem dochází síly o hroby pečovat.
Do pietního místa symbolizující rozloučení s dětmi bychom rádi zakomponovali i přesah do budoucna. Aby každý člověk měl možnost najít potřebný klid k zastavení a zapálení svíčky dětem, které bohužel neměli či nedostanou možnost se narodit. 
Pietní místo tak bude doplněno o umělecké dílo, které bude navrženo a vytvořeno v rámci veřejné soutěže studenty Akademie výtvarných umění v Praze. Zadání soutěže probíhá pod záštitou města Boskovice a ve spolupráci s Akademií výtvarných umění v Praze. 
Budeme vděčni, když nám přispějete finančně a tím se stanete součástí tohoto citlivého projektu. Každý Váš příspěvek bude použit na vytvoření uměleckého díla a obnovu tohoto historického místa. 
Děkujeme

Každá částka je cenná, ať už malá či velká. 

Celková cena realizace díla bude 318.000 Kč.

Věříme, že s Vaší podporou dosáhneme vytvoření důstojného místa ke vzpomínkám a rozloučení s dětmi, které již nejsou mezi námi. 
 
Do sbírky se zapojili i místní firmy, kterým tímto děkujeme. - JUNKER Industrial Equipment, ITAB Shop Concept CZ, Novibra a firma manželů Syrovátkových.

V rámci projektu se konal benefiční koncert  pod záštitou města Boskovice a Muzea regionu Boskovicka v neděli 10.12.2023  v 17:00 hodin v synagoze v Boskovicích. Zahrála nám kapela Třetí zuby bez nároku na honorář. Na koncertě jste dostali darovali 9.200Kč, které jsou připsány na kontě sbírky.

Děkujeme



 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Pro mého staršího sourozence, kterého jsme nikdy neměli šanci poznat... Narodila jsem se nejspíš jen proto, že ty ne. Často na tebe myslím.

Dárce

Důležité místo pro rodiče a blízké, kteří přišli o dítě...

Jitka Popelářová
500 Kč

Dobrý den. tento projekt je vynikající nápad a je třeba jej podporovat. Přeji, aby se také dokončil.

Vojtech Šmiro

Děkuji, ať se vám daří.

Barbora Nejezchlebová
500 Kč

držím palce!

Milan Kutina
300 Kč