SPONDEA, z.ú.


Děti, mládež, rodina Zdraví

Pro všechny v tíživé životní situaci. Pro všechny zasažené násilím

Kdokoliv se ve svém životě může dostat do situace, ve které neví, kudy dál. Podpora, která dříve fungovala, najednou nepomáhá. S blízkými o tom nemůžeme nebo nechceme mluvit. A i když můžeme, přes emoce nebo malou zkušenost s krizovými situacemi stejně nevíme, kudy kam. Někdy postačí jen základní podpora, orientace a stabilizace. Jindy potřebujeme, aby na cestě ven z krize či z násilí šel někdo kousek s námi. Darujme příležitost jít touto cestou bezpečně.

Pomozte nám pomáhat ještě dnes!

11 801 Kč
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Tvoříme záchrannou síť tam, kde chybí bezpečí a důvěra

V tíživé životní situaci, se kterou si neumíme poradit vlastními silami, potřebujeme dostupnou psychologickou, sociální či právní podporu, která bude tvořit bezpečný a důvěryhodný prostor pro hledání řešení.

Pro děti i dospělé tvoříme bezplatnou záchrannou síť do doby, než se podaří najít v České republice již tak omezené kapacity dlouhodobé psychologické péče.
Pro děti, které se sebepoškozují, trpí úzkostnými stavy, řeší šikanu či jsou vystaveny zneužívání jsme prvním místem, kde mohou složit obrovskou zátěž, kde jim někdo naslouchá a nejsou samy s tím, co je trápí. Pro rodiče tvoříme prostor, ve kterém lze bezpečně nahlédnout na situaci v rodině, na vztah k dětem či partnerský život. Provázíme všechny, kdo zažili traumatickou událost v podobě ztráty blízkého či nehody.

  • Ročně podpoříme více jak 200 ohrožených dětí 
  • Ročně se setkáme s více jak 1 000 příběhy
"Prošla jsem těžkým obdobím, které se postupně měnilo v to, že jsem si začala uvědomovat své potřeby, nabývala jsem sebedůvěru a začala vnímat sama sebe." (Žaneta, 22 let)
V krizové pomoci je naším cílem předejít prohloubení traumatu a podpořit děti i dospělé v konkrétních krocích, které směřují k řešení jejich situace. Věříme totiž, že každá situace má své řešení a může být lépe.
Za svého života zažije 1 ze 3 žen a 1 ze 14 mužů některou z forem násilí. Pro děti, partnerky a partnery ohrožené násilím poskytujeme psychologickou, sociální a právní pomoc. Více jak 50 % případů násilí se děje za přítomnosti dětí. Bezpečí dětí v rodinách zasažených násilím je pro nás na prvním místě. V případech, kdy se partnerské násilí odehrává situačně, nabízíme rodičům podporu, jak udělat pro děti domov znovu bezpečným.

  • V roce 2022 jsme poskytli psychologickou a sociálně-právní podporu 765 osobám ohroženým násilím a stalkingem
"Přišla jsem s úzkostmi a se slzami v očích. Dnes můžu klidně spát bez prášků, setkat se s přáteli. A zase se v klidu najíst." (Marie, 47 let)
Naším cílem je zastavit probíhající násilí a dostat klienty*ky do bezpečí. Dlouhodobým cílem je dosáhnout společně toho, že jejich životy a blízké vztahy se budou odehrávat bez násilí.

Na cestě ven z násilí provázíme i ty, kdo se chtějí naučit zvládat svůj vztek tak, aby nezraňovali své blízké.

  • Už více jak 1000 dospělých jsme podpořili v nahlédnutí na svůj vztek, získání technik pro zvládání agrese a ve snížení míry násilí v jejich vztazích
"Terapie mi pomohla uvědomit si, že za své činy jsem plně odpovědný jen já a že mám možnost rozhodnout se, jak se zachovám. Naučil jsem se přijmout, jak být zranitelný a nedokonalý. V tu chvíli jsem si uvědomil, že násilí v mém životě už nějakou dobu nehraje žádnou roli." (Pavel, 37 let)
Násilí nejde zastavit bez toho, abychom pracovali s těmi, kdo se jej dopouští. Program Chci ovládnout vztek je tu pro všechny, kteří hledají způsob, jak se vymanit z pasti násilí vůči svým blízkým.

Pomozte nám pomáhat ještě dnes!

Díky komplexním službám dokážeme nabídnout podporu každému, kdo si není jistý situací ve svých vztazích, kdo se ocitl v těžké životní situaci či si nedokáže poradit s vlastní agresí. Vaše podpora nám ale umožní mimo jiné:

  • Péči špičkově vzdělaných a zkušených psychologů*ek a sociálních pracovníků*ic do doby, než se dětem podaří najít často nedostupnou dlouhodobou psychologickou podporu
  • Bezpečné zázemí pro konzultace: pronájem prostor, energie 
  • Terapeutické pomůcky pro práci s dětmi a vybavení konzultoven
  • Vzdělávat odborníky*ice, kteří pracují s dětmi ve školách, nemocnicích nebo u policie
Pojďte spolu s námi tvořit bezpečnou cestu pro děti, dospívající i dospělé, kteří u nás hledají pomoc nebo ji v budoucnu budou potřebovat. 
Děkujeme!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

<3 Díky

Lucie Čechovská