Ústecká komunitní nadace


Životní prostředí Zvířata

Seznamka pro tapíry

Podílejte se společně s námi na záchraně populace tapírů čabrakových a pomozte nám zpřístupnit venkovní výběh pro náš nově sestavený chovný pár! V prostorném venkovním výběhu budou ideální podmínky pro jejich bližší seznámení. A pokud vše půjde podle plánu, dočkáme se brzy i historicky prvního mláděte tohoto vzácného druhu v naší zoo.

vybíráme od 6.9.2023
123 050 Kč
vybráno 103 % z 120 000 Kč

přispělo

125 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Tapír čabrakový (Tapirus indicus) je jediným asijským druhem tapíra, který žije v pralesích jihovýchodní Asie na území Sumatry, Thajska a Malajsie. Od svých jihoamerických příbuzných se odlišuje především černo-bílým zbarvením, které ho v pralese dokonale maskuje. Vyskytuje se často poblíž vody, hledá v ní úkryt, výborně plave a potápí se. Kvůli lovu a odlesňování, které ho připravuje o jeho přirozené prostředí, je podle Červeného seznamu řazen mezi ohrožené druhy. Udržení jeho populace v zoologických zahradách je proto velmi důležité.

V zoologické zahradě Ústí nad Labem jsme zadaptovali pro tapíry čabrakové bývalý pavilon slonů, a díky tomu získali perspektivní chovný pár. Tapíři se v novém pavilonu výborně zabydleli a my bychom je rádi vypustili do rozlehlého venkovního výběhu jižně od pavilonu „Asijský prales“. V tom nám však brání nevyhovující spojovací koridor do venkovního výběhu.

Proto vás žádáme o pomoc s vybudováním tohoto koridoru z vnitřní stáje zahrnující bezpečnostní bariéry, přístupovou rampu a nové osvětlení. Rádi bychom vypustili tapíry do venkovního výběhu do konce října 2023, aby si mohli ještě užít podzimní sluníčko.

Děkujeme, že s námi rozvíjíte naši zoo.

PS: Každý z dárců, který na tuto výzvu přispěje částkou min. 1 000 Kč se automaticky stává Patronem zoo.



Veřejná sbírka pro Zoologickou zahradu Ústí nad Labem je povolena Krajským úřadem Ústeckého kraje pod číslem KUUK/013382/2023. Sbírku pořádá Zoo ve spolupráci s Ústeckou komunitní nadací. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Milujte se a množte se!

Michael Sýkora
450 Kč

❤️Ať se daří!❤️

Mi. Ji.

Držím palce!

Katka Ficencová
1 000 Kč

Ať se vám v novém výběhu líbí :-))

Jitka L.

Těším se na tapíry🙂

Dagmar Mandovcova
2 000 Kč

Hodně štěstí v chovu ;)

Andy Flieger
300 Kč

Tapíři to vskutku nemají jednoduché. Je dobře, že se o taro krásná a majestátní zvířátka staráte. Tak ať nám naši chobotnatci prosperují!

Adam
300 Kč

Ať se tapírům daří a dělají chovatelům i návštěvníkům jen samou radost :)

Jana
300 Kč

At se podaří vybrat i zbytek :-) Už je to kousek.

Roman Poláček
500 Kč

Tapír

Henrietta Češková
2 000 Kč