Bez trestu, z. s.


Lidská práva Osvěta a poskytování informací

Proti bagatelizaci sexualizovaného a domácího násilí. Pro férové tresty.

Sexualizované a domácí násilí patří mezi trestné činy s nejvíce zničujícími dopady na životy obětí. Hned vedle pokusu o vraždu. Přesto jejich pachatelé ve více než 50 % případů odcházejí od soudu s podmínkou a zůstávají tak na svobodě. A to jsou jen ty případy, které se k soudu dostanou. Ročně je u nás spácháno až 12 000 znásilnění. Nahlášeno je z nich ale pouze 5 %. Pomozte nám to změnit.

vybíráme od 25.11.2023

Podpořím Bez trestu

6 700 Kč

přispělo

5 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Kdo jsme?
Jsme spolek Bez trestu – advokáti/ky, právníci/čky a další lidé, kterým není jedno, jak se u nás zachází s oběťmi sexualizovaného a domácího násilí. Z praxe totiž víme, jak často se oběti, které se rozhodnou tyto skutky nahlásit, setkávají s nepochopením, odmítáním a zlehčováním situace. A že mýty o sexualizovaném a domácím násilí bohužel mnohdy hrají roli i při rozhodování soudů.  

O co nám jde?
Chceme, aby oběti sexualizovaného a domácího násilí mohly mít důvěru v justiční systém. Naším primárním cílem není plošné udělování vysokých trestů pachatelům sexualizovaného a domácího násilí. Usilujeme o to, aby ze soudního rozhodování nadobro zmizelo zlehčování těchto případů a viktimizace jejich obětí. Právě to totiž podle našich zkušeností vede k neadekvátním trestům. A jak toho dosáhnout? Lepším vzděláváním soudců/soudkyň a dalších státních zástupců/zástupkyň.

Co pro to děláme?
Aby soudy mohly rozhodovat zodpovědně, je potřeba, aby měly dostatek relevantních dat a informací, o které se při své práci mohou opírat. Na půdě vlády ČR proto otevíráme diskuzi o povinném vzdělávání státních orgánů ve věcech viktimologie, psychologie obětí a společenského kontextu sexualizovaného a domácího násilí.

Na konkrétních případech z vlastní praxe ukazujeme, jak často je rozhodování soudů ovlivněno mýty a předsudky o obětech, pachatelích a sexualizovaných trestných činech obecně.

Zároveň věříme, že za každou velkou změnou stojí podpora veřejnosti. Proto šíříme osvětu i v širší společnosti, a to prostřednictvím médií, sociálních sítí i přednášek, které pravidelně pořádáme. Aktuálně nás čeká rozjetí velké celorepublikové osvětové kampaně. Snažíme se tak podpořit celospolečenskou diskusi, která je pro konec bagatelizace sexualizovaného a domácí násilí nesmírně důležitá.

Přispějte k této osvětě i vy!
Finančními příspěvky podporujete provoz našeho spolku a veškeré naše aktivity. Díky vám můžeme naše poselství šířit dál, oslovovat čím dál tím více lidí a po kousíčkách tak dospívat ve společnost, kde sexualizované a domácí násilí není norma. Děkujeme!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děkuji za to, co děláte.

Petr Dvořák
500 Kč