Nadace Veronica


Životní prostředí Zvířata

Podpořte záchranu žab před koly aut

Podpořte iniciativu dobrovolníků z Žabí hlídky v Blansku-Češkovicích a Býčí skále, kteří pomáhají chránit naše obojživelníky před koly aut. Každoročně na silnicích zahynou tisíce obojživelníků. Žabí hlídka se snaží žábám zajistit bezpečnou cestu při jejich jarní migraci za rozmnožováním.

vybíráme od 20.4.2023
1 220 Kč

přispělo

5 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Na jaře, většinou v polovině až na konci března, začínají obojživelníci migrovat. Žáby přijdou k dočasně vztyčeným bariérám a Žabí hlídka je pak přenáší na druhou stranu silnice..

Dočasné bariéry, které dobrovolníci staví u silnic brání žábám vstupu na vozovku a tudíž je chrání před přejetím autem. Žáby se každý rok vrací k rybníku/vodní ploše, kde se narodily a pokud jim přes cestu postavíme silnici, žáby svoje chování nezmění, nevyhnou se autům. Potom jich spousta zbytečně umírá pod koly aut.

Žabí hlídky chodí kolem bariér v danou denní dobu a sbírají žáby u bariér do kyblíku. Potom je přenesou na určené místo za silnicí, kde žáby vypustí (většinou u rybníku). Hlídky jsou celkem dobrodružná věc, protože největší žabí tahy bývají v noci, cca od 21:00 až do půlnoci. Ale musí se chodit i ve dne. Když je žabí migrace na vrcholu, žáby migrují i přes den.
 

I vy se můžete zapojit do záchrany našich obojživelníků. Staňte se členem Žabí hlídky - odkaz na přihlášku nebo dobrovolníky podpořit finanční částkou dle vašeho uvážení zde na Darujme.cz. Vybrané dary slouží na úhradu materiálu a dopravu dobrovolníků na místo. Samotná iniciativa je dobrovolnická. Děkujeme!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu