Mezinárodní PEN-Klub - České centrum Mezinárodního PEN-KLUBU


Kultura, umění a historie

Podpořte činnost Českého centra Mezinárodního PEN klubu

Za dva roky bude PEN klubu 100 let. Staňte se našimi partnery a podpořte nejstarší literární organizaci v České republice.

vybíráme od 4.4.2023

Podpořte aktivity Českého centra Mezinárodního PEN klubu v roce 2023

14 800 Kč

přispělo

9 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Ondřej Vaculík - předseda Českého PEN klubu od roku 2023

Kdo jsme? 

  • Nejdéle působící česká literární organizace
  • Samostatná součást světového sdružení spisovatelů, vydavatelů, překladatelů, literárních teoretiků, kritiků a publicistů
  • Garant Ceny Karla Čapka, jejímiž nositeli se stali Erika Abrams, Václav Havel, Václav Jamek, Jiří Kratochvil, Jaroslav Rudiš a další významné osobnosti
  • Společenské centrum s více než 200 českými i zahraničními literárními tvůrci
  • Pořadatelé konferencí, seminářů, autorských čtení a besed, představujeme novou literaturu na knižních veletrzích, vydáváme publikace a natáčíme podcast
  • Prostor k jednáním a setkáváním pro naše členy i zástupce dalších literárních platforem či spolků

Co svým darem podpoříte? 

Aktivity

Festival Hašek 100
V roce 2023 si připomínáme 100 let od smrti (3. 1.) a 140 let od narození (30. 4.) autora Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války. Spojili jsme se s Památníkem národního písemnictví, Ústavem pro českou literaturu AV ČR a Muzeem Vysočiny Havlíčkův Brod, abychom spolu s nimi uspořádali řadu odborných a uměleckých akcí k připomínce těchto  výročí.
více ke čtení zde či leták zde

Udělování cen PEN klubu
V lednu 2023 jsme předali Cenu PEN klubu „Vlastní cestou“ básníku, prozaikovi a autoru literárních dokumentů Miloši Doležalovi. Hned na to jsme začali připravovat udělení sedmnácté Ceny Karla Čapka, která bude předána na počátku příštího roku.

Penklubovna
V květnu 2023 proběhne na holešovickém výstavišti v Praze 28. mezinárodní knižní veletrh a literární festival Svět knihy a my opět budeme u toho. Podobně jako v minulých letech, zorganizujemena veletrhu setkání spisovatelek a spisovatelů z našich řad s návštěvníky veletrhu.

PENCAST
Již rok vydáváme pravidelný podcast, který představuje mimo jiné zvukovou kroniku klubu. Od začátku roku 2023 najdete PENCAST i na podcastových aplikacích. 

Prosazování Charty PEN
Příslušnost k Mezinárodnímu PEN klubu nás zavazuje prosazovat Chartu Mezinárodního PEN klubu, zasazovat se o jazykovou a kulturní diverzitu, zastávat se ohrožených a vězněných spisovatelů, bránit svobodu slova před cenzurou v dobách míru a vystupovat proti zneužívání této svobody k šíření klamných zpráv či překrucování fakt pro politické i osobní cíle.

www.penklub.net

FACEBOOK

Děkujeme za vaše příspěvky!


Jiří Stránský - Prezident PEN klubu 1994-2006

Kniha ke koupi zde
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu