Mezinárodní PEN-Klub - České centrum Mezinárodního PEN-KLUBU


Kultura, umění a historie

Podpořte činnost Českého centra Mezinárodního PEN klubu

Za rok bude PEN klubu 100 let. Staňte se našimi partnery a podpořte nejstarší literární organizaci v České republice.

vybíráme od 4.4.2023

Podpořte aktivity Českého centra Mezinárodního PEN klubu v roce 2024

14 800 Kč

přispělo

9 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Ondřej Vaculík - předseda Českého PEN klubu od roku 2023

Kdo jsme? 

  • Nejdéle působící česká literární organizace
  • Samostatná součást světového sdružení spisovatelů, vydavatelů, překladatelů, literárních teoretiků, kritiků a publicistů
  • Garant Ceny Karla Čapka, jejímiž nositeli se stali Erika Abrams, Václav Havel, Václav Jamek, Jiří Kratochvil, Jaroslav Rudiš, Sylva Fischerová a další významné osobnosti
  • Společenské centrum s více než 200 českými i zahraničními literárními tvůrci
  • Pořadatelé konferencí, seminářů, autorských čtení a besed, představujeme novou literaturu na knižních veletrzích, vydáváme publikace a natáčíme podcast
  • Prostor k jednáním a setkáváním pro naše členy i zástupce dalších literárních platforem či spolků

Co svým darem podpoříte? 

  • Pokračování odkazu Karla Čapka
  • Cenu Karla Čapka
  • Zachování Domu bratří Čapků v Budislavi u Litomyšle 
  • Cenu PEN klubu "Vlastní cestou"
  • Autorská čtení začínajících i stálých autorů
  • Publikování textů vězněných spisovalelů

Aktivity

Literatura bez hranic
Ve čtvrtek 25. ledna 2024 byl autorským večerem spisovatelky a překladatelky Pavly Horákové zahájen celoroční cyklus setkání PEN klubu nad aktuální literaturou se současnými autory, nazvaný „Literatura bez hranic“. Setkání se konají v sídle PEN klubu v Kolowratském paláci nebo v Dolním sále Ústavu pro českou literaturu AV ČR (Na Florenci 3).

Udělování cen PEN klubu
Dne 11. ledna 2024 jsme předali Cenu Karla Čapka básnířce, prozaičce a klasické filoložce Sylvě Fischerové. Vzápětí jsme rozhodli, že v příštím roce, kdy si PEN klub připomene sto let od svého založení, porušíme obvyklé střídání našich cen a místo Ceny PEN klubu „Vlastní cestou“ znovu udělíme Čapkovu cenu, abychom tak uctili památku našeho zakladatele.

110 let od narození Bohumila Hrabala
Při příležitosti výročí narození Bohumila Hrabala jsme 28. březnu 2024 v Dolním sále Ústavu pro českou literaturu AV ČR uspořádali slavnostní setkání, při němž vystoupil například  religionista Pavel Hošek, který pohovořil o okolnostech vzniku své nedávno vydané knižní studie Evangelium podle Bohumila Hrabala. K večeru byla na témže místě instalována panelová výstava Petra Kotyka nazvaná „Too Loud a Solitude“ a určená primárně pro návštěvníky Českých center v zahraničí.

Karel Kryl 80/30
K připomínce osmdesátého výročí narození a třicátého výročí úmrtí Karla Kryla jsme 10. dubna 2024 v sále ústřední budovy Městské knihovny v Praze uspořádali koncert, v němž na svého přítele či kolegu zavzpomínali písničkáři Jaroslav Hutka, Vladimír Merta, Jiří Dědeček a Jan Burian.

Penklubovna
Podobně jako v minulých letech jsme zorganizovali setkání spisovatelek a spisovatelů z našich řad s návštěvníky knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy Praha.Ve dnech 24. a 25. května 2024 vystoupili v „Penklubovně Jiřího Gruši“ na holešovickém výstavišti například Jiří Kamen, Jaroslav Rudiš, Ladislav Martínek, Jan Burian či Petra Hůlová.

Příspěvek ke komemoraci Franze Kafky
Dne 3. června 2024 jsme ve spolupráci s Učenou společností ČR uspořádali v přednáškovém sále Akademie věd České republiky na Národní třídě v Praze sympozium „Franz Kafka jinak“, jehož program se zaměřil na méně diskutované kontexty života a díla nejznámějšího představitele německojazyčné literatury z českých zemí. Historik Jakub Rákosník pohovořil například o sociálním pojišťovnictví, s nímž Kafka spojil svou úřednickou dráhu, lékařka Martina Vašáková o dobovém problému tuberkulózy, tedy choroby, na niž Kafka zemřel.

PENCAST
Již dva roky vydáváme pravidelný podcast, který představuje mimo jiné zvukovou kroniku klubu. Od začátku roku 2023 najdete PENCAST i na podcastových aplikacích. 

Prosazování Charty PEN
Příslušnost k Mezinárodnímu PEN klubu nás zavazuje prosazovat Chartu Mezinárodního PEN klubu, zasazovat se o jazykovou a kulturní diverzitu, zastávat se ohrožených a vězněných spisovatelů, bránit svobodu slova před cenzurou v dobách míru a vystupovat proti zneužívání této svobody k šíření klamných zpráv či překrucování fakt pro politické i osobní cíle.

www.penklub.net

FACEBOOK

Děkujeme za vaše příspěvky!


Jiří Stránský - Prezident PEN klubu 1994-2006

Kniha ke koupi zde
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu