KHER, z. s.


Vzdělávání a výzkum Sociálně znevýhodněné skupiny

První kniha se počítá!

Podpořme vzdělávání (nejen) romských dětí tou správnou první knihou. Takovou, ve které najdou sebe, mámu, tátu, ale taky brášky, sestřičky, tetičky i babičky... Takovou, ze které voní romské jídlo a zní veselé hovory během rodinných oslav. Takovou, která je přitáhne a budou si nad ní s chutí ukazovat, povídat a při tom objevovat vše, co potřebují znát, aby se nebály vykročit do školy.

vybíráme od 4.4.2023

Podpořte vznik knížky pro včasnou péči o budoucí romské školáky!

152 355 Kč
vybráno 66 % z 231 000 Kč

přispělo

147 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
POZOR! Díky Vaší ohromné podpoře jsme měsíc před ukončením sbírky dosáhli původní cílové částky - máme radost, kolika z vás není dětství a vzdělávání romských dětí lhostejné, děkujeme! 
Přispívat je ale stále možné a žádoucí - cena za tisk bude oproti plánu mnohem vyšší, ale my se nechceme vzdát kvalitního a zábavného provedení! Proto projekt prodlužujeme, cílovou částku navyšujeme a naše úsilí pokračuje. 

Včasná péče, tedy péče, která začíná již od kolébky a trvá do nástupu do školy, může dětem vstup na základní školu usnadnit. Aby ale měly k velkému objevování chuť, motivaci i odvahu, pomůže jim, když se budou mít s kým ztotožnit. Nadace OSF se proto rozhodla pomoci (nejen) romským dětem s přípravou na vzdělávání takto: nabídne jim "první" knížku, která jim bude kulturně blízká a bude k nim vstřícná; knížku, ve které lidé vypadají a žijí podobně jako ony samy!
Ostatním dětem kniha nabídne pohled na známé věci perspektivou romské hlavní postavy, což je přesně to, v čem mohou zase ony nacházet nové, cenné podněty. A to se taky počítá!

Je nám ctí, že Nadace OSF oslovila právě nás, Nakladatelství romské literatury Kher, abychom takovou knihu vytvořili a uvedli do našeho systému vzdělávání.
Do díla jsme se ale nedali sami – text vzniká  ve spolupráci s Evou Danišovou, zavedenou romskou spisovatelkou a také několikanásobnou maminkou a babičkou, se zkušeným a nápaditým ilustrátorem Matejem Ilčíkem, o cenné rady z praxe se s námi dělí romské pedagožky Lenka Kurová a Aneta Suchá.
Děkujeme také Nadaci Albatros, která v rámci matchingu zdvojnásobila Vašich 72.500,-.

A proč je vlastně tahle knížka potřeba?
Nástup do 1. třídy je zásadním a přelomovým okamžikem v životě každého dítěte - budoucí prvňáček se možná těší, možná ale také bojí. Potřebuje znát hodně věcí ještě před tím, než půjde k zápisu, potřebuje slyšet, co ho ve škole čeká, co bude nové, jiné, než je zvyklý, ale také to, že vše zvládne a že škola může být moc fajn: noví kamarádi, nová paní učitelka, spousta her a objevů! A to si žádá velké nadšení, odvahu, ale také podporu.
Jenže co když všechny knížky, omalovánky a jiné materiály nabízejí až příliš přísný vzor, a přitom jsou v nich některé věci jinak než doma? Co když tatínek s maminkou nebo starší sourozenec vzpomínají na školu jako na místo, kde se cítili odstrkovaní a podceňovaní, a sami mají obavy, jak jejich malý prvňáček všechno zvládne...
Citlivě zvolená knížka může být tou správnou pomocnou rukou pro děti, jejich rodiče i učitele.

Tak neváhejte, protože už první knížka se počítá!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Na knihu se těším! A hlavně na její využití ve škole.

Eva Nováková
525 Kč

Hodně štěstí, děláte skvělou práci!!!

Lukáš Kotlár
1 000 Kč

Díky! Držím všem romským prvňáčkům, dětem a mladým obecně palce!

Dárce
300 Kč

Krásný počin! Přeji ať se dětem líbí a pomáhá jim!

Simona Batková
300 Kč

Moc vám držím palce!

Klára Bendová
500 Kč

Je to třeba, díky!

Katerina Mahdalova

Skvělej nápad. Držím palce! <3

Veronika Příborská
300 Kč

Ať se daří🙂🍀

Petr Šťastný
300 Kč

Ať se knížka dětem líbí.

Martina Opršalová Dašková
300 Kč

Ať se knize daří a romským prvňákům taky!

Jolana Souckova
500 Kč