Centrum Orion, z.s.


Lidé s postižením Sociálně znevýhodněné skupiny

Centrum Orion - pomozme osobám s těžkým zdravotním postižením nastartovat samostatný život!

Naší snahou je umožnit osobám s těžkým zdravotním postižením pobyt v jejich přirozeném prostředí, v blízkosti svých blízkých a přátel, a přitom s potřebnou podporou. Hledáme cesty pro postupné osamostatňování těchto lidí a jejich odpoutání se od nepřetržité péče rodičů. Věříme, že mají právo na aktivní a radostný život, pouze je třeba vytvořit k tomu podmínky. A tuto vizi může podpořit každý z nás! Pojďme do toho!

vybíráme od 30.3.2023

Pomozme osobám s těžkým zdravotním postižením nastartovat nový život!

Děkujeme za Vaši podporu pro naše klienty, díky níž mohou trénovat samostatné bydlení.
20 350 Kč
vybráno 8 % z 250 000 Kč

přispělo

9 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Centrum Orion, z.s. je nezisková organizace z Rychnova nad Kněžnou, která již 25 let pomáhá dětem i dospělým osobám s postižením a také jejich rodinám žít! 
Máme v péči cca 100 rodin, kterým pomáháme prostřednictvím sociálních služeb osobní asistence a centrum denních služeb. Mimo to nabízíme širokou paletu dalších aktivit, např. terapii Neurofeedback, terapii Access Bars, psychoterapeutickou podporu celým rodinám, rekondiční pobyty atd. Veškeré naše aktivity směřujeme také k podpoře pečujících osob - od r. 2021 jsme se stali zastřešující organizací pro Homesharing, zcela novou formu podpory pečujících rodin v Královéhradeckém kraji. 
Tomáš je třicetiletý mladý muž, který už několik let touží žít sám ve vlastním bytě. Z důvodu těžkého postižení celého těla je od narození bohužel upoutaný na invalidní vozík, a navíc má i mentální postižení. Je tak odkázaný na pomoc prakticky ve všech úkonech sebeobsluhy, pohybu i vyplnění volného času – sám umí „pouze“ obsluhovat počítač, joystick na elektrickém vozíku a pípu (moc rád totiž čepuje pivo 😊). Přitom je velmi společenský, rád se baví a má rád nové aktivity i zážitky…
Teď má nejen on, ale nejméně dalších 15 klientů Centra Orion jedinečnou příležitost začít se učit samostatně žít! Podařilo se nám pronajmout kompletně bezbariérové prostory a vybavit je nábytkem i potřebnými pomůckami pro manipulaci. Osoby s postižením zde budou s pomocí osobních asistentů trénovat samostatné bydlení. Díky tomu může Tomáš už nyní 2 x v týdnu přespávat mimo svůj domov – čímž se uleví i jeho rodičům, kteří mají čas nabrat síly do další péče.  
Klienti si platí asistenci (jejíž výše se pohybuje kolem 1.000,- Kč za každou noc), dále si zajišťují stravu, praní lůžkovin i dopravu do Orionu… Už tyto položky představují poměrně značné finanční zatížení pro celou rodinu. 
Proto nutně potřebujeme získat prostředky na nájem prostor, který se pohybuje měsíčně kolem 10.000,- Kč a který nelze hradit z dotací na sociální služby, a také na jejich dovybavení.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Dneska mi hodně pomohl Bůh a rekla jsem si že odeslu svuj rocni bonus na charitu.
Moc dekuji Vam za to, co delate ♥️

Katja
6 500 Kč