TyfloCentrum Olomouc, o.p.s.


Lidé s postižením

I bez zraku se chceme líbit.

Pro většinu žen se zrakovým postižením je velice obtížné se nalíčit bez předchozích zkušeností, či asistence vidící osoby. Vzhledem k tomu, že se snažíme naše uživatele vést k co největší samostatnosti, rádi bychom pro něžnější pohlaví uspořádali kurz líčení.

vybíráme od 13.3.2023
2 000 Kč
vybráno 100 % z 2 000 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Kdo jsme? 


Jsme nezisková organizace, která poskytuje sociální služby pro osoby s těžkým postižením zraku. Našim uživatelům pomáháme v nejrůznějších oblastech jejich života, včetně oblasti neverbální komunikace. Naším cílem je především pomoci nevidomým a těžce slabozrakým v co nejsnazším začlenění se do společnosti.


Neverbální komunikace a celková vizáž jsou důležitými prvky v navazování vztahů a v komunikaci obecně. Našim uživatelům, mimo jiné, pomáháme také třeba s nalezením zaměstnání, kde je upravený vzhled rovněž důležitý.

I bez zraku se chceme líbit.


V letošním roce bychom proto rádi uspořádali pro naše uživatelky kurz líčení. Pro většinu žen se zrakovým postižením je velice obtížné se nalíčit bez předchozích zkušeností, či asistence vidící osoby. Vzhledem k tomu, že se snažíme naše uživatele - v tomto případě ženy -  vést k co největší samostatnosti, byli bychom rádi, kdybychom jim umožnili se i v této oblasti spolehnout na své dovednosti do té míry, že budou schopny používat dekorativní kosmetiku k běžnému dennímu líčení tak, jako je to zcela přirozené pro většinu vidících žen, které se líčit chtějí.


Možná si myslíte, že jsou to malichernosti
, ale tato dovednost nejen, že vede k zmíněné samostatnosti, je také důležitá při zvyšování míry sebevědomí a v neposlední řadě je účinným nástrojem k odstraňování psychosociálních bariér. Většinová společnost tak může zjistit, že těžce zrakově postižení jsou schopni naučit se i dovednosti, které v naších představách téměř zcela podléhají zrakové kontrole. Nejedná se tedy jen o estetickou záležitost, ale zejména o možnost se co nejvíce začlenit do běžné společnosti tak, aby bylo již při utváření prvních dojmů jasné, že je zrakově postižená žena schopna se o sebe plnohodnotně postarat.

Pokud se nám prostřednictvím vaší podpory podaří získat 2 000,-  budeme moci realizovat kurz líčení pro 6 žen se zrakovým postižením. Jestli se nám podaří vybrat vyšší částka, budeme moci kurzy opakovat, podpořit více žen nebo se časem zaměřit i na další aktivity - vhodný výběr oděvu na pohovor do zaměstnání atp. 

 


Příběh Veroniky...


Jmenuji se Veronika a od narození prakticky nic nevidím. Dokážu rozpoznat pouze světlo a tmu, v dětství jsem byla schopná rozeznávat základní barvy. Naučila jsem se samostatně zvládat spoustu věcí, které jsou pro mne v každodenním životě podstatné. Dlouho jsem si však myslela, že umět se nalíčit je něco, čeho bez zraku nejsem schopná. Opak je ale pravdou a já zjistila, že dokážu používat dekorativní kosmetiku skoro stejně tak dobře, jako vidící ženy. A proč je to pro mě tak důležité? Od mala mám ráda hezké věci, zajímám se o to, jakou mají barvu atd. Estetika, dle mého názoru, souvisí především s našim charakterem. To, že moje oči nejsou schopné vidět, tedy ještě neznamená, že netoužím vypadat upraveně až do té míry, abych byla schopná se nalíčit jak na běžný den, tak i na nějakou večerní událost. Náš vzhled je navíc tím prvním, co o nás při setkávání s neznámými lidmi vypovídá. No a pozitivní první dojem nám může pomoci nejen třeba při shánění zaměstnání, ale i při hledání nových přátel, partnera apod.

Ráda bych proto spolu s organizací TyfloCentrum Olomouc o.p.s., v níž pracuji, pomohla nevidomým ženám, které nemají s touto oblastí života žádné zkušenosti, aby byly schopné se samy nalíčit. Ukažme ostatním lidem, že bez zraku se dá dělat spousta věcí a že je to hlavně o naší povaze a zálibách, do čeho se pustíme, nikoli o našem handicapu.




Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Netrvalo to ani 24 hodin a získali jsme 100% minimální částky na uspořádání kurzu líčení pro naše uživatelky se zrakovým postižením.
Děkujeme!!
Nicméně, výzva běží dál a pokud se nám podaří vybrat nad požadované minimum, chceme tyto kurzy poskytnout více lidem a nebo uspořádat další tematické workshopy na rozvoj osobnosti.
 

Založení projektu