INICIATIVA FÓR_UM, z. s.


Děti, mládež, rodina Kultura, umění a historie

Inventura Sametového posvícení

Karneval, který upozorňuje na společenské problémy. Humorná nadsázka, která otvírá oči. Kreativní cesta k aktivnímu občanství. Připojte se k nám a podpořte naše aktivity! Slavíme svátek svobody a demokracie s vtipem. Chystáme 12. ročník Sametového posvícení formou inventury všeho velkolepého, co od roku 2012 vzniklo.

vybíráme od 8.3.2023
2 000 Kč

přispěli

3 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Už jedenáctkrát prošel 17. listopadu Prahou velký průvod originálních živých obrazů, které společně tvořili umělci, studenti, lidé z neziskovek i nejrůznějších občanských iniciativ. Vznikly už stovky masek a desítky alegorických objektů. Některé nenávratně zmizely, jiné se však schovávají v domácnostech, třídách a kancelářích a bylo by krásné je opět spatřit v ulicích.

Letošní ročník bude  speciální, rekapitulační. INVENTURA. Chceme vzdát hold všem, kdo se zapojili do společné tvorby v minulých letech.


Vy, kdo jste se v letech 2012–2022 zúčastnili tvořivého kvasu Sametového posvícení, zveme vás, vyzýváme a prosíme: pojďme spolu zrekapitulovat a připomenout si všechnu tu ohromnou energii a kreativní sílu, kterou se nám již tolik let dohromady daří k 17. listopadu dávat pojmu občanská společnost nevídaný pestrobarevný tón hýřící fantazií.

Pomozte nám pro vás masky zrestaurovat, promyslet, v jakém významu se znovu objeví, a  zažít si, co znamená, když jsme u toho všichni.

Zároveň nezůstane jen u již dříve vyrobených masek, pěstujeme živé svátky, takže se opět připojí i nové školní skupiny, muzikanti, svítící objekty, které dají všemu kolem nové světlo. 



Na letošní ročník jsme dostali od města příspěvek 50 tisíc korun, ačkoli příprava průvodu vyžaduje několikaměsiční součinnost celého týmu lidí, technické zajištění, mnohatýdenní vypětí výtvarníků, kteří zprostředkovávají svůj um na dílnách veřejnosti a zároveň vtělují svou vizi do velkých lateren.


A co ještě děláme a zaslouží si vaši podporu?
Vytváříme živé svátky, v nichž se tradice mísí s aktuální společenskou situací.
Už pětkrát jsme vynášeli Moranu, vždy v podobě momentálně nejpalčivější “zimy”, u níž je záhodno, aby uvolnila místo “jaru”.


Jako členové platformy uMĚNÍM usilujeme o rozvíjení kreativity ve vzdělávání a pořádáme workshopy pro základní a střední škol. Pěstujeme v mladých lidech schopnost diskutovat a kreativně pojmout společenské problémy.
https://www.sametoveposviceni.cz/pro-skoly/

Rozvíjíme mezinárodní spolupráci s dalšími evropskými průvody: především nás přízeň úzce pojí s basilejskou Fasnacht, ale také s bruselským Zinneke Parade. 

Váš příspěvek nás podpoří v našem úsilí, umožní nám pokračovat a rozvíjet aktivity podporující kreativitu a zájem lidí o veřejné dění. Děkujeme!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Těším se na Vaše další akce! :-)

Jitka Rusová
300 Kč