Spolek pro občanskou společnost


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Prales v Krasu

Smutné zkušenosti ukazují, že komerční zájmy v drtivé většině zvítězí nad ochranou přírody. Ukazuje se, že skutečně efektivně lze chránit jen to co vlastníte. Proto je naším cílem projektu vykoupit poškozené lesní pozemky v okolí propasti Macocha a přetvořit je na přírodě blízký les. Vznikne zde les, kde bude zdravá příroda důležitější než byznys jednotlivců. Zbavíme pozemky pozůstatků kůrovcové kalamity a vysázíme nový porost, který bude odolávat nejrůznějším kalamitám a změnám klimatu. Obnovíme porost na vytěžených a nezalesněných pozemcích, o které se jejich majitelé už nedokážou postarat. Do lesa vrátíme přirozenou skladbu stromů, která zde byla v minulosti. Inspirací je pro nás projekt Nový prales na svazích Ještědu, který úspěšně funguje už téměř 20 let. Viz video.

vybíráme od 16.2.2023
4 826 Kč

přispělo

10 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Jak se "buduje" prales můžete vidět z přiloženého videa. Na rozdíl od Nového pralesa na Ještědu budeme v Krasu víc likvidovat následky kůrovcové kalamity, která tady zničila podstatnou část smrkových porostů.  To znamená sázet vhodnou druhovou skladbu stromů a zajistit, aby nové stromky nepadly za potravu srnkám.


TOHLE NENÍ FOTOMONTÁŽ. I takhle může vypadat rozdíl mezi smrkovou pouští a zdravým lesem. Foto je z NP České Švýcarsko. Kdyby tady byly před požárem více zastoupeny smíšené lesy, tak požár v roce 2022  nemusel mít tak drastický průběh.  Foto: zveřejněno s laskavým svolením mluvčího NP České Švýcarsko Tomáše Salova.


Důsledek špatné druhové skladby stromů - povodně ve Sloupu (Moravský kras). Smrkové monokultury v přilehlých údolích nedokázaly absorbovat místní nárazovou srážku. Stačil na to cca dvouhodinový déšť. V dolní části Sloupu došlo k zaplavení objektů Sloupsko-šošůvských jeskyní. Ponory u Hřebenáče nestačily pohlcovat přívalovou vodu, takže vytvořené jezero se přelilo do Pustého žlebu průtokem cca 4 m3/s.  Povodňová vlna se převalila přes něstečko hned 2 x cca 14 dní po sobě.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Fandím takovému projektu.

Láska k lesu
300 Kč