Culture, education and computing in Africa z. s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Podpořte GECO - školku/školu v Zambii

Pokračujeme v úspěšném projektu podpory školky/školy v Zambii. GECO školka/škola se snaží přinést kvalitní vzdělávání všem místním dětem, bez ohledu na jejich finanční možnosti. Cílem je dát dětem silný základ pro jejich další vzdělávání a život, začínajíc na úrovni předškolního vzdělání. Tato školka se nachází na okraji Lusaky, hlavního města Zambie, v rozvíjejícím se předměstí, kde je pro většinu místních, z finančních důvodů, výzvou posílat děti do školky nebo školy. Přibližně po roce se školce/škole svépomoci, ale hlavně díky vaší podpoře, podařilo poskytnout více jak 20 dětem vzdělání. Aby mohla pokračovat v růstu a podpoře více dětí z rodin s finančně omezenými možnostmi, potřebujeme vaši podporu. Váš příspěvek pomůže vytvořit lepší budoucnost pro děti a jejich rodiny v Zambii.

Daruj dětem školku

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Tím, že školka začala přijímat i starší děti, stává se z ní postupně i škola. Aktuálně máme 13 dětí ve školce, 4 v první a 4 ve druhé třídě. Příští školní rok, který v Zambii začíná v lednu půjde 8 dětí do první třídy a přibyde i třetí třída.

Protože věkové rozpětí dětí je velké, paní učitelce pomáhá jedna místní dobrovolnice, která si současně dodělává kurz učitelství.

Aby mohlo do školky chodit více dětí, potřebujeme dokoupit více lavic a židlí, ale především dokončit a zprovoznit studnu. Už máme hotový 135m hluboký vrt a natažené potrubí ve škole, ale chybí finance na dodělání vnitřního opláštění vrtu, koupi čerpadla a elektrocentrály (školka má sice dva solární panely, ale ty jsou na čerpadlo nedostatečné).

Díky Vaší podpoře mi chodí takovéto zprávy od naší paní učitelky:
„Semestr byl velmi úžasný a úspěšný. Přišlo několik nových dětí, jak jsem uvedla v předchozí zprávě. (celkem 21 dětí) Navíc, všem dětem se v GECO moc líbí, a samozřejmě i rodiče, ti jsou moc rádi, že mají své děti v GECO Preschool.“

Bohužel kvůli chudobě, která je často způsobena nevzdělaností místních lidí, protože prostě neměli/nemají přístup ke vzdělání, mi chodí i takovéto zprávy:
„Také jsme ale měli špatnou zkušenost, kdy dvě děti téměř tři měsíce nechodily do školy. Kontaktovali jsme jejich matku a požádali ji, aby je přivedla zpět do školy. Obě děti jsou ze stejné rodiny. Tři dny po tom, co opět chodily do školy, jedno z nich jejich otec surově zbil. Dítě mělo otoky na hlavě, na rukou i na nohou a nemohlo ani chodit, tak jej matka musela odnést do nemocnice. Ale teď už je v pořádku… Ještě tento případ budeme nějak řešit.“

Tato smutná skutečnost je odrazem závažných sociálních problémů, které vznikají v důsledku chudoby a nevzdělanosti.

Pomozte i Vy svým příspěvkem na vzdělání nové generaci vystoupit z tohoto kruhu chudoby a začít budovat lepší společnost.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať se Vám daří.

Jiří Kratochvíl
3 000 Kč

Přejeme hodně radosti z vaší práce.

E-man

Ať se daří!

Eva Doleželová

Sbírka od žáků a učitelů, snad poslouží pro dobrou věc :)

Zš Moravský Beroun
5 620 Kč