Junák – český skaut, středisko Vsetín, z. s.


Děti, mládež, rodina Sport a volný čas

Jamboree 2023 - Jižní Korea

World Scout Jamboree je největší skautská akce vůbec. Koná se každé 4 roky v jiné zemi světa. HLAVNÍ MYŠLENKOU SETKÁNÍ JE POZNÁVÁNÍ KULTUR A PODPORA MÍRU A POROZUMĚNÍ. Jamboree 2023 hostuje Jižní Korea. POMOZME SKAUTŮM Z VALAŠSKA splnit si svůj sen!

vybíráme od 2.3.2023

Staň se skautským filantropem

Pro rodiče je Jamboree radost, ale zároveň obrovská zátěž. S Vaší pomocí to bude lepší. I MALÁ ČÁSTKA POMŮŽE!
155 000 Kč
vybráno 155 % z 100 000 Kč

přispělo

43 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Uprostřed letních prázdnin vyrazí 400 skautů a skautek z České republiky přes půl světa na 25. Světové skautské Jamboree 2023, které pořádá Korea. (Ne, ta Severní to vážně není.)

Z našeho střediska se tentokrát chystá mimořádný počet 5 mladších skautů a skautek (14 – 18 let) zařazených v JAMODDÍLE JAPCHAE (잡채; 雜菜).
Být účastníkem setkání takového formátu je něco, co ovlivní život všech účastníků a jejich okolí na celý život - proto je pro nás ctí je v tomto úsilí podporovat, ať už na této cestě překonávají jakékoliv obtíže a limity, strachy, výzvy.
Účastnický poplatek - ubytování, strava a cestovní pojištění - zdražené letenky, PRE a POST eventy, merch Českého kontingentu - to vše s potřebným vybavením - a odhadovaná částka je rázem na 90.000 - 95.000 Kč.  Bylo jasné, že taková cesta bude něco stát.  ČÁSTKU BLÍŽÍCÍ SE STO TISÍCŮM ALE RODINY NEČEKALY.

A tak se stalo, že čtyři mladší účastníci potřebují naši pomoc s dofinancováním, aby mohli jet.

Abychom finanční pomoc rodinám usnadnili - a zároveň byli fér a transparentní - založili jsme veřejnou sbírku. Váš dar může být prospěšný i Vám  - jako daňový odpočet (více informací v záložce Aktuality).    

Tady vám naše čtyři statečné představujeme:  



Ahoj,
jmenuji se Gabriela Gnidová, je mi čtrnáct let a chodím do 8.A Základní školy v Hovězí. Skautu se věnuji čtyři roky v hovězském oddíle 1. HOOD. Nyní jsem na pozici rádce družiny. Podobně jako moji tři sourozenci se i já ohromně  těším na schůzky, výpravy a tábory. Vedle skautu mám ale i jiné zájmy. Ráda čtu, hraju na kytaru, kreslím, vyrábím a tančím v baletním souboru.

Když jsem se dozvěděla o možnosti jet o letních prázdninách 2023 na celosvětové setkání skautů nazvané jamboree, nadchla jsem se a stala se součástí českého kontingentu.  Se svými souputníky ze střediska pojedeme poznat nové lidi, rozšířit si povědomí o světě, lidech v něm a jejich zvycích a nasbírat nové vědomosti a zkušenosti, které chci přenést i do své činnosti tady u nás. Ráda bych také navázala nová přátelství a kontakty s lidmi z celého světa. Po návratu pak s kamarády uspořádáme přednášky, kde ukážeme, co jsme na Jamboree viděli a zažili, a o své zážitky se podělíme s vámi.

Uvědomuji si, že dnešní svět trápí závažné problémy, které vyžadují naši pozornost, podporu a úsilí. Celosvětová setkání mládeže pomáhají odstraňovat a překonávat právě ty důvody, které za dnešními velkými světovými problémy stojí.


Jmenuji se Jiří Kroupa, je mi 14 let a chodím do školy na Masarykovo gymnázium Vsetín. Už šest let chodím do skautu v Kateřinicích. Se skautem jsem za ty roky zažil nespočet nezapomenutelných výletů, výprav a táborů, které mě v životě hodně ovlivnily a posunuly v samostatnosti a rozhodnosti. Kromě toho jsem tam našel kamarády a lidi, od kterých jsem měl možnost se toho spoustu naučit.

Proto je pro mě možnost letět do Koreje na mezinárodní skautské Jamboree obrovskou výzvou. Těším se, že tam poznám mnoho nových lidí, kultur, zvyků a tradic z celého světa. Věřím, že z těchto zážitků a zkušeností budu čerpat mnoho dalších let nejen já, ale i ostatní členové našeho oddílu a střediska, kteří se případně rozhodnou zúčastnit dalších skautských Jamboree.





Brácha mi říkal: ,,A nemůžeš to odložit? Kde na to chceš vzít peníze? ‘’  

Odložit svůj sen, který je takřka na dosah!? A nejen můj sen. Na Jamboree jedu nejen kvůli sobě, ale také kvůli našemu tátovi.  I když nebyl skaut ochotně pomáhal s výrobou podsad a vyrobil i trkač, bez kterého bychom neměli vodu na tábořišti.  O Jamboree jsme spolu snili, od doby, kdy se Siri, má dobrá kamarádka, vrátila z WSJ 2019 v USA. Taťka ale bohužel před dvěma lety zemřel.

V oddíle (1. Hovězský Odvážný ODdíl) jsem hned od začátku založení, takže už 7 let. Na to, že je mi šestnáct, to vůbec není špatné skóre. Poslední rok jsem jednou z vedoucích družiny skautů a skautek. Obnovit smíšenou družinu bylo skvělé rozhodnutí. Ze začátku to sice drhlo, ale teď se všichni vzájemně podporují. S táborovou radou už chystáme program na ten letošní, kam poprvé pojede i malá ségra.

Druhým rokem studuji cukrářský obor na SOŠ Josefa Sousedíka Vsetín. Příští rok mě čekají závěrečné zkoušky a po nich se chystám jít na nástavbu dodělat si maturitu.
 
Na Jamboree se moc těším. Teď ale potřebuju pomoct finančně a to dost.
Díky
 
Rozálie Drábková - Pingu





Mé jméno je Veronika Juráňová, je mi sedmnáct a studuji na Masarykovu gymnáziu na Vsetíně.

Přezdívku Verík jsem získala před deseti lety, kdy jsem poprvé navštívila skautskou schůzku. Ve třinácti jsem se dostala k vedení dívčí družiny Žaby. Pomáhám i s vedením Světlušek a Vlčat. Dnes je pro mě skauting životní hodnotou. Být vedoucím skautské družiny je zodpovědnost. Každý týden se scházíme a věnujeme se programu, který by měl vzdělávat, bavit a posouvat nás dál.

Ve volném čase podnikám spoustu aktivit. Jednou z věcí, které bych chtěla zkusit, je například letět v letadle. Což by nemuselo být nedosažitelné, pokud se vše zadaří a spolu s naší maličkou skupinkou skautů se v srpnu podíváme na Světové skautské Jamboree v Jižní Koreji. Příležitost jako je tato nečeká na každého jen tak někde. 

Osobně jsem se zamilovala do konceptu celosvětového setkání skautů (Jamboree). Navzájem bychom si mohli předat naše zvyky a obohatit se zkušenostmi. Hlavně mít rozhled, vidět i za hranice, neomezovat se pouze na Českou republiku a zároveň zahraničním skautům ukázat, jak je u nás krásně.

Pojďme Gabce, Jirkovi, Pingu a Veríkovi usnadnit cestu za snem! 


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Pozvánka na besedu 

Je říjen, všichni členové výpravy na Jamboree se už dávno vrátili a je čas poslechnout si, co všechno zažili, kolik toho viděli, překonali, objevili, ochutnali a co vše jim navždy zůstane v paměti a pod kůží.
Jestli tohle všechno chcete taky slyšet a trochu i vidět,  přijďte na společné setkání v kině Vatra ve Vsetíně.
Těšíme se!

A jsme v cíli! DĚKUJEME!

 Na závěr sbírky se nám podařilo dotáhnout cílovou částku a ještě ji i překonat - nakonec jsme přičetli i dary, které nám do sbírky přišly mimo platformu DARUJME.CZ.
Jsou to dary od obcí, ve kterých naši skauti žijí, pomáhají a pracují - jsme opravdu vděčni, že celkovou částku tím navýšili na neuvěřitelných 155.000,- Kč, kterou si naši čtyři stateční rozdělí rovným dílem.
Tímto děkujeme obcím HOVĚZÍ, RATIBOŘ, KATEŘINICE, HOŠŤÁLKOVÁ A JABLŮNKA za jejich podporu!
Ale ani bez všech vašich drobných i větších darů bychom to nedokázali. Ještě jednou DÍKY!
Máme velkou radost a věříme, že si celá výprava Jamboree užije a podělí se s námi o své zážitky. 

Květnové setkání Jamoddílu Japchae

Odpoledne se Gabka, Jirka, Pingu a Verík vrátili z posledního setkání před tím než uprostřed prázdnin odletí na druhý konec světa. Cílem setkání bylo zahrát si hry a utužit oddílového ducha, aby se jim na Jamboree dobře fungovalo. To se povedlo náramně.  Najezený skaut = spokojený skaut, takže nikoho nepřekvapí, že sobotní večeře, jak jinak než oddílového japchae (recept najdete níže v Aktualitách), se někteří přejedli. A na Jamboreee se už všichni neskutečně těší.

Do konce sbírky zbývá necelých 5 dní! Kdo ještě chce přispět, tak TEĎ je ten čas.




Sečetli jsme pokladničky! 

Děkujeme všem, kteří přispěli do pokladniček! Měli jsme je o víkendu umístěné na Svojsíkově závodě v obci Hovězí. Okresní kolo tohoto skautského závodu se konalo na území našeho oddílu 1.HOOD, odkud jsou i dvě účastnice Jamboree v Koreji - PINGU a GABKA.
Místní skauti vytvořili malou venkovní výstavu o Jamboree 2019 v USA  a prezentovali také fotografie z Jamboree 2014 v Japonsku. 
Účastníci závodu nám do kasiček vhodili celkově 3.846,- Kč, které jsme již započítali do sbírky. 

Děkujeme!!!
 

Hlásíme další posun ve sbírce. 

Konec sbírky je za 14 dní a každým Vaším darem se blížíme cílové částce, takže už není nedosažitelná.

Díky moc, pokračujte! 


Mimořádná skautská "odborka" FILANTROP/FILANTROPKA je na světě!

Máme ji připravenu pro každého dárce, ať už ty z online - nebo osobní, kteří hodí svůj příspěvek do kasičky...
Cože do kasičky? A kde bude? Na Svojsíkáči (Svojsíkův závod) - na základním kole skautských závodů okresu Vsetín, konaném už tuto sobotu 13. května 2023 na Hovězí.

Nedostaneš se v sobotu k nám? Pošli příspěvek online a získej odborku také!

Sedmdesátjedna procent vybráno!

Díky vašim darům jsme kousek před třetí čtvrtinou cílové částky.


Sbírka nám poskočila i díky voňavé aktivitě Cukrářek druhého a třetího ročníku a podpoře učitelů na Střední škole Josefa Sousedíka Vsetín. 

Děkujeme!!!

Novinky ze setkání kontingentu a nový merch

Na přelomu března a dubna se celý český kontingent sešel v Brně. 

Ze setkání vzniklo video pro Zprávičky 4.4. 2023 na Déčku. A jestli ve videu poznáváte Veríka a Pingu, je to správně.

Všichni účastníci si kromě super zážitků přivezli i nádherný merch. Trička, šátky, hrnečky, tužky ve skautském stylu s folklórními motivy nemají chybu. 

Foto: Vilém Bartošek 

 


Jsme v polovině! Díky! 

Je to neuvěřitelné, ale po necelém měsíci jsme již získali polovinu cílové částky!
Velký skok se nám podařil díky firmě Austin Detonator s.r.o., která naše čtyři skauty podpořila a velmi ji zajímá, jaká dobrodružství a osobní příběhy už nyní zažívají.
Naše skupina se nyní chystá ve dnech  31. 3. – 2. 4. 2023 na setkání celého kontingentu (účastníci, VJO, IST, CMT) a v průběhu jara 2023 ještě na setkání jednotlivých jamoddílů (účastníci, VJO).
Je toho spoustu, co se účastníci této jedinečné příležitosti musí naučit a udělat, ale už teď je vidět, jak je to motivuje a posouvá ve všem, co dělají.
Děkujeme za podporu a hurá na zbývající výzvy!

Blížíme se první pětině! 

Na naši sbírku během 10 dní přispělo 11 lidí. Vybráno je 18.761 Kč.  Pojďme to dotáhnout na 25 tisíc!

Máme radost z každého Vašeho daru.

Tušili jste, že názvy jamoddílů jsou inspirované tradičními korejskými pokrmy, nápoji a dezerty?
Bingsu - zmrzlinový dezert, Čapagury - mísa ze dvou druhů nudlí, Sodžu - nejoblíbenější nápoj vyráběný tradičně z rýže či ječmene, Mandu - plněné knedlíčky/taštičky, Sundubu-jjigae - vegetariánský pokrm z tofu, Kimchi - kvašená zelenina a Japchae -  pikantní a lehce nasládlý pokrm z restovaných skleněných nudlí.
Zkuste si s námi uvařit tradiční jídlo jammodílu našich statečných

Japchae - Korejské nudle s hovězím masem a zeleninou

Suroviny
Omáčka
Stir-fry
Postup přípravy
  1. Hovězí steak nakrájejte přes vlákno na asi 3 mm tenké proužky a přendejte je do mísy.
  2. Nudle ze sladkých brambor uvařte podle návodu na obalu. Až budou hotové, ochutnejte je, měly by být uvařené doměkka, v tu chvíli je slijte a prolijte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření. Nechte stranou odkapat.
  3. Smíchejte všechny ingredience na omáčku v menší misce. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  4. 1 a 1/2 lžíce omáčky přilijte k nakrájenému masu a důkladně promíchejte, aby se maso obalilo omáčkou. Nechte marinovat, zatímco připravujete zbytek ingrediencí.
  5. Ve velké pánvi rozehřejte lžíci oleje. Když je pánev opravdu horká, rozprostřete do ní hovězí maso do jedné vrstvy a bez míchání nechte opékat, až bude zespoda opečené dohněda (cca 1 minutu). Maso obraťte a opečte i z druhé strany dozlatova, poté vyjměte z pánve na talíř.
  6. Do stejné pánve přilijte lžíci oleje. Přidejte houby nakrájené na plátky a restujte asi minutu, až budou houby poloměkké.
  7. Přidejte mrkev nakrájenou na tenké julienne nudličky, cibuli na tenké plátky a jarní cibulky na tenké špalíčky. Osolte a restujte, až zelenina téměř změkne. Obsah pánve přendejte do velké mísy.
  8. Do pánve dejte zbývajíci 1/2 lžíce oleje a přidejte překrájený špenát a restujte, až zavadne. Poté ho přesuňte do mísy k ostatní zelenině spolu s uvařenými nudlemi a hovězím masem. Přilijte zbytek omáčky a přisypte sezamová semínka. Vše důkladně promíchejte, až se omáčka vsákne.

    * Nudle ze sladkých brambor jsou typem skleněných nudlí, které jsou přirozeně bezlepkové. Můžete použít i jiný typ nudlí, např. ramen nudle nebo soba nudle, bude to stále skvělé jídlo, jen už to nebude japchae :)

Zdroj fotografie: Pinterest
Zdroj receptu: Prima FRESH


Naše veřejná sbírka se koná formou:


  • shromažďováním příspěvků na zvláštní bankovní účet č. 2102452904/2010 
  • pokladničkami 
  • prodejem předmětů 
  • složením hotovosti do pokladny
  • PRO DÁRCE NEJPOHODLNĚJI přes projekt na největší platformě pro online darování v České republice Darujme.cz

Fyzické osoby (i zaměstnanci) si mohou od základu daně odečíst hodnotu darů v úhrnné hodnotě alespoň 1 .000 Kč. Právnické osoby si pak mohou uplatnit dary nad 2.000 Kč. Podrobně v Zákoně České národní rady o daních z příjmů č. 586/1992 Sb. , § 15 a § 20, odst. 1 .

Osvědčení veřejné sbírky Krajským úřadem - Zlínský kraj, Číslo jednací:  KUZL 17526/2023
Účel veřejné sbírky:  Příspěvek na účastnický/registrační poplatek, reklamní předměty, Pre a Post eventy, vybavení a další výdaje související s účastí na světovém setkání skautů (Jamboree) v SaeManGeum, Jeollabuk-do v Jižní Koreji

Příspěvky od dárců budou z účtu Nadace Via jako provozovatele portálu Darujme.cz pravidelně převáděny na sbírkový účet č. 2102452904/2010. Z každé darované částky je odečten provozní poplatek za zprostředkování daru ve výši 2 %, o tuto částku je příspěvek do sbírky ponížen.

Založení projektu

hihihihahahaahahahaa

Tvoje Máma

Tak ještě něco navrch!

Donátor

Hotovo! Věřím, že toto dobrodružství bude krásné, překvapivé a pro všechny z vás jedinečné. Ať je to skvělý čas - jeden za všechny a všichni za jednoho :)
Deninda

Denisa Halašová

Za YMCA Suchdol nad Odrou

Vanda Kuzmiaková
500 Kč

šťastnou cestu a hodně skautských zážitků !!!

Ronald Marek
1 000 Kč

Dar od spolužáků, studentů a učitelů Střední odborné školy Josefa Sousedíka Vsetín. Fandíme vám!

Zuzana Křenková
7 417 Kč

Fandím vám

Daniel Říčan
500 Kč

Weeeeeee! Těším se na vaše vyprávění o Koreji!
Sirénka <3

Julie Halašová

Ať je pro vás účast na této skvělé akci povzbuzenim v další nejen skautské činnosti.

Dárce
2 000 Kč

Užijte si to!

Ježek