Nadace Veronica


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

"Užovka není zmije" aneb Ochrana užovek u Brněnské přehrady

Pomozte patnáctiletému Alexanderu Georgeovi z Expediční střední ScioŠkoly k realizaci projektu s cílem informovat o užovce podplamaté, kterou si často pleteme se zmijí. Informační tabule v okolí přehrady by měly vést k tomu, že budou lidé k užovkám tolerantnější, nebudou se jich tolik bát a třeba si jich budou i více vážit.

vybíráme od 20.1.2023
2 780 Kč

přispělo

8 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Užovky nepatří mezi zvířata, která by lidé měli v oblibě. Hlavně kvůli tomu, že se většina z nás bojí hadů obecně a v každé užovce vidíme zmiji. Obětí tohoto strachu z hadů a ze zmijí se stávají i užovky v okolí Brněnské přehrady. Konkrétně zde žije užovka podplamatá - zvláště chráněný druh.

Projekt ochrany užovky v okolí Brněnské přehrady inicioval v Nadaci Veronica patnáctiletý Alexander George z Expediční střední ScioŠkoly, odbornými garanty Alexandrova projektu jsou herpetologové Matej a Zuzana Dolinay.

Na základě pravidelného monitoringu situace kolem přehrady Alexander zjistil, že lidem chybí informace o tom, že had, kterého na některých místech přehrady potkávají, je vzácná užovka podplamatá. V okolí přehrady chce proto umístit několik větších a menších informačních tabulí, kde se lidí o užovce dozví více. To by mělo vést k tomu, že budou lidé k užovkám tolerantnější, nebudou se jich tolik bát a třeba si jich budou i více vážit.

Jedna větší tabule by byla umístěna u cyklostezky nad přehradní hrází, na dalších místech pak chystá 4 menší tabule s odkazem na další informace o užovce. Vaše příspěvky na tento projekt poputují na úhradu materiálu.

Přispějte alespoň 200 Kč, vystavíme vám dárkový certifikát na podporu projektu
Blíží se vánoční čas, obdarujte své blízké nebo si udělejte radost dárkovým certifikátem, který vám pošleme na váš e-mail. Po odeslání příslušné částky nás kontaktujte na e-mail nadace@veronica.cz a my vám obratem certifikát pošleme.

Projekt podporuje brněnská ekologická organizace Nadace Veronica, která byla založena v roce 1992 a je největší moravskou nadací zaměřenou na ochranu přírody, krajiny a životního prostředí. Bližší info o nadaci najdete na webu.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děkujeme za tyto krásné a užitečné projekty! Podílet se je naše radost.

TZ pro, s.r.o.
1 000 Kč

A my moc děkujeme za podporu!

Nadace Veronica