Fakescape, z. s.


Vzdělávání a výzkum Osvěta a poskytování informací

Mediální gramotnost hravě

Všechno, co je na internetu, není nutně pravda. Pomocí her rozvíjíme od roku 2018 u dětí na základních a středních školách v ČR i zahraničí mediální gramotnost. Lákavou a zábavnou formou předáváme kompetence v oblasti kritického myšlení a ověřování informací, a to pomocí hravých workshopů. Účastníky a účastnice workshopů učíme jak porozumět textu, poznat zmanipulované fotografie, rozpoznat manipulativní titulky, ověřovat fakta nejen z internetu a nenechat ostatní, aby jimi manipulovali. Zároveň vyučujícím poskytujeme jednoduchou pomůcku pro zatraktivnění výuky mediální výchovy. Jelikož máme centrálu v Brně, je dojíždění do některých koutů republiky pro naše brněnské lektory a lektorky poměrně časově i finančně náročné. Chceme se ale i nadále řídit ideou, že by naše workshopy měly být dostupné mladým lidem po celé ČR. Rádi bychom proto rozšířili naše řady a vytvořili pobočku Fakescape i v Praze. Zrealizovat tento plán však bude stát nemalé prostředky, a proto bychom Vás rádi požádali o finanční podporu. Každá koruna pomůže v boji proti dezinformacím. Děkujeme Vám za důvěru a za to, že se prostřednictvím Vašich darů stáváte i Vy součástí této společensky prospěšné činnosti.

vybíráme od 13.12.2022
500 Kč
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Fakescape, z. s., je spolek bezmála čtyř desítek mladých lidí, převážně studujících na několika českých univerzitách. Od roku 2018 rozvíjíme mediální gramotnost prostřednictvím tzv. gamifikace. Jezdíme lektorovat na základní a střední školy v ČR i zahraničí s našimi výukovými hrami a workshopy. Naší primární motivací je zvyšovat tzv. Media Literacy Index u studujících na ZŠ a SŠ i u široké veřejnosti.

Prostřednictvím her učíme mladé lidi:
  • porozumět textu,
  • poznat zmanipulované fotografie,
  • rozpoznat manipulativní titulky,
  • ověřovat fakta z internetu a
  • nenechat ostatní, aby jimi manipulovali.
Mediální gramotnost totiž považujeme za jednu ze stěžejních kompetencí pro život i profesní uplatnění. 


Ke konci roku 2022 díky našim workshopů uniklo dezinformacím již více než 49 000 studujících ze 367 škol, 16 zemí.

Pro žáky a žačky ZŠ máme připravenou hru „Dezinfombies“ a vytvořili jsme pro ně online kurz Covíš-19, pro studenty a studentky SŠ pak máme připravenou hru „Zachraňte prázdniny!“ a pro vyučující vzdělávací program „Gamifikace“, který mohou používat ve výuce mediální gramotnosti.

U široké veřejnosti tyto kompetence rozvíjíme prostřednictvím karetní hry „Nekrm Kachnu!“, kterou jsme pokřtili v roce 2022 a za niž jsme obdrželi cenu „Gratias Tibi 2022“ udělovanou společností Člověk v tísni, o.p.s. Chceme, aby hra byla dostupná pro každého, a proto jsme v průběhu let 2021 a 2022 věnovali díky našim partnerům více než 300 kusů do škol, z nichž některé by jinak neměly prostředky na její pořízení. Ze stejného důvodu jsme věnovali desítky her také do knihoven, dětských domovů či volnočasových center. V současné době se snažíme hru přizpůsobit i seniorům a seniorkám, které bychom do budoucna také rádi vzdělávali v oblasti mediální gramotnosti.


Díky Vaší podpoře budeme schopni: 
  • zaškolit lektory a lektorky v regionech a vytvořit pro ně zázemí,
  • modernizovat naše vzdělávací metody,
  • posílit personální kapacity,
  • lépe šířit osvětu v oblasti mediální gramotnosti.
Více o nás se dozvíte na našem webu fakescape.cz.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu