Transparency International Česká republika, o.p.s.


Osvěta a poskytování informací

Monitoring transparentnosti předvolebních kampaní na Hrad 2023

Inzerce, billboardy, mítinky, osobní setkání, ale i reklama na sociálních sítích. To je jen část toho, na co vynakládají političtí kandidáti, strany a hnutí před volbami miliony korun s jediným cílem – získat Vaše hlasy. Kdo ale kampaně připravuje? Kdo je financuje? A kolik to všechno stojí? To vše můžeme i díky Vám sledovat v rámci našeho unikátního projektu transparentnivolby.cz – a to jak v aktuálních prezidentských, tak i uplynulých parlamentních, komunálních, krajských či evropských volbách!

vybíráme od 9.11.2022
1 500 Kč

přispěli

2 lidé
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Stovky milionů za Vaše hlasy 
 
Náklady na předvolební kampaně se v České republice pohybují dohromady v řádech stamilionů korun. A takové částky už stojí za pozornost, protože na jejich utrácení se také vztahují zákonem daná pravidla. Nejen výše výdajů, především ale původ těchto peněz, jsou zásadními ukazateli fungování politických kandidátek a kandidátů a jejich vazeb a případných závazků do budoucna.
 
S nezávislými a důvěryhodnými informacemi v ruce se pak jako voliči můžete lépe rozhodovat, komu svůj hlas dáte. Kde je ale najít? V české kanceláři Transparency International navazujeme na naše letité mezinárodní i lokální zkušenosti s monitorováním transparentnosti předvolebních kampaní a pouštíme se do práce i tentokrát. 
  
Kampaně budou v prezidentských volbách ostré. Nejenom, že budeme mít rekordní počet kandidátů od zavedení přímé volby prezidenta, současné dění v Česku i ve světě je navíc velmi živé. Ruská agrese stojící za válkou na Ukrajině, inflace, ale i korupční kauzy sahající až do vládní koalice, budou při rozhodování mnoha voličů hrát roli. 
 
Prezidentské kampaně se dostávají do žhavé fáze. Můžeme očekávat vyhrocené souboje, které se budou odehrávat, jak v rámci četných debat, tak především za podpory reklamy ve veřejném prostoru, a to včetně digitálního. 
 
TI chce monitoringem ukázat veřejnosti a voličům, jak si jednotlivé kandidátky a kandidáti vedou z hlediska financování a transparentnosti už v průběhu kampaní. Voliči mají mít přehled o tom, kdo finančně podporuje budoucí možnou prezidentku či prezidenta a koho si mimo jiné s sebou na Hrad přivedou. 
 
Na koho jsme si už posvítili? 
 
Předvolební kampaně monitorujeme pravidelně už od roku 2012, od první přímé volby prezidenta. V poslední době jsme například realizovali monitoring související s volbami do Poslanecké sněmovny 2021 a tento podzim jsme monitorovali také kandidáty na Magistrát hlavního města Prahy. Všechny již proběhlé monitoringy najdete na webu transparentnivolby.cz 
 
A co teď? 
 
Teď sledujeme a budeme hodnotit transparentnost a otevřenost kandidátek a kandidátů na funkci prezidenta/ky Česká republiky, abyste si právě Vy mohli prohlédnout přehledně jejich financování, a především hodnocení transparentnosti kampaní všech relevantních kandidátek a kandidátů.  
 
Máme 10 kritérií dobré praxe, ze kterých pak vzejdou výsledné známky 1-5, jako ve škole. Ve čtvrtek 5. ledna 2023 - to znamená v předstihu před prvním kolem voleb 13. a 14. ledna 2023 - zveřejníme na webu transparentnivolby.cz naše hodnocení jednotlivých kandidátek a kandidátů. Jak samotný monitoring probíhá se dozvíte zde
 
Proč se na Vás obracíme? 
 
Monitorovat jednotlivé prezidentské kandidátky a kandidáty, získat dostupná data, vytřídit je, vyhodnotit, ověřit a zpracovat do přehledné a srozumitelné podoby, je velice časově a finančně nákladné. A proto Vás chceme požádat o podporu našeho projektu transparentnivolby.cz.
 
Váš pravidelný či jednorázový dar bude použit na práci našich analytiček a analytiků realizujících náš monitoring a hodnocení. A dále na propagaci projektu směrem k médiím a zejména široké veřejnosti a voličům.  
 
Kdo jsme? 
 
Jsme nevládní protikorupční tým, který řeší velké mezinárodní i malé regionální kauzy. Prosazujeme efektivní systémová řešení. Chráníme veřejné rozpočty. Šetříme miliardy korun našim spoluobčanům. Prostřednictvím projektů vzděláváme o korupci občanskou společnost, státní a soukromou sféru. Poskytujeme zdarma právní poradenství široké veřejnosti. Díky naší globální síti poboček Transparency International sdílíme mezinárodní zkušenosti všude tam, kde je třeba. 
 
 
Transparentní dárcovský účet TI: 2100385154/2010
 
Děkujeme Vám! 
Darem tomuto projektu pomůžete podpořit férovou a transparentní volbu nové hlavy České republiky. Děkujeme! 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

nechť vyhraje ten co nemá co skrývat

Pavel Lošťák
1 000 Kč