Cesta domů, z.ú.


Hospicová a paliativní péče

Paliativní ambulance

V Ambulanci paliativní a podpůrné péče Cesty domů poskytujeme zdravotní a podpůrnou péči klientům, které z kapacitních důvodů nezvládneme přijmout do hospicové péče, ale také lidem, jejichž zdravotní stav ještě nevyžaduje 24hodinovou hospicovou péči. Ambulance pomáhá téměř zdvojnásobit počet klientů, kterým tímto můžeme nabídnout nějakou formu paliativní péče. V loňském roce jsme poskytli ambulantní péči dalším 440 pacientům vedle 450 hospicových, 180 pacientů využilo obou služeb.

vybíráme od 9.11.2022
19 000 Kč

přispělo

10 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Navýšení kapacity Domácího hospice a fakt, že nemusíme pacientům odmítat péči, to jsou největší benefity této unikátní služby Cesty domů. Základní ošetření symptomů a vypracování plánu budoucí péče, která je ve shodě s přáními pacienta a jeho blízkých, mnohdy stačí k tomu, aby rodina péči zvládla a nemocný byl ušetřen častých převozů do nemocnice. Při zhoršení stavu a indikování terminální fáze onemocnění pak pacient plynule přechází do péče Domácího hospice Cesty domů a umírá dle svého přání v klidu, doma, obklopený rodinou a blízkými.

V Ambulanci se třídí žadatelé o různou formu zdravotní služby a dle jejich aktuální potřeby je naplánovaná včasná návštěva lékaře přímo u pacienta doma. Nemocný pak zůstává v ambulantní péči třeba i několik měsíců, v případě potřeby se návštěvy opakují. Ambulantní sestry koordinují návštěvy lékařů a další služby Cesty domů na základě komunikace s pečujícími či doporučí další externí služby, které může rodina využít.

Financování od soukromých dárců je pro chod Ambulance nezbytné. Službu v rámci zdravotního pojištění poskytujeme pacientům zdarma. Zdravotní pojištění ale kryje pouze zdravotní výkony prováděné lékařem. Chod Ambulance stojí zejména na práci zdravotních sester, které jsou styčným důstojníkem mezi pacientem a jeho rodinou a lékařem. Jejich práce je nesmírně náročná, velmi často vyžaduje telefonickou krizovou intervenci při komunikaci s rozrušenými klienty a jejich blízkými.

Rozpočet Ambulance v roce 2023 byl 4 250 000 Kč. Pojišťovny z toho uhradí přibližně 850 000 Kč. Zbytek musíme získat od našich dárců.

Terénní Paliativní Ambulance Cesty domů je unikátní službou, která v nabídce jiných domácích hospiců chybí, nebo je službou placenou. Díky financování Ambulance ze soukromých zdrojů můžeme službu provozovat tak, abychom mohli nabídnout péči zdarma a v takové míře jak ji pacienti potřebují a v případě potřeby podpořit i pečující a blízké.

Snažíme se, aby byl život snesitelný a smysluplný i v posledních chvílích. Bez dárců by to nebylo možné. Vážíme si každého daru a projevené důvěry. Dary tvoří polovinu veškerých příjmů Cesty domů.

Děkujeme moc za váš čas a podporu.



"Na ambulanci volá rozrušená paní, jejíž maminka s onkologickou diagnózou umírá. Z rodiny před chvílí odjela záchranka, která dorazila kvůli prudkému zhoršení zdravotního stavu. Maminku hodně trápí dušnost a bolesti. Rodina ji nechce odvézt do nemocnice, neví si rady, je zoufalá. Je před víkendem a my bohužel nemáme kapacitu k přijetí. Podaří se nám alespoň rychle domluvit akutní ambulantní návštěvu s tím, že zajistíme pro nemocnou léky na víkend a probereme s pečující dcerou vše potřebné. Po příjezdu do rodiny nejdříve dceři pomáháme s celkovým opečováním maminky na lůžku, mamince zavedeme podkožní kanylku a chystáme injekční léky, tzv. SOS medikaci pro případ zhoršeného dýchání, bolestí a jiných možných obtíží. Také lepíme opiátovou náplast. Poté vedle v pokoji lékařka s dcerou mluví o křehkosti maminčina zdravotního stavu, času asi již nezbývá mnoho, paní pláče, nabízíme podpůrný telefonát s kolegyněmi z naší poradny a pak se pomalu loučíme. Během dne si ještě s pečující dcerou několikrát voláme, ujasňujeme si po telefonu medikaci. Druhý den paní volá, že nemocná v noci ve spánku v klidu zemřela. Děkuje za naši návštěvu, je pro ni velmi důležité, že maminka mohla zemřít doma mezi svými blízkými a netrpěla bolestmi."

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Velmi si vážíme Vaší práce. Jste výjimeční.

Dobiášovi

Dekuju za to, co delate!

Nikola Markova

Děkuji za veškerou pomoc

Hana Žampová
2 000 Kč