Rekonstrukce státu, z. s.


Legislativa a právní pomoc Protikorupční aktivity

Odolnější Česko

Ruská invaze na Ukrajinu ukázala dlouho neřešený problém, kdy u nás mohou snadno působit a podnikat zástupci a spojenci organizovaného zločinu, teroristických skupin i nepřátelských mocností, prát špinavé peníze a dokonce i čerpat veřejné peníze. Pomozte nám tomu zamezit. Staňte se naším dárcem!

Daruji na Odolnější Česko!

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Seznam prosazovaných opatření
 
Stopka pro agenty diktátorů
Prosazujeme sankční zákon proti zahraničním osobám, které se podílejí na porušování lidských práv nebo praní špinavých peněz pro příbuzné diktátorů. Těmto lidem a jejich firmám bude podle zákona možné zmrazit majetek nebo odepřít přístup k veřejným penězům v zakázkách a dotacích.
 
Konec české pračky na špinavé peníze
Česko je podle zahraničních analýz jednou z nejatraktivnějších zemí, kde se dají dobře vyprat zašpiněné peníze, tedy příjmy z trestné činnosti. To umí vyřešit citlivá úprava zákona. Ta by měla například umožnit odčerpání podezřelých peněz zachycených na průtokových účtech v Česku.
 
Účinná evidence skutečných vlastníků firem
Evidence skutečných majitelů firem, která umožňuje hledat informace pro uplatňování sankcí, sice už funguje, ale není na ni zatím spolehnutí. Kvalitu údajů v evidenci je možné posílit například zpřísněním sankcí za uvedení nepravdivých údajů či zavedením aplikace pro dokládání vlastnické struktury.
 
Vyhnání peněz z daňových rájů
Bahamy, Belize, Kypr nebo Malta. Tam všude odklánějíoligarchové své peníze, aby se vyhnuli placení daní nebo se věnovali v potají nekalostem. Prosazujeme zavedení pravidel, která takové lidi a firmy odstřihnou od veřejných peněz.
 
Známí neznámí majitelé nemovitostí
Nemovitosti jsou skvělá schovka na peníze, čím dražší, tím lepší. Inspirujeme se v zahraničí a posvítíme si i na zahraniční majitele nemovitostí, a to v registru jejich skutečných vlastníků. 
 
Posílení jednotky investigativního nasazení
Rozkrývání vlastnických vazeb a praček špinavých peněz se zabývá Finančně analytický úřad na Ministerstvu financí, který má ale plné ruce práce a málo lidí i peněz. Navrhujeme vládě, aby tento úřad kapacitně posílila. Investované prostředky se státu a jeho občanům mnohonásobně vrátí.
 
Konec pokoutného ovlivňování našich politiků
Prosazujeme pravidla pro transparentní lobbování, která alespoň trochu zkomplikují život osobám s vazbami na nedemokratické režimy, které mají ve zvyku si chodit pro různé výjimky a výhody k českým politikům.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Diktátorům je třeba vystavit stopku.

Stanislav Kočvara

Díky za to, co děláte ❤️

Hana Naiclerová
2 000 Kč