Základní článek Hnutí Brontosaurus Kolovrátek


Životní prostředí

ZČ HB Kolovrátek a PP Kudlačena

Základní článek Hnutí Brontosaurus Kolovrátek se již více jak 15 let stará o Přírodní památku Kudlačena na Horní Bečvě. Díky neúnavnému každoročnímu kosení a hrabání se nám daří udržovat vzácnou mokřadní louku, kde roste nepřeberné množství orchidejí a dalších vzácných kytek. V letošním roce se nám podařilo koupit část pozemků na přírodní památce a zabránit tak jejímu skoupení spekulanty. Budeme rádi, když podpoříte naše úsilí.

vybíráme od 5.10.2022
37 178 Kč

přispělo

27 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Příběh péče členů a příznivců Hnutí Brontosaurus o Přírodní památku Kudlačena začal roku 2006, kdy jsme se poprvé dostali na v tu dobu zarůstající louku, která neměla pravidenou péči a mnohé její části zarůstaly vrbami a dalším náletem. Po prvních velmi náročných víkendových akcích, při kterých se vyřezávaly nálety jsme se konečně v létě 2007 dostali k tomu, co louku dělá loukou - a to kosení a hrabání sena.

Díky každoročnímu pravidelnému kosení během dobrovolnických táborů a dalších víkendových akcí se nám podařilo vrátit louce její krásu a umožnit, aby na této lokalitě pravidelně vykvetly tisíce prstnatců, mečíků a dalších vzácných kytek.
V roce 2022 se nám naskytla možnost, po které jsme povědomě vždy toužili, ale nevěřili, že by se nám mohla podařit, a to koupit část louky do vlastnictví našeho spolku. Vedle toho, že jsme zabránili prodeji louky spekulantům, můžeme takto zajistit, že louka bude mít tu nejlepší ochranu a péči.

Akce Základního článku Hnutí Brontosaurus Kolovrátek, který se o Kudlačenu stará, není pouze kosení louky, ale základem je pořádání táborů a víkendovek pro dobrovolníky z řad veřejnosti. Zde se vedle péče o Kudlačenu a další lokality věnujeme také starým řemeslům a dalším aktivitám. 

Pokud se rozhodnete nám darovat finance, tak nám umožníte se dále rozvíjet a pokračovat v naší péči nejen o tak jedinečné místo, kterým je Přírodní památka Kudlačena na Horní Bečvě.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Jste super, děkuji 🙂

Dagmar Holešová
200 Kč

Cením si vašich aktivit a držím palce i do budoucna!

Zuzana Weissová
1 000 Kč

Na Kudlačenu mám krásné vzpomínky, je to pohádkové místo.

Jana Vomočilová
500 Kč

Ať louky kvetou a jsou.

Magdaléna Halamová
500 Kč

Děkuji vám všem za péči o PP Kudlačena - krásný a cenný kus naší přírody a přeji hodně sil a odhodlání i do budoucna. 😉

Michaela Běčáková
1 000 Kč

Užjite si sečení!

Dárce

Ať se daří :-)

Honza Vaňhara