Bez mámy, z.s.


Děti, mládež, rodina Rozvojová spolupráce

Škola Utengule prosí o pomoc

Střední škola Utengule je spádovou školou pro velkou oblast zemědělské savany Usangu. Studenti docházejí nebo dojíždí na kole denně, mnohdy i z dálky 20 km. To působí učitelům i rodinám velký zármutek. Nejenže jsou studenti unavení, ale daleká cesta pro ně znamená bezpečnostní riziko. Škola nabízí internát prozatím jen dívkám, ale pracuje na tom, aby poskytla internát všem studentům, kteří to nutně potřebují. To se jí však může podařit pouze s vaší pomocí!

vybíráme od 30.9.2022

Pomoc škole Utengule

Připravme internát pro studenty, kteří putují do školy z velké dálky. Díky němu budou v bezpečí a s lepšími studijními výsledky.
7 800 Kč
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Od roku 2021 je partnerem školy Utengule škola Prigo Ostrava. Díky Prigu si škola Utengule zlepšila přístup k pitné vodě.
Na misi v lednu 2022 se vyvrtala nová a hlubší studna, pořídilo se elektrické čerpadlo a postavila se věž, na kterou se v budoucnu dokoupí velký rezervoár na vodu. Tento projekt slouží celé škole, velké díky!


Na misi v lednu 2023  jsme pořídili velký rezervoár (10 000l), aby se do něj mohla přečerpávat voda ze studny a rozvádět se na další místa (ke kuchyni a k záchodům) Také je stále v plánu pomoc s výstavbou internátu pro chlapce (dívky už malý internát mají) a splnění velkého snu: výstavba a vybavení knihovny. Postupně by možnost ubytování měli získat všichni studenti, kteří dojíždějí z velké dálky nebo studenti v posledních ročnících, kteří potřebují veškerý svůj čas věnovat přípravám na závěrečné zkoušky.



Výstavby budov jsou i v Africe nákladnou záležitostí, takže naplnění vize výstavby internátu je spíše dlouhodobější záležitostí. Nicméně mise 2023 ukázala, že nemusíme stavět nové budovy a že by bylo možné dočasně používat budovy starých tříd, ale i ty je třeba upravit.

Orientační ceny:
rozpočet NOVÉ budovy o 2 pokojích je cca 250 000 Kč.
přestavba starých tříd na internát... cca 50 000 Kč/ 1 pokoj
(přestavba zahrnuje: opravy oken, dveří, stropu, omítek; výmalbu)
patrové postele: železná... 6600 Kč

Podobně by opravy a úpravy starých tříd mohly v budoucnu posloužit také pro vytvoření KNIHOVNY/STUDOVNY.




Stará třída školy Utengule.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu