UNICEF Česká republika


Děti, mládež, rodina Humanitární pomoc

Afghánistán rok po převratu: UNICEF se nevzdává

Od mocenského převratu v Afghánistánu ve prospěch Tálibánu uběhl již rok. Život tamních obyvatel byl ale obtížný už dávno předtím pod tíhou mnoha desetiletí nejistot a přírodních katastrof.

Přispějte ještě dnes

Pomozte nám postavit se za afghánské děti, které ze všeho nejvíc potřebují naději.
12 326 Kč
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Největší krize na světě v oblasti práv žen a dívek

Třem milionům dívek se po převzetí moci v Afghánistánu zavřely brány středních škol. Bez vhodného doprovodu nemohou samy vyjít ani ven z domu. Zvyšuje se počet případů dětských sňatků, dívkám chybí také osvěta a důležité sociální služby, jako podpora hygieny nebo prevence anémie, které UNICEF ve školách poskytoval.

Vzdělávání bez rozdílu

Nezapomínáme na vzdělávání, a to zejména co se týče dívek, které mají stejné právo na vzdělání jako chlapci. Nepřestaneme, dokud neuvidíme každé afghánské dítě, chlapce i dívky, ve školní lavici. V rámci snah o zachování středoškolského vzdělávání dívek jsme již poskytli školám 38 milionů kusů učebnic, vyškolili jsme 1 200 učitelek a plánujeme zvýšit počet tříd komunitního vzdělávání z 10 tisíc na 17 do konce roku. Stále pracujeme na alternativních možnostech vzdělávání, například přes tablety, rádio nebo televizi.
Dívky se účastní vyučování v centru zrychleného učení ve vesnici Alisha ve středním Afghánistánu. Centra zrychleného učení slouží dětem do 15 let, které již základní vzdělání nestihly. Tento typ vzdělání jim poskytuje možnost dokončit 1. až 6. třídu základní školy během tří let v rámci zrychleného vzdělávacího programu v bezpečné a přiměřené docházkové vzdálenosti (maximálně 3 km) od jejich domova.

UNICEF rozšiřuje působení, má to ale háček

Byrokracie v Afghánistánu byla a je obtížnou překážkou, UNICEF ale navzdory všem okolnostem nepřestal pomáhat prostřednictvím 13 poboček a rozsáhlé sítě partnerů. Když v červnu 2022 na afghánském venkově udeřilo zemětřesení o síle 5,9 stupňů Richterovy škály, UNICEF byl na místě jako první. Podpořili jsme 2 300 zdravotnických středisek a 24 tisíc zdravotníků, otevřeli přes 10 tisíc tříd v jednotlivých komunitách a vyléčili jsme přes 300 tisíc dětí z těžké akutní podvýživy. Ve všech 34 afghánských provinciích fungují mobilní zdravotnické a výživové týmy, kterých je už přes 170.
Šestiletý Zaid stojí v troskách domu, ve kterém zahynula většina jeho rodiny při silném zemětřesení. Se svými dvěma sourozenci nyní žije u své tety. K 28. červnu 2022 zemřelo v afghánských provinciích Chóst a Paktika v důsledku zemětřesení více než 1 000 lidí a přes 3 600 jich bylo zraněno. Humanitární pomoc po zemětřesení potřebuje přibližně 362 000 lidí, včetně přibližně 190 800 dětí.

Pomozte nám postavit se za afghánské děti, které ze všeho nejvíc potřebují naději. 


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu