KasProCats - kastrační program, z.s.


Regionální a komunitní rozvoj Zvířata

Iniciativa proti úřednické lhostejnosti a nezodpovědnosti

Téměř 3 roky velmi intenzivně komunikujeme s úředníky za slepšení řešení problematiky toulavých zvířat. Někde jsou obce vstřícné a téma řešit chtějí, ve většině případů ale narážíme na nezájem a někdy i odpor cokoli na tohle téma probírat. Společnými jmenovateli v rétorice úředníků je neznalost vlastní agendy, mystifikace občanů a ohýbání zákonů. A to často za použití nevybíravé arogance či otevřené agrese. Tohle se chystáme změnit!

vybíráme od 27.7.2022

přispělo

5 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Naštěstí zde vznikla iniciativa Obce kastrují, která nejenže motivuje obce ke zlepšení stavu této problematiky, ale také pečlivě monitoruje prohřešky a pochybení úřadů. Již nějakou dobu tvrdíme, že řešení toulavých zvířat musí vznikat ze snahy občanů a následné konfrontace lokálních úředníků (to navíc vychází z Občanském zákoníku). Po zhruba roce intenzivního lobbingu za tuto osvětu se přidávají další spolky a aktivní lidé a z původně bláhové představy se stává "správný postup", který vede k narovnávání přehlíženého tématu a často i nekalých postupů úředníků. Za dobu naší iniciativy jsme zapojili desítky nových obcí do kastračního programu, několik desítek dalších jsme inspirovali k vlastním řešením (příspěvky občanům, spolupráce s jinými spolky) a objevili několik stovek "nových" obcí, které se do kastrací zapojují, ale není to oficiálně známo. To, od čeho jsme byli na začátku odrazováni lidmi z vlastních řad se nyní jeví jako gamechanger a stále více spolků si uvědomuje přínosy našich nápadů, které aktivně implementujeme do praxe domácího kočičího aktivismu.

Bohužel nemáme jen dobré zprávy, stále je převažující počet obcí, které o tématu nechtějí ani slyšet, natož otevřít diskuzi, která by k řešení vedla a argumenty, proč něco nejde jsou stále jako z prehistorie. Ale ani u toho to často nekončí. Díky sociálním sítím a našemu rostoucímu jménu se k nám dostávají případy, které jsou na hranici zákona nebo jdou až za něj. Pokud se v obci najde občan, který je schopen dodat data a důkazy, jsme schopni to řešit a požadovat nápravu i za cenu medializace či soudů, každopádně na začátku musí být vždy místní občan, který nám tyto skutečnosti nareportuje a bude v místě výkonnou silou, o kterou se můžeme opřít. Správně naštvaný občan se slušnou vyřídílkou je větší lék, než prosby a vyhrožování a jsme tak svědky zajímavého jevu. Pokud takovému občanovi podáme správné informace (jinde se je většiniou nedozví) a jsme schopni ho vést, ukazuje se, že zvládne úřad přesvědčit sám - za posledních několik měsíců jsme byli svědky, že občanská iniciativa skutečně vede ke kýženému cíli. Co z toho vyplývá? Spojení občanů a naší edukační / koučovací iniciativy dosahujeme společenských změn. A to je to je ta pravá podstata občanského aktivismu!

Všechno ale něco stojí - ať už jde o konzultace s advokáty, naše vzdělávání, náš čas, rešerže, vyvolávání nebo materiální věci, jako výroba letáků, grafické služby, pohonné hmoty, kampaně a další. Proto bychom rádi naši iniciativu, které má nyní hmatatelnější výsledky, než kdy jindy, zařadili do projektů, které potřebujeme financovat. Chápeme, že zápas s úřednickým šimlem nikdy nepřitáhne tolik pozornosti jako fotky zuboženého kotěte, ale věříme, že se najde dostatek lidí, kteří chápou potřebu změny systému a jeho mechanismů, ne jen donekonečna hasit požár. Proto bychom vás rádi poprosili o finanční podporu (jednorázovou nebo dlouhodobou), která by nám rozvázala ruce a umožnila se naplno věnovat této vizi.

Do této iniciativy patří nejen dlouhodobé neohraničené cíle, ale také konkrétní projetky, kam budou spadat obce a města, jejichž občané jsou naštvaní již natolik, že jsou ochotni použít jakékoli cesty, aby informovali širokou veřejnost o tom, jak to v jejich obci chodí a za pomoci hlasu lidu přimět úředníky k nápravě. Zkušenosti ukazují, že to lze.


1. Hradec Králové

Definice kampaně: Požadujeme revizi a zkvalitnění služeb útulku a MP v Hradci Králové.
Hradec Králové je jedním z našich největších měst, ale zároveň se pyšní také otřesným přístupem k toulavým zvířatům, především ke kočkám. Existuje mnoho případů nekompetetního přístupu k nalezeným zvířatům a to ze strany útulku či policie, které byly nejednou medializovány. Arogance a mlžení je běžnou výbavou zástupců, kteří se o službu starají. Tímto vyzýváme občany Hradce a okolí, aby ukázali, že jim toto téma není lhostejné a podpisem dali najevo zájem toto téma veřejně a transparentně otevřít tak, aby vedlo k nápravě všech opakujících se pochybení.

Požadujeme po magistrátu Hradce Králové, aby:

- provedlo revizi nastavených mechanismů místního útulku a spolupracující policie
- zjednodušil postup přijímání nalezených zvířat, zpřísnil evidenci a transparentnost fungování či komunikaci s občany. Tak jak je celá služba nastavena, tak to vrhá dost nehezké světlo na politicko-úřednickou garnituru města, přičemž v době zpřísňování zákonů na ochranu zvířat, je jen otázkou času, kdy dojde k pochybení, jež bude mít celorepublikový a precedentní význam.  
- byli k tématu přizváni odborníci a terénní pracovníci (spolky a útulky), kterým jde o svrchované blaho a dodržování zákonů, kam ani technické služby ani policie rozhodně nespadají.
- byl zřízen kastrační program, který by občany motivoval k nemnožení dalších zvířat a to pochopitelně bez nutnosti tuto službu spravovat útulkem
- vyslechl a reflektoval hlas lidu

Navíc je před volbami a toto téma je aspekt, který občané mohou u voleb velmi výrazně zohlednit u těch zástupců města, pro které je jeho vyřešení prioritou. V případě nekonání a nesjednání nápravy budeme celou situaci medializovat za podpory nashromážděných důkazů i využití soudních cest. 

------------------------------------------------------------------------------------

Co se nám povedlo v roce 2021:

- vykastrováno cca 600 koček
- umožnění dárcovské výzvy našim klientům přes portál Darujme
- zapojení několika desítek obcí do kastrování koček
- navázání nové spolupráce s dalšími 44 veterinárními pracovišti
- získání odchytového kurzu a certifikace způsobilosti pro mezinárodní transport zvířat
- realizace 4 benefičních aukcí s více, jak 1600 položkami
- úspěšná realizace HitHitové kampaně podcastu Kočkování
- rozdistribuováno cca 80.000 kusů edukačních letáků
- rozdistribuováno cca 150 pytlů granulí značky Fortify mezi potřebné
- v akci Tornádo rozdistribuováno krmiva a léky v hodnotě cca 150.000,-
- poskytnuta pomoc, péče či domov pro několik kritických případů bezprizorních koček
- spolupodílení se na realizaci benefiční knihy Kočkolásky 
- odhalení několika pochybení úředníků či policie, včetně sjednání nápravy
- sepsání otevřeného dopisu úředníkům a politikům
- poskytnutí několika rozhovorů do nejrůznějších novin, časopisů či rádia
- vzdělávání se v rámci nejrůznějších vzdělávacích kurzů
- založení interní FB skupiny Útulkáři sobě

Proč podpořit právě nás? ​

- jsme inovativní a pokrokoví
- snažíme se dělat věci jinak
- vytváříme nové strategie a hledáme řešení, jak je aplikovat
- vytváříme spolupráce, propojujeme lidi i spolky
- daří se nám to, o čem se donedávna říkalo, že je to nemožné
- vzděláváme společnost
- sháníme peníze na kastrace
- zastupujeme občany při jednánání s úřady
- jednáme s obcemi a vytváříme metodiku
- zajišťujeme a ověřujeme informace o kastracích v obcích
- zajišťujeme krmení pro depozita a útulky
- odpovídáme na dotazy lidí
- jsme vám k dispozici 7 dní v týdnu

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu