Sbor Jednoty bratrské v Ostravě


Děti, mládež, rodina Regionální a komunitní rozvoj

Pomozme zabydlet Martínka v Ostravě-Porubě

Naším posláním je podpora rodin v Ostravě a rozvoj místní komunity. Na začátku léta jsme se jako Rodinné centrum Martínek přestěhovali do Poruby, druhého největšího městského obvodu, abychom vám byli blíže. Stěhování s sebou však nese výzvu zrekonstruovat nové prostory – teprve potom budeme moci pokračovat v naší činnosti. Podpořte nás, rádi vás po dokončení rekonstrukce opět pozveme dál!

vybíráme od 25.7.2022

Podpořte Martínkovo zabydlování

Jakmile bude bydlet, může zase pomáhat!
23 800 Kč
vybráno 24 % z 100 000 Kč

přispělo

21 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Už 12. rokem podporujeme rodiny v Ostravě všemi způsoby, které jsou v našich možnostech. Pořádáme jakožto Rodinné centrum Martínek volnočasové programy pro utužování vztahů mezi rodiči a dětmi, provozujeme klubová setkání pro děti i pro celé rodiny. Týden co týden u nás mohou navazovat a prohlubovat vzájemná přátelství malí i velcí. Pořádáme přednášky a besedy, povzbuzujeme rodiče ke zodpovědné výchově dětí a zdravému životnímu stylu.

Teď však čelíme velké výzvě!

Koncem června nám skončila smlouva o pronájmu původních prostor, což bylo impulzem k přestěhování do Poruby. Jsme vděční, že jsme nyní mnohem blíže rodinám, které mohou využívat našich programů! Aby se však tento scénář stal skutečností, musíme nové prostory zrekonstruovat, protože jsou velmi zanedbané. 

Konkrétně jde o:
  • zbourání dvou příček, 
  • výmalbu stěn (+ odstranění starých obkladů), 
  • pokládku nových podlah (+ nivelace podlah),
  • vybudování kuchyňky,
  • zprovoznění špatně fungujícího sociálního zařízení, odpadu,
  • opravu svítidel, regulačních ventilů na radiátorech, elektrických zásuvek,
  • natření dveří, zárubní, radiátorů, trubek,
  • instalaci žaluzií, případně rolet.
Naše činnost má neziskový charakter a i za normálních okolností je vždycky napínavé, jestli se podaří vše pokrýt finančně. A taková rekonstrukce, ta je pro náš rozpočet úplným tornádem! 

Jsme proto opravdu vděční za každou korunu, kterou přispějete, abychom si s tímhle tornádem mohli poradit a pokračovat po rekonstrukci dál v naší činnosti zaměřené na podporu rodin. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Během tohoto prodlouženého víkendu pokračujeme: tím nejdůležitějším je instalace naší kuchyně, kterou jsme si přestěhovali z původních prostor. Konečně se blíží čas, kdy bychom mohli i v téhle kuchyňské oblasti fungovat pořádně, namísto provizoria - to bychom si po 4 měsících zasloužili, nemyslíte?! :-) Obnáší to dost práce - kuchyňská linka se musí napasovat do jiných rozměrů než předtím, dolním skříňkám přidáváme nožičky, opravujeme šuplíky, vymýšlíme, jak k horním skříňkám nejlépe umístit nové poličky. Ale určitě se s tím popereme a pak konečně vybalíme poslední krabice - ty s nádobím. 

Uplynulo pár týdnů, práce pořád nad hlavu, ale s radostí hlásíme velký skok kupředu v rámci rekonstrukce.
- zabydlujeme "místnost se sloupem" - dokonce už jsme právě zde uspořádali 2 besedy pro veřejnost!
- dostali jsme skvělou příležitost vystěhovat si nábytek a banánové krabice na 3 týdny do jiných prostor v budově. Díky tomu jsme se mohli vrhnout na rekonstrukci velké místnosti a zároveň si ponechat ostatní místnosti volné. Podlaha bylo v dezolátním stavu, ale díky obrovskému nasazení dobrovolníků se podařilo se s tím poprat, a tak už máme lino i zde. A dokonce už také místnost zabydlujeme! Naprostá většina banánových krabic je vybalena.

Co je před námi:
- chtě nechtě musíme ve velké místnosti podstoupit ještě vybourání části betonové zdi, kde se nachází uzávěry vody, protože přístup k nim je příliš malý a je nutné je vyměnit. To nám způsobí nemalé komplikace, protože jde o značně špinavou práci v již zabydlené místnosti.
- vybalování zbylých krabic, umístění posledních kusů nábytku nebo jejich vyřazení a odvoz/likvidace
- kuchyň: v místnosti fungujeme provizorně, kuchyň se bude teprve instalovat a dovybavovat
- pořizování a instalace závěsů na okna
- označení prostor formou polepu výloh
- spousty drobných i větších dodělávek, aby prostor sloužil dobře
- a až bude hotové tohle všechno, bude nutností uspořádat nějakou kolaudační párty!

Od listopadu se již vracíme k plné činnosti RC, třikrát sláva! Více o chystaných akcích na našem webu a Facebooku.

Moc děkujeme za vaši přízeň a podporu!


Lino je položené i v "místnosti se sloupem"!!

Máme za sebou mnoho hodin práce v "místnosti se sloupem". Opravujeme díry v podlaze, abychom mohli v příštích dnech pokládat lino. Zakrýváme sádrokartonem ošklivé a zničené kachličky, což je pro nás jako nájemníky schůdnější řešení než je odstraňovat. Čistíme výklenky pod stropem, které mohou posloužit jako úložný prostor, pokud z nich vydolujeme a vynosíme suť. A v budoucí kuchyňce jsme si zřídili alespoň provizorně malé posezení pro chvíle odpočinku.






Po vymalování "místnosti se sloupem" jsme pečlivě vydrhli každý centimetr starého lina, aby nic nebránilo tomu, že potom položíme a přilepíme nové lino. Pověsili jsme několik svítidel, což se zdá být banalitou, ale je to náročný proces a velké dobrodružství. Některá svítidla se nám už po vyčištění nedaří vzkřísit, protože si už odsloužila pěkných pár desítek let. 







Hlásíme další posuny! V budoucí kuchyni je položené lino a už zbývá jen pár drobností, aby se mohla začít instalovat kuchyň, kterou si stěhujeme z původních prostor. K tomu jsme začali malovat další místnost, a tak už není tak těžké se zasnít a představit si, jak útulné to tam brzy bude. :-)
 



Malujeme v budoucí kuchyňce a čistíme podlahu, aby bylo možné položit nové lino. Trochu se nám zkomplikovala komunikace s dodavatelem lina, a tak to máme dobrodružné - podle původního plánu se totiž mělo pokládat už za dva dny.


Máme za sebou zednickou část - štukem vyrovnané zdi v místech, kde předtím byly příčky. Konečně můžeme přejít k vymalování dvou místností!

Fotostřípky z dočišťování zdí, škrábání staré malby ze sloupu, výmalby v úklidové místnosti. Byl u nás taky elektrikář a udělal se zase kus práce!






Bourání proběhlo překvapivě rychle! Mezitím už byl u nás zedník, aby dočistil a vyrovnal zdi, a tak se blížíme k fázi, kterou dlouho očekáváme: budeme moct přejít k vymalování, pokládání podlah atd.



Dnes jsme konečně dostali poslední potřebné povolení ke zbourání dvou příček! V příštích dnech tedy začne velká bourací akce. Cíl je jasný - zvětšit a prosvětlit prostory!
Příčky jsou vidět na těchto fotkách.

Jedna z věcí, kterými jsme v Oblouku začali, bylo rozmontování svíditel a jejich čištění a natírání. Plánujeme koupit úspornější zářivky a svítidla zase sestavit. Snad se to podaří!
Některá svítidla bude potřeba vyměnit za nová, protože zpuchřelé plastové díly se drolí pod rukama a ne všechny součástky půjdou v dnešní době sehnat. Svítidla už přeci jen slouží pár desítek let...










Založení projektu

Ať se daří oblouku!

Michal Bartík
1 000 Kč

Hodně štěstí v Porubě!

Dárce
300 Kč