Centrum Dialog, o.p.s.


Vzdělávání a výzkum Rozvojová spolupráce

Studna pro školu

Nedávno dobudovaná škola Thomase Sankary v Guineji nutně potřebuje vystavět zdroj vody, aby mohla zůstat otevřena.

vybíráme od 14.7.2022

Pomozte svým darem vykopat STUDNU!

133 047 Kč
vybráno 67 % z 200 000 Kč

zbývá

64 dní

přispělo

34 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Situace
V Guineji a obzvláště v okolí hlavního města Conakry je školní vzdělávání těžko dostupné z několika důvodů. Mezi hlavní příčiny patří finanční bariéra pro děti z chudých rodin a nízká kapacita školních zařízení. Díky tomu tráví mnoho dětí času na ulici, což vede k mnoha nebezpečným situacím a mizivým vyhlídkám na lepší budoucnost.
 
Projekt
Koordinátor projektu „Pošli Špunta do školy“ Abdoulaye Bhoye Bah se tedy rozhodl ze svých a darovaných prostředků postavit vlastními silami budovy o 13 třídách pro mateřskou, základní a střední školu. Zakoupil dobře dostupnou parcelu o ploše 1 800 metrů čtverečních a zahájil stavbu. Za rok a půl se porařilo dokončit stavbu - budovy mají střechy a omítku, okna i dveře jsou osazeny, septik dobudován, úprava dvora i oplocení a vybavení tříd je hotové. Škola byla slavnostně otevřena na začátku školního roku (říjen 2022) a získala dočasnou výjimku místních úřadů, protože zatím nemá zdroj vody. Proto, aby mohla zůstat i nadále otevřená, je potřeba vodní zdroj zajistit. Na vrt a zhotovení plně funkční studny ale již nezbývají prostředky. Rozpočet na ni činí 125 000 Kč. Solární čerpadlo pak zajistí přívod vody na povrch (50.000 Kč). Pokud se podaří vybudovat studnu, bude třeba ještě nákladem 25 000 Kč dostavět a na vodu napojit záchodky.



Dlouhodobý efekt
Nově otevřená škola Thomase Sankary zpřístupní vzdělání přibližně 400 dětem v okolí města Khorira (35 km od hlavního města Conakry). Tyto děti nebudou vystaveny negativnímu vlivu „ulice“ ve všech jeho škodlivých podobách (dětská kriminalita, předčasná těhotenství, zneužívání, sociální vyloučení, závislosti…) a díky vzdělání budou mít šanci na lepší život. Škola je zařazena do programu adopce na dálku „Pošli Špunta do školy“, což znamená, že zpřístupňuje vzdělání i dětem z nejchudších rodin, které si nemohou dovolit za něj platit. To vše ale bude moci pokračovat, jestliže bude funkční studna… Bude voda, bude škola.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Happy to contribute to the project !

Gisella Prete

Hodne stesti!

Dárce
1 000 Kč