Junák - český skaut, Skautský institut, z.s.


Pomoc Ukrajině Regionální a komunitní rozvoj

Komunitní centrum Svitlo

V Komunitním centru Svitlo získávají stovky Ukrajinců možnost postavit se na vlastní nohy. Díky jazykovým kurzům, konzultacím i kroužkům pro děti si mohou najít odpovídající práci. Příspěvkem můžete tomuto procesu moc pomoci.

134 310 Kč

přispělo

53 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Jsme Skautský institut a od začátku války na Ukrajině se snažíme přispět k řešení krizí, které způsobuje.
Komunitní centrum Svitlo jsme zprovoznili hned v dubnu 2022. Od té doby se kolem něj neustále zvětšuje živá komunita navázaná na více než 90 tisíc ukrajinských žen a dětí, kteří přebývají v Praze. Na sto lidí tu denně nachází ojedinělý bezpečný prostor, zapojuje se do organizace programů pro ostatní. Takových programů díky tomu letos proběhlo už 3000. Díky možnosti využití dětského koutku, volnočasových kroužků, jazykových kurzů a poradenství se uprchlíci ve Svitlu staví na vlastní nohy, učí se česky, nacházejí si odpovídající práci.

Poptávka po činnosti je stále obrovská a my bychom v ní moc rádi pokračovali i v příštím roce. Váš příspěvek může zajistit:
  • volnočasový kroužek pro jedno dítě na měsíc (500 Kč)
  • den provozu dětského koutku s hlídáním (1000 Kč)
  • tříměsíční kurz češtiny pro jednu osobu (2500 Kč)
Vedle jednorázových existuje i možnost pravidelného příspěvku - a my budeme moc rádi, když budete chtít projekt podporovat třeba v celém nadcházejícím roce. Pokud byste zvažovali partnerství a podporu projektu ve větším rozsahu, moc rádi se s vámi potkáme a probereme to - napište na milos.riha@skautskyinstitut.cz (ředitel SI).

Kroužky pro děti
Na začátku jsme si říkali, že mít ve Svitlu dětský koutek s hlídáním by mohlo být prima. Čas ukázal, že je to naprosto zásadní. Společně s řadou dětských programů (jazyky, arteterapie, cvičení, hudebka) tím umožňujeme ukrajinským mámám získat trochu času pro spoustu nutného vyřizování nebo třeba hledání práce.

Program pro teenagery
Pro středoškoláky je obzvlášť složité zaplout do českého vzdělávacího systému, seznámit se s vrstevníky, najít v novém prostředí smysluplnou náplň volného času; a hlavně se vyrovnávat se situacemi spojenými s útěkem před válkou. S tím vším se mladým lidem z Ukrajiny snažíme pomoci.

Poradenství a jazykové kurzy
Všichni víme, že orientace v našich zákonech a úřadech je obtížná, kromě spousty nástrah jsou tu i lidé, kteří se neštítí složitou situaci příchozích z Ukrajiny zneužít. Proti tomu stavíme náš každodenně dostupný Infopoint s odpověďmi na základní otázky, i pravidelná kariérní, právní a psychologická poradenství. Klíčová je znalost češtiny a poptávka převyšuje kapacitu dostupného vzdělávání (našimi kurzy češtiny doposud prošlo 330 lidí).
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Díky za vaši důležitou práci!

Jan Matoušek
300 Kč

🌻

Dárce
10 000 Kč

Byla jsem s vámi v začátcích a do dnes se mnou jde ta nádherná energie. Děkuju!

Iveta Bartošková
1 000 Kč

Moc děkuji za vaši službu lidem zasaženým válkou a přeji celému společenství ukrajinského Komunitního centra Svitlo jen to nejlepší!

Hayato Okamura
2 500 Kč

❤️

Lucie Ferenzova
500 Kč

Díky

Čmelák

Nazdar!

Filip Křížek
500 Kč

Dekuji za Vasi praci a preji spoustu sily a inspirace!

Jan Kabelka
500 Kč

Pozdrav z Peprné Prahy

Libor Peprný

Díky za to, co děláte.

Hana Mojžišová
5 000 Kč