IQ Roma servis, z. s.


Pomoc Ukrajině Sociálně znevýhodněné skupiny

Pomoc pro ukrajinské Romky a děti prchající před válkou

Invaze ruských vojsk do Ukrajiny způsobila velkou lidskou i humanitární katastrofu. Vyhání miliony lidí z jejich domovů a zasáhla životy náš všech. Každý pomáháme tam, kde můžeme - v IQ Roma servisu pomáháme romským ženám a dětem, kteří jsou velmi zranitelnou skupinou. Na své cestě se setkávají s diskriminací a nerovným přístupem při poskytování pomoci. Vaše podpora nám umožní, abychom těmto ženám a dětem pomáhali zvládnout tuto náročnou situaci důstojněji.

Pomoc ukrajinským Romkám

108 588 Kč

přispělo

62 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Invaze ruských vojsk do Ukrajiny způsobila velkou lidskou i humanitární katastrofu. Vyhání miliony lidí z jejich domovů a zasahuje do života nás všech.
Každý podáváme pomocnou ruku tam, kde můžeme. V IQ Roma servisu pomáháme romským ženám a dětem, kteří jsou velmi zranitelnou skupinou. Na své cestě se setkávají s diskriminací a nerovným přístupem při poskytování pomoci. Rasistické a odsuzující poznámky ve vlaku, odmítání převozu od hranic, nedostupnost informací, povýšený přístup krizových složek, nedůstojné ubytování, hlad a žízeň – to je bohužel běžná realita, se kterou jsme se v průběhu pomoci těmto lidem setkali.  
Díky vaší podpoře pomůžeme dalším příchozím ženám a dětem, starým a nemocným lidem v tom, aby mohli ve zdraví a důstojnosti zvládnout svou strastiplnou cestu – ať už chtějí zůstat v Česku, plánují pokračovat do dalších zemí nebo se v dohledné době plánují vrátit na Ukrajinu. 
Finanční pomoc poputuje také na výdaje, které těmto lidem umožní lépe se integrovat – pomoc s hledáním práce a bydlení, individuální vzdělávání a pomoc při zápisu do škol.


Od začátku válečného konfliktu se dennodenně angažujeme v pomoci ukrajinským Romům a Romkám - do této chvíle jsme spolupracovali se stovkami osob. Desítkám z nich jsme pomohli najít ubytování, dětem od začátku konfliktu pomáháme s adaptací i výukou jazyka, poskytujeme humanitární i sociální pomoc, jsme partnerem Jihomoravského kraje. Více informací o tom, co děláme, najdete na našich webových stránkách https://iqrs.cz/pomahame-ukrajinskym-romum/
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Přeju, ať se vybere hodně peněz. Není fér, aby se na útěku před takovou tragédií, jako je válka, s někým zacházelo hůř jen kvůli barvě pleti. Díky, že se snažíte to změnit!

Lucie Königsmarková
5 000 Kč

Díky!

Veronika Bleson

Díky za vaši důležitou práci.

Barbora a Tomáš
1 500 Kč

Na beglajzis

Petr Kupk
1 000 Kč

Děkuji za vaši práci! Romským rodinám přeji více pochopení a méně rasismu ze strany českých institucí.

Dárce

Díky za vaše nasazení a že aspoň takto mužů přispět. Moc přeju všem lidem na cestě, aby našli klidné místo pro život. A lidem, kteří sedí v teple domova a cítí na ty bez domova zlost, ať najdou v životě radost, do které svou energii nacpou víc užitečně.

Čechovská Lucie
500 Kč

Děkuju, že se staráte.

Kateřina Jebavá
500 Kč

Díky!

Ivo Bystřičan
1 000 Kč

Držte se, děláte užitečnou práci

Lucie Jarkovská
5 000 Kč

Preju si, aby CR nebyla tak rasisticka.

Dárce
5 000 Kč