Výkvět z.s.


Osvěta a poskytování informací Životní prostředí

Mohou pole opět kvést?

Měníme podobu květinového trhu v ČR. Chceme, aby si každý mohl běžně pořídit místní květinu, která byla vypěstována ekologicky a neletěla plná pesticidů přes půl světa. Sdružujeme, vzděláváme a podporujeme ekologické pěstitele řezaných květin. S Vaší pomocí zaplníme naši mapu pěstiteli, kteří jsou ohleduplní ke zdraví lidí i k naší půdě. Přispějte i Vy k tomu, ať v krajině potkáváme stále více rozkvetlých květinových polí plných života.

vybíráme od 23.6.2022

Právě měníte podobu květinového trhu!

39 796 Kč
vybráno 40 % z 100 000 Kč

přispělo

48 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!


Víte, že 96% řezaných květin, které si v ČR kupujete, je z dovozu? A že se nepěstují v Holandsku, ale většinou v Africe nebo Jižní Americe? Dává Vám smysl, aby růže, kterou chcete někomu darovat z lásky, urazila tisíce kilometrů? Tušíte, že lidé, kteří tyto květiny pěstují jsou vystaveni zdraví ohrožujícím látkám, jejich práce je finančně špatně ohodnocená a ženy jsou navíc často vystaveny sexuálnímu násilí?

Realita globálního květinového průmyslu již pro mnoho z Vás není tajemstvím. Ale co s tím? Existuje způsob, jak se dovozovým květinám vyhnout? Je zde nějaká jiná varianta? Ano je.  Jsou jí místní ekologicky vypěstované květiny.

Platforma Výkvět Vám pomůže se k nim snadno dostat. Každý máme někde blízko někoho, kdo pěstuje řezané květiny šetrně a zodpovědně. Výkvět jako spolek zároveň podporuje a vzdělává komunitu pěstitelů - i těch začínajících - aby nebyli na cestě ekologického pěstování sami. Snažíme se znovu oživit a podpořit pěstování květin k řezu v ČR a SR, neboť infrastruktura květinového odvětví po revoluci v podstatě zmizela. 

A jak to děláme?
Sdružujeme a vzděláváme komunitu ekologických květinářů. 
Ručíme za ekologicky vypěstované květiny – máme vlastní certifikaci. 
Šíříme osvětu o ne/šetrném pěstování květin a sbíráme data, která činíme srozumitelnými.
Přibližujeme veřejnosti zodpovědné pěstitele i floristy.

Chcete kolem sebe častěji vídat pole rozkvetlých květin? Přejete si krajinu, která je živá (plná hmyzu, ptáků i drobných živočichů) a zdravá (je úrodná a dokáže zadržovat vodu)? Dokážete si představit pole, na kterém pracují lidé a ne jen stroje? Chcete mít běžně možnost pořídit si místní ekologicky vypěstované květiny? Pak podpořte Výkvět a my tuhle práci uděláme za Vás!

Co Vaše podpora přinese květinovému odvětví v ČR a SR?
100 Kč nám dá najevo, že Vám myšlenka ekologicky pěstovaných květin není lhostejná
500 Kč pokryje náklady na organizaci kontrolní vizity u jednoho farmáře (ty nám pomáhají zaručovat, že naši pěstitelé hospodaří ekologicky!)
1000 Kč pomůže zpracovat data (např. uhlíková stopa dovážených květin) ve slušivou infografiku, kterou pochopí i malé dítě
2000 Kč částečně pokryje výdaje na odborné konzultanty a přednášející, kteří pomáhají našim členům růst, rozvíjet se a dělat věci správně.

Pokud se nám podaří vybrat cílovou částku, můžeme pokračovat ve vzdělávání pěstitelů, můžeme začít se zpracováním dat a osvětou, můžeme realizovat další kontrolní vizity. S Vaší pomocí zkrátka můžeme postupně měnit květinové odvětví v ČR a SR.

A měnit ho můžete i Vy sami. A to tím, že si dobře rozmyslíte jakou květinu, kde a od koho si pořídíte. Ptejte se ve svém oblíbeném květinářství, odkud jsou květiny, které vážou.

Společně měníme podobu lokálního květinového trhu. Děkujeme Vám!

Jolana Teuberová, +420 604 622 632, vykvet.org
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať to kvete!

Tereza Plavecká
200 Kč

Přeji hodně štěstí i přispěvatelů!

Bára Kavanová

Fandím vám! @_kvetolaska

Johana Kavanová
500 Kč

Vzkvetejte! Kristyna

Kristyna Ciprova

Držíme palce a jsme rádi za vznik platformy. Tereza a Jakub ze Svobodných Hor.

Jakub Pešek
500 Kč

Díky za Vaší aktivitu v této oblasti ❤ má to smysl.

Jana Šimková
1 000 Kč

Moc vám fandím, ať se daří 🍀♥️

Iveta Krčmová

Sní květinářky o bavlnících?

Ryfr