MIKASA z.s.


Kultura, umění a historie Lidé s postižením

Na fesťák s autismem? Proč ne!

Léto bez fesťáku prostě není to správné léto. Strávit s přáteli společný čas a užít si oblíbené kapely - to nás na festivalech baví. Dokážete si představit, že byste na fesťák nemohli? Nebo jen s rodiči? Přesně tak to mají autisti. Pojďme to změnit!

18 554 Kč
vybráno 9 % z 200 000 Kč

přispělo

33 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Léto bez fesťáku? Proboha proč?
Fesťáky k létu zkrátka patří. Spousta lidí se na ně těší a letos to platí dvojnásob! Bohužel pro autisty bývají festivaly také místem, kde na ně působí spousta nejrůznějších rušivých vlivů. Proto se raději fesťákům vyhýbají, i když by se rádi zašli podívat na zajímavé kapely a poslechnout si oblíbené songy.

S autismem na fesťák? Proč ne?
V Mikase jsme spojili síly s Colours of Ostrava, aby na fesťák mohli dorazit úplně všichni. Ano, i lidé s poruchou autistického spektra! Máme 13 let zkušeností s pomocí lidem s autismem a pomáháme tomu, aby žili úplně normální život. Letos jsme na Colours zjistili, že autisté akci navštěvují a mají zájem o podporu, kterou jim chceme nabízet i v dalších letech.

Jak Mikasa na Colours pomáhala autistům?
Díky spolupráci s pořadateli se podařilo zajistit několik proškolených osobních asistentů, kteří budou autistům během festivalu poskytovat pomoc a podporu. V učebně na U6 byla umístěna relaxační zóna pro osoby s autismem, která jim poskytla možnost uklidnění a oddechnutí si od ruchu festivalu. Tam byli k dispozici nejen pomůcky, ale především zkušení odborníci, kteří dokáží autisty uklidnit a pomohli jim nabrat dostatek sil na další porci festivalu.

V ČEZ Family parku byl připraven nafukovací snoezelenový stan, kde se mohli autisté uklidnit pomocí zapojení jiných smyslů. Vedle stanu stála speciální překážková dráha, která dětem ukázala, jaké je to být autistou. Představila běžné problémy, kterým autisté v životě čelí. Překážková dráha pomohla šířit osvětu k těm nejmenším i jejich rodičům. Stejně jako čtvrteční diskuze na Meltingpotu, kde ředitel Mikasy Michal Panáček mluvil nejen o autismu, ale především o postavení autistů ve společnosti.

Mikasa pomáhá, ale bez Vaší pomoci to nepůjde!
Letošní Colours of Ostrava už jsou za námi, ale co příští rok? Pomozte nám dostat autisty zpátky do společnosti. Pomozte jim užít si fesťák jako každý jiný! Darujte! Každá stovka se počítá!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Užijte fesťák :)

Dárce
1 000 Kč

Příjemnou zábavu :)

Adéla Bláhová

Užijte si to sluníčka ♥

Eliška Ticháčková

Děkujeme, že myslíte na lidi na spektru! Dar co má opravdu smysl. Pro ty z vás kdo váhají a říkají si, že přeci jít na koncert není nic těžkého, tak pro autisty je to veliká výzva, díky přetížení smyslů. Díky, že necháte naše děti jen tak sedět v koutě, ale pomůžete je provést super akcí a začlenit je do normální života.

Haňka

Krasny den, snad se vybere co nejvíce. Budu ráda sdilet tuto sbirku, protože nam Mikasa moc pomaha.

Jana Solařová

Ať je léto pro všechny bez rozdílu plné zážitků a dobré muziky!

Denisa Ratajová
300 Kč