Benediktus z.s.


Lidé s postižením

AKCE CIHLA _ Archa Benediktus PEKÁRNA Modletín

Potřebujeme postavit dům s pokoji chráněného bydlení. A víme, že nebude ani ze slámy, ani z klacíků, ale z cihel. Postavíte jej s námi? Vytvoříme domov pro lidi s postižením:o).

vybíráme od 2.5.2022
11 864 Kč

přispěli

4 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Spojili jsme se s AKCÍ CIHLA, kterou již leta pořádá Portus Praha a stali jsme se regionálním partnerem. Děkujeme za možnost.

O službu chráněného bydlení u nás v ARCHA Benediktus je dlouhodobě zájem. Opravou budovy se otevře naše komunita dalším 4 osobám. Zároveň někteří soběstačnější členové  komunity se posunou z Fary (stávajícího zázemí pro chráněné bydlení) sem do Pekárny. Mezi nimi asi i Rozka a Láďa, které znáte ze spotu:).

Máme rozpadající se budovu, máme projekt, máme povolení...máme chuť a odhodlání. Voláme k sobě peníze aby bylo na bourání i stavění, na řemeslníky a materiál ... na dům chráněného bydlení Pekárna na Modletíně ... abychom mezi nás mohli přivítat další 4 osoby s mentálním postižením.   


Generální partnerem  Akce Cihla ČR na rok 2022 je Stavební spořitelna České spořitelny, a.s. , hlavním partnerem je Heluz a hlavním mediálním partnerem je pro rok 2022 Česká televize. Naším dlouholetým partnerem je IVT Tepelná čerpadla s.r.o. Děkujeme.  

https://www.akcecihla.cz/ 
BENEFIČNÍ SBÍRKA AKCE CIHLA OPĚT ROZJEDE PRODEJ CIHEL A BĚHEM LÉTA PŘIPOJÍ BOHATÝ DOPROVODNÝ PROGRAM  

OD 15.6. do 15.9. proběhne 23. ročník sbírky AKCE CIHLA na podporu důstojného bydlení a života lidí s mentálním postižením. Letos bude celostátní a ke sbírce se připojí i regionální partneři. Benefiční sbírku podporují známé osobnosti, s kterými se potkáte na doprovodných akcích nebo u stánku a jsou to Simona Stašová, Jaroslav Svěcený, David Kraus, Tomáš Vaněk a další. Součástí doprovodného programu bude slavnostní zahájení, které proběhne v pátek 17.6. v pražských Riegrových sadech, a oblíbený letní open-air festival CIHLAFEST. Po loňském úspěchu na festivalu se návštěvníci mohou opět těšit na Cirk La Putyka, který v zahradě chráněného bydlení předvede své cirkusové umění.

AKCE CIHLA je celostátní benefiční sbírková a osvětová kampaň na podporu moderních sociálních služeb pro lidi s mentálním postižením pořádaná a koordinovaná organizací Portus Praha, z. ú. I letos se v ulici Na Příkopě budou prodávat malované a podepsané cihly na podporu mentálně znevýhodněných. Po covidové pauze organizace naváže opětovnou spolupráci s regionálními neziskovými organizacemi se stejnými cíli a posláním. 

V pátek 17. června organizátoři sbírky chystají slavnostní zahájení letošní benefiční sbírky v Riegrových sadech v Praze, kde se sejdou zaměstnanci, klienti, příznivci a podporovatelé sbírky. Od 12 hodin bude pro návštěvníky připraven program, který svou podstatou ukáže široké veřejnosti život lidí s mentálním či jiným druhem znevýhodnění, zaměříme se na problematiku autismu a poruch autistického spektra. Součástí bude i zábavný program pro děti formou soutěží, facepaintingu a výtečného občerstvení foodtrucku DOBROTY S PŘÍBĚHEM.  K vyzkoušení bude zážitková psycholampa od designerky Anny Marešové a režisérky Kláry Jakubové, která na vlastní kůži přiblíží, jak se cítí lidé trpící schizofrenií. V 15 hodin promluví paní starostka Prahy 2 spolu s ředitelkou neziskové organizace Portus Praha a osobnostmi, které sbírku dlouhá léta podporují a oficiálně tak zahájí letošní ročník. O hudební zážitek a společné bubnování s návštěvníky se postará FaraBand. Toto hudební seskupení vzniklo na základě pravidelných muzikoterapií klientů chráněného bydlení Slapy. Přijďte s námi i vy dohromady zahájit akci, ze které si odnesete nejen dobrý pocit, ale i nevšední zážitek.

Za peníze vybrané při 23. ročníku pražské sbírky plánují organizátoři opravu Chráněných bydlení v obci Slapy, dofinancování vozu pro terénní službu Podpora samostatného bydlení a začátek projektu nové Socialně terapeutické dílny na Slapech.  Výtěžky regionálních sbírek půjdou vždy na financování konkrétních regionálních projektů, které se týkají integrace lidí s mentálním znevýhodněním do běžné společnosti a na trh práce.  Pro ARCHA Benediktus je tím projektem oprava PEKÁRNY - domu s pokoji chráněného bydlení na Modletíně, v místech bývalého obchodu. 

V sobotu 6. srpna se také koná v zahradách Chráněného bydlení Fara nedaleko od Slapské přehrady tradiční benefiční festival CIHLAFEST. Návštěvníci se pobaví nad cirkusovým uměním Cirku La Putyka, který letos představí cirkusovou expedici za čistou radostí. Šílené skoky na obřím teeterboardu, skupinové taneční choreografie, závěsná akrobacie i lety na trampolíně. Tak se dá shrnout inscenace nesoucí název Kaleidoskop. V rámci festivalu vystoupí i BeneBend z ARCHA Benediktus. Na návštěvníky čeká mnoho dalších vystupujících, kteří rozhodně mají co nabídnout, a také budou moci zhlédnout, kde pomáhají finance ze sbírky. Vstupenky jsou již k dispozici v předprodeji na https://www.akcecihla.cz/predprodej-vstupenek/

Kromě benefičních cihel si dárci mohou zakoupit novou sadu benefičních předmětů od tašek, kelímků až po trička speciálně vytvořených od Pasta Oner, Michala Škapy, Jana Kalába a Michala Cimaly – předních umělců české graffiti scény. K zakoupení budou na stáncích a od června také na webových stránkách https://www.akcecihla.cz

Již v minulém roce jsme se soustředili na pomoc formou virtuálních online cihel a zdražení základních stavebních materiálů nás žene touto cestou dál. Podpořit sbírku je tedy možné jak fyzickou koupí cihly, tak celoročně zakoupením virtuální e-cihly na https://www.akcecihla.cz/e-cihla/. K příležitosti celostátní online kampaně se připravuje spot, na který se již brzy můžete těšit. Spot bude po celou dobu vysílán i v České televizi, která se stala naších Hlavním mediálním partnerem. I koupí virtuální cihly pomůžete stavět objekty, kde najdou lidé s mentálním znevýhodněním domov, práci nebo místo k odpočinku.

Z výtěžků AKCE CIHLA se staví, rekonstruují a vybavují objekty. Díky benefiční sbírce se mohou každý rok realizovat, rozšiřovat a udržovat projekty chráněných bydlení, terapeutických dílen, sociálních podniků nebo terénních bytů po celé ČR. Zde podpoříte dům chráněného bydlení pro osoby s mentálním postižením ARCHY Benediktus na Modletíně/Vysočina.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu