Skautská nadace Jaroslava Foglara


Filantropie a dobrovolnictví Děti, mládež, rodina

Rozšíření skautské klubovny v Novém Městě na Moravě

Půda v naší klubovně se po rekonstrukci změní ve velkou místnost, kde budou probíhat schůzky našich družin a oddílů.

Podkroví klubovny

Skautská nadace JF navýší dar o polovinu.
125 894 Kč
vybráno 140 % z 90 000 Kč

přispělo

51 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Přání opravit podkrovní část naší skautské klubovny v Novém Městě na Moravě a vytvořit tak nové místo pro schůzky jsme poprvé vyslovili už před 15 lety. Od té doby naše oddíly rostou. Přibývá družin v oddílech a kapacita klubovny nám už nestačí. Z 98 členů v roce 2006 je nás letos 158, tedy o 60 víc. Během týdne se v klubovně schází 10 družin s 8 až 10 členy a jejich vedoucí. Rozhodli jsme se proto navázat na naše dávné přání a vybudovat nový prostor pro schůzky. 
 
Budeme rádi, když podpoříte náš projekt a splníte dávné přání, které je pro nás stále aktuální. Děkujeme!

Kdo jsme?

Jsme skautky a skauti ze střediska Bílý štít Nové Město na Moravě. V současné době je nás 158. V našich oddílech se učíme a rozvíjíme zejména v samostatnosti, kritickém myšlení, spolupráci, občanské zodpovědnosti a lásce k přírodě. Více o nás na našem webu.


Naše klubovna
 
Skautská klubovna se nachází v domě, který byl postaven přibližně v roce 1820 a naše středisko ji vlastní od roku 1994, kdy ji dostalo darem od města. V klubovně od té doby proběhlo několik větších či menších rekonstrukcí a oprav, které jsme realizovali zejména vlastními silami kvůli finanční náročnosti oprav starého domu. Skautská klubovna slouží jako naše hlavní základna. Během týdne zde probíhá 10 družinových schůzek (pro 3 družiny skautek, družinu skautů, 3 družiny vlčat a 3 družiny světlušek). Nepravidelně zde probíhají i víkendové akce oddílů. Je místem schůzek kmene dospělých i  roverského kmene Norno. Oddíly i středisko zde pořádají své porady. V klubovně je také uskladněna část našeho táborového vybavení, celty na stany. 
 
Jak bude klubovna po rekonstrukci vypadat?

Do půdních prostor bude vestavěna nová místnost, která bude užívána jako klubovna. Nová klubovna bude mít sešikmený strop, v nejnižším místě vzniknou při západní stěně menší úložné prostory, do kterých bude přístup posuvnými stěnami. Místnost bude zateplená, vytápěná krbovými kamny stejně jako ostatní místnosti v naší klubovně. Místnost bude vybavená dvěma stoly s židlemi, pro setkání většího množství lidí bude možné přinést další židle ze skladových prostor nebo udělat posezení na zemi. Dále zde budou skříně, stůl s počítačem, dataprojektor, projekční plátno a ozvučení a tiskárna se scannerem. Toto vybavení bude sloužit pro program oddílů (promítání fotek, filmů, dokumentů, prezentace), pro porady a také pro hospodářku a účetní ke skenování a tisknutí potřebných dokumentů.


Kolik rekonstrukce stojí a jak ji chceme financovat?
 
Chceme využít dotaci z MAS Zubří země. Dotace pokryje část nákladů, ostatní musíme zaplatit z vlastních zdrojů, proto jsme se rozhodli uspořádat finanční sbírku. Část spoluúčasti pokryje mimořádná dotace města Nové Město na Moravě. V číslech je to takto: Celková cena rekonstrukce je 579 985 Kč. Dotace MAS Zubří země pokryje 451 988 Kč. Tedy z vlastních zdrojů musíme zaplatit 127 997 Kč z toho 60 000 Kč chceme vybrat na Darujme.cz, ke kterým nám přidá Skautská nadace JF dalších 30 000 Kč a o 37 997 Kč žádat město Nové Město na Moravě. 
 


Co na vznik nové místnosti říkají členové našeho střediska?
Dlouholetý správce naší klubovny Mládě: “Bude to můj splněný sen.”
Vedoucí z oddílu světlušek Evča: “Konečně budeme mít místnost, kam se vejdeme všechny.”
Rover Viking, 17 let: “Klubovna na půdě by byla super, dalo by se tam dělat například divadlo, hrát různé hry s vlčaty či koukat na film s rovery. Bylo by víc místa v klubovně, a tak když bychom měli schůzky zároveň s jiným oddílem, tak se nebudeme mačkat. Je to super rozšíření.”
Skautka Gábi, 12 let: “Teda doufám, že to tam nezničíme, když to bude nové a krásné.”
Světluška Lištička, 9 let: “Až to uvidím, tak budu tak pištět radostí, že to snad spadne.” 
 
Chcete se na něco zeptat?
Obraťte se na vedoucí střediska Kristýnu Koutenskou, email kristyna.koutenska@skaut.cz
 
Potvrzení o daru Vám zašleme v druhé polovině ledna 2023.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Během dvou dnů propagace projektů byla překročena cílová částka 90 000 Kč, do které nám Skautská nadace JF přidávala polovinu. Dary nad 90 000 Kč již nesou takto násobeny. Velké díky všem dárcům za vaši podporu. 

Založení projektu

Díky za zorganizování!

Martina Krivankova

Ať se stavba vydaří!

Dárce

Držím vám palce!

Petra Horáková
100 Kč

Splním si svůj dávný sen ;-)

Martin Drápalík
2 000 Kč

Díky za to, že jste, a že se věnujete rozvoji dětí. :-)

Iva Bubláková

Tak ať se zadaří

Malík
2 000 Kč