Nadace Partnerství


Osvěta a poskytování informací Životní prostředí

Alej sira Nicholase Wintona na památku Nickyho a jeho 669 dětí

Novou alej o 91 listnatých stromech společně vysadíme 28. října v Račiněvsi na Roudnicku na památku sira Nicholase Wintona a dětí, které se mu v roce 1939 podařilo zachránit před transportem do koncentračních táborů.

Alej sira Nicholase Wintona

Přidejte se a pomozte nám vysadit sira Nicholase Wintona. Naše republika potřebuje péči stejně jako česká krajina. Podpořte obojí výsadbou Aleje sira Nicholase Wintona. Darujte symbolických 5 tisíc korun na nový strom.
86 154 Kč
vybráno 19 % z 450 000 Kč

přispělo

24 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Pomozte nám vysadit Alej sira Nicholase Wintona na památku Nickyho a jeho 669 dětí!

Novou alej o 91 listnatých stromech společně vysadíme 28. října v Račiněvsi na Roudnicku na památku sira Nicholase Wintona a dětí, které se mu v roce 1939 podařilo zachránit před transportem do koncentračních táborů. Wintonovým dětem je dnes přes 80 let.

V době, kdy naši zemi sužoval nacistický režim, sháněl pan Winton pro české a slovenské děti náhradní rodiny ve Spojeném království a organizoval pro ně transporty. O své záchranné misi nikdy nemluvil, vše vyšlo najevo až v roce 1988, kdy jeho manželka náhodou našla kufr s fotkami zachráněných dětí a plánů transportů

Výsadba proběhne podél staré polní cesty, kde obec následně plánuje vybudovat relaxační zónu pro odpočinek v přírodě. Přínosem půlkilometrové aleje bude také zadržování vody v krajině a ochrana půdy před erozí. Jeden strom (Morus nigra Winton), vypěstovaný z roubů moruše, kterou Sir Winton v roce 2014 věnoval Botanické zahradě v Praze Troji, bude symbolicky vysazen na začátku aleje.

Patronem Aleje se stal brněnský rodák, světoznámý česko-americký výtvarník a spisovatel Petr Sís, který loni u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holokaustu vydal knihu s názvem Nicky a Věra. Celobarevné kreslené vydání vypráví o zachránci stovek českých dětí a je určeno dětem i rodičům.

Podpořte výsadbu aleje:

  • kupte si jeden strom za 5 000 Kč (Pokud si zakoupený strom budete chtít na akci také vysadit, je potřeba se na Alej sira Nicholase Wintona zaregistrovat zde.)
  • přispějte libovolnou částkou na organizační zajištění výsadby
  • zaregistrujte se na akci a vysaďte stromy společně s námi
Výtěžek této sbírky, garantované Nadací Partnerství, bude využit na organizační zajištění výsadby Aleje sira Nicholase Wintona, zapojení dobrovolníků do výsadbové práce, odborný dohled při výsadbě, označení stromů, následnou péči o stromy v dalších letech a další nezbytné náklady.

Děkujeme, že pomáháte!
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Krásné spojení výsadba stromů jako pocta pro sira Nicolasi Wintona.

Martina Šilhánová
1 000 Kč