Americké jaro, z. ú.


Kultura, umění a historie

Podpořte festival Music is

Velmi si vážíme Vaší podpory, díky níž můžeme vytvářet jedinečnou hudební dramaturgii Music is. Podporovat nás můžete pravidelně nebo jednorázově dobrovolnou částkou.

vybíráme od 28.4.2022

Podpořte festival Music is

Velmi si vážíme Vaší podpory, díky níž můžeme vytvářet jedinečnou hudební dramaturgii festivalu Music is. Podporovat nás můžete pravidelně nebo jednorázově dobrovolnou částkou.
5 500 Kč

přispělo

5 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Festival Americké jaro po 18 letech své existence vstoupil do roku 2023 s novým názvem Music is. Festival nabídne především koncerty soudobé klasické a jazzové hudby. Dramaturgie reflektuje současný hudební vývoj a aktuální témata bez žánrových omezení.

Letošní ročník se bude nést ve znamení dvojic. Mezzosopranistka Bella Adamová a klavírista Michael Gees svoje tvůrčí rozmlouvání postaví na kombinaci klasického písňového repertoáru a improvizovaných spontánních skladeb. Jazzem a soudobou vážnou hudbou jsou inspirované kompozice i experimentální plochy hudebnic Sylvie Courvoisier a Mary Halvorson. Zatímco pro kytaristu Juliana Lage a kontrabasistu Jorge Roedera je podstatná úcta k jazzové „singer-songwriting“ tradici, pro hráčku na hardangerské housle Benedicte Maurseth a varhaníka Sigbjørna Apelanda je stěžejní tradice norské lidové hudby, což se na koncertě projeví také při provedení světové premiéry kompozice od Maurseth, ve které se k duu připojí PMP Ensemble. Trochu jiný typ umělecké rozpravy nabídne české pěvecké duo Kchun a taneční kolektiv Dekkadancers. Duchovní repertoár skladeb od středověku až po dnešek tak doplní expresivní pohyb lidských těl.  

V předešlých letech se v rámci festivalu představili přední osobnosti jako Uri Caine, Ambrose Akinmusire, Jon Irabagon, Roscoe Mitchell, Kresten Osgood, Joe Lovano, Charlie Hunter, kapely Kneebody, The Bad Plus, Human Element, dále Anat Cohen, Ari Hoenig, Nitai Herskowitz, Linda May Han Oh, Camila Meza, Carla Bley, Dan Tepfer a další.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Díky za skvělé zážitky!

Petr Adámek