Talnet, z.s.


Vzdělávání a výzkum

Sborník T-Expedice 2021

Tradiční výstup T-Expedice, sborník vědeckých článků sepsaný talentovanými středoškoláky a důkladně zkontrolovaný v rámci vědeckého recenzního řízení, se bohužel zatím nepodařilo vydat v tištěné podobě tak, aby nejen vedoucí výzkumných týmů měli památku na svoji mnohdy první vědeckou práci na T-Expedici Litoměřice 2021.

vybíráme od 2.5.2022

Podpořte, prosím, vydavatelskou činnost talentovaných středoškoláků v rámci Talnetu.

V případě daru nad 500 Kč Vám sborník po jeho vytištění (léto 2022) zašleme.
500 Kč
vybráno 8 % z 6 000 Kč

přispěl

1 člověk
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
T-Expedice 2021 Litoměřice byla již devátým ročníkem tohoto projektu organizovaného Talnetem a zúčastnilo se jí 42 nadaných a talentovaných středoškoláků z celé republiky, kteří pracovali na 7 výzkumných projektech: již tradiční botanická sekce se během svých terénních výjezdů zaměřila na invazní rostliny, poněkud netradiční divadelní sekce zlepšovala své schopnosti, napsala a sehrála vlastní divadelní hru, hydropedologická sekce ve spolupráci s Ústavem pro hydrodynamiku AV ČR analyzovala hydraulické vlastnosti různých typů půd, fyzikální sekce (NAFTA) již tradičně zkoumala netradiční fyzikální úlohy vycházející z Turnaje mladých fyziků (díky čemuž následně vyhrála celostátní kolo této soutěže), potravinářská badatelská sekce si posvítila na kvalitu jablečných džusů, robotická sekce vytvářela robotickou náhradu lidského srdce a tyto všechny výše zmíněné činnosti pečlivě a prakticky neustále pozorovala dokumentaristická sekce se svými fotoaparáty, kamerami a zápisníky. Kdybychom sečetli čas, který byl na přípravě, realizaci a zpracování výsledků těchto záměrů stráven, dostáváme se na číslo 4 000 hodin! A to už si zaslouží podpořit, nemyslíte?

Jeden z badatelů se o tomto ročníku T-Expedice pár dní po konci prezenční části vyjádřil následovně: „Chci Vám moc poděkovat, jelikož na příští Talneťáckou akci se už teď těším. A to jsem byl letos poprvé. Inu, moc se těším a ještě více Vám děkuji za kamarády, zážitky, skilly, znalosti a zábavu, kterou jste mi dali!

Kromě posterů (prezentovaných na závěrečné poster session) vytvořila každá badatelská sekce i vědecký článek, který byl, stejně jako v klasických vědeckých časopisech, podroben důkladnému recenznímu řízení. Elektronickou formu sborníku nyní dáváme dohromady, ale nemáme dostatek finančních prostředků na její tisk (byť v malém nákladu). A uznejte sami - chtěli byste mít jako vzpomínku na svoji první vědeckou práci pédéefko, nebo by byl lepší tištěný sborník na památku? Pokud si stejně jako my myslíte, že takto význačný dokument si zaslouží vytisknout, přispějte nám, prosím, na jeho tisk. Nejen účastníci T-Expedice vám budou vděční!

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu