Čtení děti změní, z.s.


Děti, mládež, rodina Pomoc Ukrajině

Pohádky pro děti z Ukrajiny

Pojďme společně porazit zlo pohádkovou multimediální knížkou! Kde jinde než v pohádkách vše dobře dopadne a dítě spokojeně usne s pocitem bezpečí v teple domova. Do České republiky zatím přišlo přes sto padesát tisíc ukrajinských dětí. Mnoho z nich brzy nastoupí do našich základních škol. S sebou si bohužel přinesly hrůzy války, které by nikdy nemělo žádné dítě na světě zažít. Do toho všeho je čeká nové prostředí a nový jazyk. Chceme je všechny přivítat a potěšit pohádkovou knížkou, kterou jim nakreslí české děti a která bude dvojjazyčná (ukrajinština/čeština). A dokonce bude i mluvit a pohybovat se!

vybíráme od 14.3.2022
60 850 Kč
vybráno 20 % z 300 000 Kč

přispělo

174 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Každý pomáhá, jak umí

Kdybych uměl pracovat se dřevem, začnu vyrábět postele nebo stoly pro naše nové kamarády z Ukrajiny. Já ale umím psát pohádky a v nich porážím zlo slovem. Moji hrdinové se staví nepřízni osudu odvahou, chytrostí a humorem, aby nakonec dosáhli svých cílů. A protože svoje pohádky čtu na základních školách, kde je děti přitom kreslí, byl tu okamžitě nápad, jak pomoci. Ať žijí Pohádky pro děti z Ukrajiny!
Petr Březina, spisovatel

Kamarádi kamarádům

České děti každou knížku osobně předají svým novým ukrajinským spolužákům na začátku nového školního roku 2022/2023.
A protože ani po vydání knížky nechceme sedět se založenýma rukama, spisovatel Petr Březina se vydá na pohádkovou cestu po základních školách v celém Česku! Bude si povídat s malými umělci o tom, jak je práce na knížce bavila. A jejich ukrajinští spolužáci mu dozajista předvedou, jak pěkně se učí česky. 
Generálním pohádkovým partnerem je Rádio Ukrajina a jeho bratříček s velkým srdcem HITRÁDIO.
Pohádkovými rytíři
našeho projektu jsou Nadační fond ŠKODA AUTO a Odbory KOVO MB.

Jedna knížka – nepočítaně radosti

Rádi bychom díky vaší pomoci vydali a předali ukrajinským dětem 3.000 pohádkových knížek.
Rádi bychom získali na svou stranu tři tisíce skvělých lidí, kteří nás podpoří darováním částky 100 Kč.

Buďte u toho!

Pomůžeme ukrajinským dětem společně zapomenout na utrpení, kterým si prošly a ukážeme jim, jak v našich pohádkách vítězí dobro nad zlem. Pomůžeme jim skamarádit se s češtinou a na oplátku se dozvíme, jak se řekne v ukrajinštině třeba vodník. Zkrátka uděláme všechno proto, aby se v Česku cítily jako doma.

Kdo stojí za projektem Pohádky pro děti z Ukrajiny?

Pohádkovým iniciátorem a hybatelem je spisovatel Petr Březina. Divadelní posádku řídí Pohádkový kapitán a herec Jakub Albrecht. Překlady pohádek a odborný dohled nad ukrajinštinou mají na starosti Kateryna Platonova a Tereza Chlaňová.
Uměleckým partnerem projektu je Divadlo pod Palmovkou a herci Jan Teplý, Igor Orozovič, Vendula Fialová, Barbora Kubátová, Klára Suchá, Radek Valenta, Jaroslav Blažek, Daniel Krečmar a ukrajinská herečka Vera Timofeeva.
Své záštity poskytlo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky a Středočeský kraj.


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děti za nic nemůžou a dětská radost je víc než peníze. Ať tedy vaše knížky přinesou dětem radost a přispívatelům dobrý pocit.

Radomír Šťastný

Je mi moc líto, co se ukrajinským dětem děje, snad jednou na vše zlé “zapomenou”.

Petra Píchalová
200 Kč

Moc díky za tenhle projekt. Moc rádi jsme ho podpořili. Za každého člena naší rodinky jedna stovka na knížku v CZ/UA. A pokud to bude možné, rádi si pak jeden výtisk koupíme domů.

Jakub Kašpar

нехай правда і любов переможуть брехню і ненависть

Dárce
1 000 Kč

Díky za vaši práci. Zlo a temnotu porazí jen čistá láska, jako v pohádkách. Ať má tato současná smutná realita šťastný konec jako v pohádce

Pavlína Balcárková
200 Kč

Zaplaceno 200 Kč 21/4/22

Jaroslava Valentová
200 Kč

Ať se tady děcka i jejich mámy cítí aspoň trochu jako doma! :)

Carolus
1 000 Kč

Nechť vítězí dobro nad zlem - jako v pohádkách.

Jan Linhart
1 000 Kč

Bravo! Absolutní radost.

Pavel Novák
100 Kč

Hodně zdaru přeji.

Viktor Doležel
500 Kč