První vlaštovka, sociální družstvo


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

Podpořte pilotní projekt komunitního solidárního bydlení sítě Sdílené domy

První vlaštovka je pilotním projektem sítě solidárního komunitního bydlení Sdílené domy. V našem malém činžovním domě bude kromě bytů i veřejný komunitní prostor, kde budeme pořádat společenské a kulturní akce pro lidi ze sousedství i širokou veřejnost. Náš projekt přináší funkční a dlouhodobé bydlení, našli jsme pro něj právní i finanční rámec a způsob společné správy. Vyšlapáváme pěšinu a věříme, že se po ní budou chtít vydat i další kolektivy, které usilují o totéž. A my jim předáme know-how. Tvořte s námi budoucnost komunitního bydlení v Česku, podpořte náš projekt!

Podpořte pilotní projekt komunitního solidárního bydlení sítě Sdílené domy

Tvořte s námi budoucnost komunitního bydlení v Česku, podpořte náš projekt!
30 700 Kč

přispělo

22 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz


Přáním drtivé většiny lidí je důstojně a příjemně bydlet, ať už v pronájmu či „ve vlastním“. Mnoho lidí pak chce žít společně s dalšími lidmi v komunitním bydlení. I my řešíme otázku, jak dál důstojně bydlet v době raketově rostoucích nájmů.

Společně jde všechno líp, a tak jsme se v kolektivu rozhodli, inspirováni úspěšnou sítí u našich západních sousedů, vytvořit model bydlení, který by byl skrz na skrz komunitní, po stránce praktické, právní i finanční. Důležité pro nás bylo zároveň právně zajistit, aby tento dům sloužil trvale k bydlení



Postupně chceme síť Sdílených domů rozšířit o projekty dalších kolektivů. Samotná síť tedy bude právně vymezena a jejím smyslem bude poskytovat praktickou i právní podporu dalším projektům a skupinám a zároveň zaručit, že první i další takto koupené domy budou natrvalo sloužit primárně k bydlení.
 
Prvním výrazným krokem k dosažení našich cílů bylo zakoupení našeho prvního domu v Praze v lednu 2022. Nyní nás čeká fyzicky a rovněž finančně náročná rekonstrukce jak části domu určené k bydlení, tak i veřejných prostor. O veškerých důležitých krocích Vás budeme průběžně informovat. Nejvíce se teď těšíme na společné slavnostní otevření celého projektu, na něž Vás s dostatečným předstihem pozveme.
 
Pojďte společně s námi tvořit budoucnost komunitního bydlení v České republice - podpořte náš projekt!
 
Vaše dary využijeme na:
Rekonstrukci našeho prvního domu
Pomoc dalším kolektivům v reprodukci modelu Sdílených domů
Propagaci a usilování o veřejnou podporu projektů sítě Sdílených domů
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Greetings from Berlin

Jana Wagner
40 €

Krasný nový rok sdilením domům

Jana Wagner
1 000 Kč

Na kontejner na odpad.

Irena Němečková
4 000 Kč

Ať je první Vlaštovka úspěšná :)

Filip Horák
1 000 Kč

Ich drücke die Daumen!

Dárce
30 €

good luck!!!!

Dárce
10 €

Díky a hodně štěstí!

Dárce
1 200 Kč

I v současné situaci je tento projekt důležitý...

Dárce
1 200 Kč

Ať to jde! Jsme na dobré cestě :-)

Štěpán Mairovský
1 001 Kč