Český svaz ochránců přírody Hradec Králové


Životní prostředí Zvířata

Hotely pro dudky

Dudci se u nás stavují hlavně na tahu. Pro svoje ubytování hledají staré stromy s dutinami poblíž luk a pastvin, kde je i dostatek trusu, ve kterém najdou brouky, larvy nebo třeba stonožky. Vedle otevřené krajiny jim vyhovuje lesní pastva, kombinace pěstování plodin a stromů a ovocné sady. Pomozte vytvořit domov pro dudky, krutihlavy, žluny, ťuhýky a rehky, ježky, veverky, plchy a plšíky, ještěrky, slepýše, střevlíky i motýly, mateřídoušky, dobromysl, řepíky a podléžky, sasanky, lískové keře, divoké karafiáty a růže.

Hotely pro dudky

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Dudci se u nás zastavují během tahu. Pro svoje ubytování hledají staré stromy s dutinami, případně dudník poblíž luk a pastvin, kde je i dostatek trusu, ve kterém najdou brouky, larvy nebo třeba stonožky.

Vedle otevřené krajiny jim vyhovuje lesní pastva, kombinace pěstování plodin a stromů a ovocné sady.

Co evropské savany ohrožuje?

Roli hraje kombinace několika faktorů: zarůstání krajiny včetně zanedbaných ovocných sadů, nešetrné zemědělství na velkých plochách a zvýšené množství hnojiv ve vzduchu pocházejících ze zemědělské výroby, průmyslu a dopravy. Evropské savany potřebují dostatek zvířat, která by se zde pásla a udržovala otevřenou travnatou krajinu s pěknými loukami a světlé lesy s ponechanými vzrostlými, tzv. doupnými stromy, kde si dudek a další zvířata hledají úkryt.


Proč jsou evropské savany tolik potřebné pro přírodu i pro lidi?

Patří mezi místa, která hostí velký počet druhů zvířat i rostlin, jsou oázami biodiverzity. K tomu mají pro člověka estetický význam. Otevřená krajina je pro nás přehlednější a líbivější. Pravděpodobně je to právě tím, že předci lidí pochází ze savany a vedle toho i česká krajina nebývala jiná.

Pomozte vytvořit domov pro:
  • dudky, krutihlavy, žluny, ťuhýky a rehky
  • ježky, veverky, plchy a plšíky
  • ještěrky, slepýše, střevlíky i motýly
  • mateřídoušky, dobromysl, řepíky a podléžky
  • sasanky, lískové keře, divoké karafiáty a růže
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu