Fakescape, z. s.


Vzdělávání a výzkum Osvěta a poskytování informací

Rozvíjíme mediální gramotnost hrou

Fakescape je spolek tří desítek mladých lidí, (převážně) studentů několika českých univerzit. Od roku 2018 rozvíjíme mediální gramotnost s využitím gamifikace a podporujeme tak výuku mediální výchovy v Česku i zahraničí. S našimi workshopy s prvky únikových her jezdíme na základní a střední školy. Aktuálně pracujeme na tom, abychom je přizpůsobili také seniorům. Pro žáky ZŠ jsme vytvořili online kurz Covíš-19, pro pedagogy vzdělávací program Gamifikace ve výuce mediální gramotnosti a pro všechny starší 12 let karetní hru Nekrm Kachnu!

vybíráme od 30.11.2021

Podpořte Fakescape

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Jsme Fakescape [fejkskejp]

Původně projekt šesti studentů Katedry politologie na Masarykově univerzitě v Brně mentorovaný vyučujícími Milošem Gregorem a Petrou Mlejnkovou, dnes spolek tří desítek mladých lidí, (převážně) studentů několika českých univerzit. Od roku 2018 rozvíjíme mediální gramotnost s využitím gamifikace a podporujeme tak výuku mediální výchovy v Česku i zahraničí. 

Co děláme?

Především učíme kritickému myšlení – ukazujeme lidem, jak je důležité pozorné čtení textu, jak si mohou ověřovat informace nebo na co je dobré dávat si pozor v médiích. Nikomu rozhodně neříkáme, co si má myslet nebo co je a není pravda. Nezůstali jsme ale jen u "odhalování fake news". Snažíme se ukázat třeba i práci novinářů, jak vznikají zprávy anebo jak se bezpečně chovat v kyberprostoru.

S našimi workshopy s prvky únikových her jezdíme na základní a střední školy. Aktuálně pracujeme na tom, abychom je přizpůsobili také seniorům. Pro žáky ZŠ jsme vytvořili online kurz Covíš-19,  pro pedagogy vzdělávací program Gamifikace ve výuce mediální gramotnosti a pro všechny starší 12 let karetní hru Nekrm Kachnu!, na jejíž dokončení přispěla Nadace O2, Nadace Via a zbývající finanční prostředky se nám podařilo vybrat na crowdfundingové platformě Hithit. Hra je v současné době v tiskárně. Momentálně reagujeme i na reformu ve výuce informatiky a připravujeme výukový program zaměřený na kybernetickou bezpečnost.

Rádi přijedeme do výuky, na váš adaptační kurz nebo teambuilding, připravíme vám i celý projektový den ve škole. 

Pro víc informací sledujte náš web, Facebook, Instagram, Linkedin nebo Twitter
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu