NaZemi, z. s.


Osvěta a poskytování informací Životní prostředí

Darujme si nový web o nerůstu v Česku

Podpořte vznik nového nerůstového webu, který poslouží jako zdroj informací pro českou veřejnost, aktivisty*tky i akademiky*čky. Ve spolupráci s designérkami Butterflies & Hurricanes chceme vytvořit interaktivní stránku, která koncept nerůstu uchopitelně přiblíží každému, koho zaujal.

vybíráme od 27.11.2021
54 453 Kč
vybráno 109 % z 50 000 Kč

přispělo

64 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Proč je potřeba web o nerůstu?

“Nerůst je nepřirozený, všechno ve světě roste, děti, stromy…”
“Vy chcete zastavit růst, když miliony lidí na globálním Jihu nemají naplněné svoje základní potřeby?”
 
Tyhle a mnoho dalších nedorozumění musí hnutí nerůstu vyvracet znovu a znovu. Přestože zájem o koncept nerůstu v České republice stoupá, k tomuto tématu nejsou v dostatečné míře dostupné relevantní a aktuální zdroje v českém jazyce. Nerůstu v českém kontextu navíc chybí atraktivní webová stránka, která by nerůst uceleně představovala a zdroje informací přehledně třídila, zodpovídala na nejčastější otázky, nabízela výstupy českých autorů nebo přinášela zprávy o nadcházejících akcích a událostech. Chybějící platforma je podle nás jednou z hlavních překážek šíření nerůstu u nás.

Ve spolupráci s designérkami Butterflies & Hurricanes proto v průběhu příštího roku vytvoříme interaktivní webovou stránku, která nerůst uchopitelně přiblíží každému, koho koncept zaujal - odborné či laické veřejnosti, novinářům a novinářkám, aktivistům a aktivistikám. Kromě textových materiálů bude web obsahovat také audio a video materiály nebo infografiky. 

Vytvoření originální webové stránky a její plnění kvalitním obsahem však stojí peníze. Pokud vám nápad vytvořit nerůstový web připadá také smysluplný, pomozte nám do konce ledna nasbírat 50 000, které pokryjí polovinu nákladů na design a tvorbu vizuální části stránek. O pokrytí druhé poloviny nákladů nyní jednáme s donory.

Proč je nerůst důležitý právě teď?
Příští rok uplyne padesát let od chvíle, kdy Římský klub vydal milníkovou studii s názvem Meze růstu. Publikace globálního think-tanku už v roce 1972 predikovala, že při nezměněném fungování ekonomiky můžeme očekávat kolaps způsobený vyčerpáním přírodních zdrojů. I přesto, v roce 2021, stále žijeme v systému, jehož jediným cílem je růst a jehož ekonomika a materiálová spotřeba nám nadále ukrajuje z už tak útlého zbytku uhlíkového rozpočtu. Na hrátky s mytickými a věděcky nepodloženými kouzly technicistního a zeleného růstu už nemáme čas. Potřebujeme hledat způsoby jak zmenšovat ekonomiku a zvyšovat kvalitu života pro všechny.

Proč právě NaZemi?
Na počátku roku 2021 jsme se začali tématu nerůstu věnovat naplno. Zdálo se nám, že navzdory tomu že jedna studie za druhou dokazuje, že pokračování ekonomického růstu v západních bohatých zemích je neslučitelné s naplňováním klimatických cílů, v českém prostředí prakticky neexistovala debata o přechodu na post-růstovou, či nerůstovou ekonomiku. 

V únoru jsme proto zorganizovali nerůstové strategické setkání, kde se sešli lidé z různých částí společnosti (akademie, aktivismus, občanský sektor, umění, odpovědný byznys). V návaznosti na toto setkání vznikla Pracovní skupina nerůstu, která se pravidelně schází a pracuje na tom, aby se téma nerůstu šířilo mezi veřejnost i občanské organizace. Díky této spolupráci se nám během letošního roku podařilo zorganizovat nerůstový OpenSpace, a poté v listopadu konferenci Nerůst jako alternativa k růstovému kapitalismu. Kromě toho jsme od ledna 2021 odvedli 23 workshopů,  přednášek či mediálních rozhovorů, napsali několik článků a založili jsme (ne)pravidelný nerůstový newsletter. V následujícím roce bychom se tématu nerůstu rádi věnovali dále a naplňování strategických cílů posunuli o krok dál. Vytvoření kvalitního webu je jedním z milníků na této cestě.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Držím palce :-)

Kateřina Klimešová
500 Kč

Díky, že šíříte nerůstové myšlenky do světa (českého rybníčku)! <3

Dárce

Jupijej 50 001!

Kateřina
201 Kč

Moc vám fandím a těším se na nový web:)

Lucie Holková
500 Kč

Přispívám pouze drobnou částkou, přesto doufám, že vám pomůže ve startu tohoto projektu. Studuji Management na VŠEm a poměrně se zajímám o udržitelnost a cirkularitu, přesto s konceptem nerůstu jsem se zatím nesetkal. Proto budu velmi rád, pokud se vám tento projekt podarí spustit, aby i další lidé měli možnost dostat se k informacím, o kterých ani neví, že existují.
Pokud děláte nějaké přednášky a zajímala by vás možnost promluvit na půdě VŠE, doporučím vám obrátit se na kolegu Mgr. Jaroslav Pašmik, MBA - jaroslav.pasmik@vse.cz, který se na VŠE tématu udržitelnosti věnuje :)

Zdraví

Martin

Martin Chalupa
100 Kč

Hodně štěstí, ať vám to vyjde :)

Radek Kubala
300 Kč

Šnečí obrat, jedem!:)

Anna Kárníková
500 Kč

Děláte moc důležitou práci. Nerůst je velmi nadějný koncept a je skvělé, že ho zpřístupňujete široké veřejnosti. Jen tak dál!

Vojtěch Vild

Vidím v tom nejsmysluplnější projekt za dlouhou řadu let. Jen houšť a nerůst:)

Martin Pietraszek

Držím pěsti, ať se to povede uskutečnit.

Tomáš Peterek