Obec Malá Úpa


Kultura, umění a historie

Pojďte spolu s námi opravit horský kostelík ve výšce 980 m n.m.

Vzali jsme na sebe zodpovědnost za obnovu kulturní památky a převzali jsme kostel sv. Petra a Pavla od farnosti do vlastnictví obce Malá Úpa. Kostelík sv. Petra a Pavla leží v těžkých klimatických podmínkách, které se podepsaly na jeho současném stavu. Snažíme se získat peníze z dotací, místní komunity a jakákoliv vaše podpora je více než vítaná. Děkujeme za ni. Bůh Vám žehnej!

vybíráme od 16.11.2021
676 Kč

přispěli

3 lidé
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Ve vesničce Malá Úpa se nachází jeden z nejvýše položených kostelů v ČR, kostel sv. Petra a Pavla. Symbol obce je kulturní památkou a stojí zde již od roku 1791, kdy jej nechal postavit císař Josef II. V roce 2019 se kostel stal majetkem obce Malá Úpa a ihned jsme začali zjišťovat celkový stav budovy. Po odborném posouzení odborníkem na památky ing. Chaloupským byly náklady na postupné opravy odhadnuty na cca 5,8 mil. Kč bez DPH, zejména na:

-        zpevnění celkové konstrukce
-        novou střechu
-        opravu vnitřních a vnějších omítek
-        izolaci
-        opravu varhan a další

Tedy hodně peněz na to, že v naší obci žije jen 135 trvale žijících obyvatel a od státu dostáváme, stejně jako ostatní malé obce, z rozpočtového rozdělení daní jen almužnu...

I díky vašemu daru bude možné kostelík sv. Petra a Pavla opravit, aby opět ožil a stal se tak znovu místem pro setkávání nejen při bohoslužbách, ale i kulturních akcích.








Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať rozkvétá...

P J

Maličká finanční drobnost, pro kostelík.

Sylva Kubíčková