INICIATIVA FÓR_UM, z. s.


Děti, mládež, rodina Kultura, umění a historie

10. ROČNÍK SAMETOVÉHO POSVÍCENÍ

Sametové posvícení letos oslaví deset let! Těšíme se na to, že 17. listopadu opět oslavíme satirou, tedy veselím i kritikou poměrů. Věříme totiž, že Den boje za svobodu a demokracii nemá jen připomínat věci minulé, ale má být příležitostí k zamyšlení nad současností a oknem do budoucnosti. Letos opět spojujeme různé občanské iniciativy a studenty středních škol, vybrušujeme témata a pilně připravujeme masky, hudbu a choreografii. Výsledkem bude pestrý průvod masek centrem Prahy, na který Vás tímto zveme!

Podporuji Sametové posvícení

23 250 Kč
vybráno 39 % z 60 000 Kč

přispělo

20 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

SAMETOVÉ POSVÍCENÍ?

Sametové posvícení letos oslaví deset let! A my se těšíme na to, že 17. listopad opět strávíme satiricky, tedy veselím i kritikou poměrů. Věříme totiž, že Den boje za svobodu a demokracii nemá jen připomínat věci minulé, ale má být příležitostí k zamyšlení nad současností a oknem do budoucnosti. Zažíváme více než 30 let svobody, ale zároveň kolem sebe stále vidíme plno věcí, které se nám zajídají, je těžké je skousnout, máme jich plné zuby a někdy se z nich až obrací žaludek. Věříme, že angažovanost má lidi bavit, nasytit je endorfiny a motivací. Nechceme jen upozorňovat na problémy kolem nás a prohlubovat trudnomyslnost. Chceme se navzájem povzbudit a vyprovokovat k přemýšlení a imaginaci.
 
Našimi prostředky nejsou transparenty a skandování, ale velké masky, svítící laterny, pohyblivé objekty a další hromady rekvizit, živá hudba, zábavné pamflety. Po nadmíru skromném ročníku covidovém přichází opět jeden družnější, který přinese pestrost náhledů a výjevů ze života různých lidí, zvířat, škol, neziskovek...Účastníci průvodu nasazením vlastních sil v tuto chvíli vyrábějí v dílnách společně s našimi výtvarníky masky, kostýmy, laterny a další rekvizity. Cesta je přitom i cílem. Naše dílny se stávají komunitním prostorem, kde studenti*ky a zástupci*kyně jednotlivých organizací vytvářejí společenství sdíleného díla.


UMĚLEC, TEN TVRDEJ CHLEBA MÁ…

Na přípravě a realizaci průvodu se v průběhu několika měsíců podílí mnoho lidí: koordinátorů*ek, dramaturgů*yní, výtvarníků*ic i hudebníků*ic. Byť se odvede spoustu práce dobrovolně, žádné posvícení není tak docela zadarmo. Snažíme se důstojně odměnit čas profesionálů, kteří s námi spolupracují. V dílnách také spotřebujeme spoustu materiálu a neobejdeme se ani bez techniky, prostorů a podpůrných služeb. Děkujeme Magistrátu hlavního města Prahy za částečnou podporu, ale že slaví výročí jen Sametové posvícení, a ne celá republika, s jejich dotací letos opravdu nevystačíme. Tohle je akce občanské společnosti, pro nás - pro vás. Obracíme se tedy na vás, naše diváky a podporovatele, s prosbou o příspěvek, díky kterému bude letošní listopad opět o něco barevnější.


A čeho že se týká letošní ročník? Sledujte náš
Facebook a dozvíte se víc!


Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Ať žije Havel! hb

Hana Otčenášková
500 Kč

Tohle je od Hermann Oeschgger z Basileje

Dárce
1 250 Kč

Looking forward so much!
However, I still need some explanations of the Czech play with words.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Night-watchman_state

Marc Wey

Sametovému posvícení Zdar!

Viola Ježková
1 000 Kč