Hospic svatého Lazara, z.s.


Hospicová a paliativní péče Kultura, umění a historie

(Adventní) koncert pro Hospic svatého Lazara

Původně plánovaný adventní koncert v katedrále nám zhatil covid, ale nenechali jsme se odradit. Přeložili jsme ho na velikonoční období, změnili repertoár, ale účel a dobrá energie zůstávají beze změn. Mezinárodní zastoupení téměř stovky studentů představí v katedrále sv. Bartoloměje Mozartovy skladby s vášní a v profesionální kvalitě.

vybíráme od 12.10.2021

Koupí vstupenky na koncert přispějete hospici. Platí to i naopak. Přispějte hospici a na mail vám přijde potvrzení o daru, který uplatníte jako vstupenku na koncert.

Chcete podpořit hospic něčím navíc? Klikněte na Jiná částka a rozhodněte se sami, kolik navíc dáte.
19 730 Kč

přispělo

35 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
V katedrále sv. Bartoloměje 19. 4. 2022 uslyšíte Mozartovy skladby v podání:

LUX IUVENES PRAGA
Komorní orchestr Gymnázia a Hudební školy hl. m. Prahy a Hudebního gymnázia Adalberta Stiftera z Linze
 
a                                                                                                
Coro Carissimi Linz
Pěvecký sbor Hudebního gymnázia Adalberta Stiftera z Linze  
 
dirigenti: Jitka Kopřivová, Eduard Würzburger, Jakub Waldmann

Jedná se o společný orchestrální projekt, jehož cílem je spojit nadané studenty z obou zemí. Pro Hospic svatého Lazara je poctou, že zahrají v Plzni pro nás a s hospicem spřízněné duše.
 


Počátek spolupráce mezi hudební částí lineckého Gymnázia Adalberta Stiftera, a Gymnáziem a Hudební školou hl. m. Prahy spadá do roku 2013 a za sebou má několik společných hudebních projektů. Partnerství obou škol vzniklo díky zprostředkování Mag. Jitky Kopřivové, vyučující zpěvu a hudební výchovy na Gymnáziu Adalberta Stiftera.

Od září 2016 probíhá tato kooperace v rámci evropského programu Erasmus+. V průběhu projektu s titulem „Tóny ze sousedství“ („Klänge der Nachbarschaft“)  se uskutečnilo do srpna 2019 celkem šest společných koncertů na profesionální úrovni: čtyři komorní a dvě velká orchestrální a vokálně instrumentální vystoupení. Druhý projekt s názvem „Hudební sféry - lidské zvukové stopy" ("Musical Spheres – Human Sound Traces") má za cíl prohloubit spolupráci mezi oběma institucemi a zprostředkovat vzdělávací hodnotu evropského kulturního dědictví od hlavního proudu a uniformitu pseudosvětové kultury prostřednictvím praktického zkoumání středoevropské hudby od baroka po 21. století. Do roku 2022 jsou plánovány dva velké orchestrální projekty a dva koncerty komorního orchestru.

Jedná se o společný orchestrální projekt, jehož cílem je spojit nadané studenty z obou zemí.


Gymnázium a Hudební škola hlavního města Prahy je moderní a flexibilní instituce, reagující na podněty a trendy podobných škol a vzdělávacích zařízení v Evropě. Její historie sahá až do roku 1950, kdy z potřeby vytvořit komplexní řešení výuky na hudebních školách, vznikla ve Voršilské ulici Vzorová hudební škola hlavního města Prahy. Současný význam studia dokazují nejen výsledky úspěšnosti absolventů, ale i řada hudebních domácích, nebo mezinárodních projektů. Nejmladší generace žáků – umělců, začíná poznávat své hudební nástroje a hudební teorii v souvislostech zpravidla v šesti letech. Navštěvují školu ve svém volném čase a mají ve svých starších  kolezích studujících na gymnáziu inspirující vzory. Společně vystupují na koncertech a reprezentují školu, na kterou jsou hrdí. Studenti osmiletého gymnázia mají vedle plného gymnaziálního studia také prestižní hudební vzdělání. Individuální přístup hudebních pedagogů a odborné vedení v předmětech všeobecných je devizou školy, kde v jedné třídě studuje maximálně 18 až 20 žáků. Vztahy mezi studenty a pedagogy jsou odrazem přátelské a kreativní atmosféry. 

 

Linecké Hudební gymnázium bylo založeno roku 1974 jako speciální obor Gymnázia Adalberta Stiftera na podporu hudebních talentů prof. Balduinem Sulzerem a dnes patří k významným hudebním institucím Horního Rakouska. Zdejší pětileté hudební vzdělání je založeno na úzké spolupráci Hudebního gymnázia s hornorakouskými hudebními školami a Univerzitou Antona Brucknera v Linci, na které si studenti osvojují především nástrojové (popř. pěvecké) dovednosti. Na samotném Hudebním gymnáziu probíhá výuka hudebně-teoretických předmětů a četná hudební praxe, jejímž cílem jsou veřejné prezentace náročných instrumentálních či vokálně-instrumentálních koncertních programů, k nimž patří i uvedené oratorium Král David Arthura Honeggera, které gymnázium provedlo v lineckém Friedenskirche 13. listopadu v roce 2013. Z dalších v poslední době nastudovaných děl uveďme 7. symfonii L. van Beethovena, 3. symfonii 
F. Schuberta či druhou Jazzovou suitu D. Šostakoviče. Velikost orchestru Hudebního gymnázia se odvíjí od požadavků konkrétních projektů a může mít až 60 členů. V současné době má gymnázium zhruba 120 žáků ve věku od 15 do 19 let.

Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu