NaZemi, z. s.


Osvěta a poskytování informací

Hájíme důstojnou práci

NaZemi se vedle jiných důležitých témat věnuje také důstojné a smysluplné práci. Sledujeme pracovní podmínky jak v Česku a Evropě tak zemích globálního Jihu i stále se měnící pracovní trh a globální fenomény, které z okolních zemí postupně pronikají i k nám. Zakázková ekonomika, prekarizace či důsledky práce na home-office jsou jen jedněmi z projevů celosvětových trendů.

Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Práce podle nás dokáže naplňovat spoustu lidských potřeb. Umožňuje nám se realizovat, rozvíjet, či zapojit do společnosti a přispět k jejímu fungování. Pokud její podoba vede k vzájemnému oddělení lidí nebo je redukovaná pouze na úkon vytržený z viditelného kontextu, přestává být taková práce pro člověka smysluplná a vede k frustraci. 

Už dlouhou dobu v NaZemi upozorňujeme na nedůstojné pracovní podmínky při výrobě oblečení, bot nebo pěstování plodin. Přinášíme nové informace, tlačíme na vlády i firmy, realizujeme i vlastní studie. Spolupracujeme v širokých koalicích, jako je např. Clean Clothes Campaign.

Zároveň sledujeme i budoucnost práce a pracovních podmínek. Chceme, aby se o rizicích, které jsou spojeny s její proměnou, mluvilo, a aby se vývoj podoby práce bral v úvahu ve školách, které zatím stále více připravují na svět, který zaniká. 



Co pro to NaZemi dělá?

Monitorujeme pracovní podmínky. Hledáme cesty, jak podpořit pracující i jejich organizace. Podporujeme myšlenku důstojné mzdy a aktivně se podílíme na hledání způsobů, jak ji uvést do reality.

Abychom rozšiřovali povědomí o proměnách práce, spustili jsme například web pracebudoucnosti.cz a vytvořili výstavu Práce (bez) budoucnosti, kterou si u nás můžete objednat.

Abychom téma dostali do škol, doplnili jsme výstavu o vzdělávací lekci. Školám, oddílům nebo jiným skupinám také nabízíme náš vzdělávací program.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu