Historia Futurae z.ú.


Kultura, umění a historie

Vytvoření imersivní expozice Za zdí ve věznici v Uherském Hradišti

Naším cílem je vytvořit mobilní aplikaci, imersivní expozici Za zdí pro chytrá zařízení využívající zejména rozšířenou realitu (AR). Imersivní expozice bude sdílet a komunikovat historii uherskohradišťské věznice a osudy zde perzekvovaných obětí komunistické ideologie jako příklad inovativního připomínání potlačované paměti společnosti. Aplikace bude sloužit veřejnosti zdarma.

vybíráme od 8.9.2021
171 650 Kč
vybráno 69 % z 250 000 Kč

přispělo

107 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Jsou věci, které je třeba udělat. Tahle je jednou z nich.

— Historia Futurae & Memoria

Věznice v Uherském Hradišti má pohnutou historii. V počátcích první republiky zde byli izolováni dělníci usilující o lepší sociální práva, za protektorátu zde byli vězněni čeští vlastenci a protifašističtí bojovníci.

Po puči v únoru 1948, v době procesů inscenovaných komunistickou mocí, se hradišťská věznice stala místem utrpení stovek lidí. Lidé zde byli trýzněni a vyslýcháni způsobem, který si v ničem nezadal s vyšetřovacími metodami Gestapa. Během 50. let přišlo v souvislosti s krutostmi a bezprávím v hradišťské věznici o život nejméně 30 nevinných občanů, mnoha dalším lidem a jejich blízkým byl rozvrácen život osobní, rodinný a profesní.

Cílem projektu, na kterém spolupracují neziskové organizace Historia Futurae a Memoria, je vytvořit mobilní aplikaci, imersivní expozici Za zdí pro chytrá zařízení využívající zejména rozšířenou realitu (AR).

Imersivní expozice bude rozčleněna do několika stanovišť, z nichž každé bude mít svůj unikátní obsah v AR – kupříkladu průvodce v podobě 3D AR hologramu, interaktivní vězeňský výslech nebo vkročení do virtuální vězeňské cely.

Půjde o expozici virtuální, mobilní, s ambicí zastoupit funkci muzea klasického, které dle aktuálních plánů bude v části hradišťské věznice otevřeno nejdříve v roce 2028; do té doby již není veřejnosti vstup do objektu umožněn.

Celkový rozpočet projektu, který pokrývá náklady na vývoj 3D podkladů pro až 7 stanovišť, tvorbu UI/UX a grafiky a vývoj aplikace pro operační systémy iOS a Android, je 738.000 Kč. Díky podpoře donorů máme v září 2021 pokrytu první 1/3 rozpočtu. O druhou 1/3 se budeme ucházet z veřejných zdrojů.

Třetí 1/3, tedy zhruba 250.000 Kč, jsme mezi zářím a prosincem 2021 zkusili nasbírat prostřednictvím kampaně na Darujme.cz. Za tímto účelem byla zřízena veřejná sbírka s osvědčením Krajského úřadu Zlínského kraje. Přijaté dary byly v pravidelných intervalech zasílány Nadací Via na transparentní bankovní účet Historia Futurae z.ú. (123-5052690237). Povedlo se získat 171 650 Kč, tedy 69 % z koncové částky. Děkujeme všem, kteří do sbírky přispěli!


Aplikace bude sloužit veřejnosti zdarma. Její spuštění je v plánu na přelomu roku 2022.

Pro více informací prosím navštivte web imersivní expozice Za zdí.

Sledujte nás na sociálních sítích
Historia Futurae
» Facebook
» Instagram
Memoria
» Facebook
» Instagram

Napsali o nás
» Uherskohradišťskou věznici oživí aplikace. Krutá padesátá léta připomene i interaktivní výslech (Deník N, 19. září)
» Tam, kde stála šibenice (Respekt, 20. srpna)
» Hradišťská věznice v hlavní roli, lidem ji ukáže film i virtuální muzeum (iDnes, 28. srpna)
» Historie věznice v Uherském Hradišti ožije, pro návštěvníky se chystá expozice s rozšířenou realitou (Český rozhlas Zlín, 11. srpna)
» Expozice o historii věznice (Události v regionech, Česká televize, 10. srpna)
» Do nechvalně proslulé věznice se lidé podívají mobilem (Novinky.cz, 13. srpna)

Fotogalerie






Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Thank you for your efforts to remind us of this grim history and its relevance for the present.

Andreas Beckmann
2 000 Kč

Aničko, děkujeme, že se staráš o naši bolavou minulost.

Eva Jiřikovská
1 000 Kč

Důležitý projekt, ať se vydaří.

MarekL
500 Kč

do věznice jsem jako dítě chodila, protože v ní byla školní družina. o pár let později jsme ve zdejší kapli hráli představení o dcerách politických vězňů. budu moc ráda, když z této budovy vznikne důstojný památník s expozicí, která má co říci novým generacím… děkuji, že to děláte, má to smysl!

Eva Burešová
1 000 Kč

Díky, že připomínáte minulost a tvoříte tak i budoucnost. Ať se daří!

Lenka Kožuchová

Velmi smysluplné, děkuji!

Alena Blažejovská

Snad se tato dobrá věc podaří.

Roman Celý

Díky za čas a úsilí, které projektu věnujete!

Markéta Bártová

Oceňuji vaše úsilí a držím palce ať se vše podaří. Nesmíme zapomenout. Děkuji.

Petra Soukupova
1 000 Kč

Dobrá práce..

Radim Kvasnica
1 000 Kč