Bezobaláč, z. ú.


Regionální a komunitní rozvoj Životní prostředí

Nastartujme re-Dílnu. Místo inspirace, kde odpad nekončí…

Byla jednou jedna dílna, ve které šikovné ruce tvořily z odpadu nááádherné věci. Ty ruce byly kouzelné - patřily totiž lidem, kteří do práce dávali celou svoji duši. A takovou dílnu chceme spolu s vámi vytvořit! Na její spuštění potřebujeme 60 tisíc korun. Díky Active Citizen Fund za každou darovanou korunu dostaneme rovnou dvě! Takže stačí, když společně reDílně věnujeme polovinu. ッ

vybíráme od 24.8.2021

Děkujeme za každý váš dar!

Jste neuvěřitelní! Pomohli jste nám pro re-Dílnu vysbírat víc než 40 tisíc korun a tedy díky kouzlu Active Citizen Fund budou všechny vaše dary zdvojnásobeny! Pořád tomu nemůžeme uvěřit. :) Doufáme, že počiny naši re-Dílny budete dál sledovat. Pokud byste se do její tvorby chtěli přímo zapojit a pomoct nám, určitě nám napište! Děkujeme mnohokrát a ještě víc! :)
40 969 Kč
vybráno 137 % z 30 000 Kč

přispělo

71 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Chcete vědět víc? Tak se pohodlně usaďte a poslechněte si náš příběh:
Za sedmero skládkami, a sedmero odpadními toky, kde se odpadky sypaly a plast lil, byl jeden malý obchůdek. Nebyl to jenom takový obyčejný obchod. Chodili do něj milí lidé, kteří si dobroty nasypávali do svých krabiček, skleniček a pytlíčků a byli moc rádi, že je nemusí vyhazovat do popelnice. Jenomže. I obchůdek měl svoje popelnice. Opravdu moc se snažil, aby zůstaly prázdné, ale i tak se v nich tu a tam něco objevilo - krabice, papír nebo fólie. Všechno to byly krásné materiály! Pevné, čisté, barevné i přírodní, malé i velké. Tak si obchůdek řekl “Já vás nevyhodím!” a začal z nich vyrábět hezké věci. Sešity, hry pro děti, obaly na dokumenty, obálky na dopisy, obaly na květináče a mnoho, mnoho dalších. A co víc! Jelikož obchůdku nezůstávalo moc času, potřeboval s výrobou pomoc. Nabízel tedy práci lidem s velkým srdcem, kteří to neměli v životě vždy jednoduché. Spolupráce jim šla tak krásně, že popelnice v obchůdku brzy nebyly potřeba a jestli všichni nepomřeli, kouzlí z odpadu nádherné věci dodnes.❞ 

Pohádka „O sedmero“ dnes není jen pohádkou nebo snem. Je cílem nové reDílny, kterou můžeme společně vytvořit. Nastartovat jedinečné místo ve Zlíně, které celý svůj odpad využívá dál, inspiruje a dává smysluplnou práci handicapovaným nebo třeba teenegerům z pěstounských rodin.

✳ Materiál, který nám zbývá má hodnotu a umíme jej proměnit v opravdu krásné, funkční a použitelné věci. Tvoříme je poctivě, s kreativci, sochařkou, fotografy. Tak, aby jejich vnitřní hodnotu bylo možné docenit i zvenčí.

✳ Víme, že v našem regionu je mnoho lidí, kteří neměli stejně rovné šance a příležitosti, ale mají chuť se zapojit a zaslouží si práci, ve které se sami můžou mnoho naučit, nebo dokonce rozvinout.

✳ Budujeme Cirkulární Lab (tedy místo, které svůj odpad využívá jako zdroj) a chceme, aby nebyl pouhým slovem nebo myšlenkou. Právě re-Dílna spojuje zdánlivě nemyslitelné v přirozený a soběstačný celek.


60 tisíc korun potřebujeme k tomu, abychom:

✳ Vyrobili prototypy funkčních a zároveň vizuálně vymazlených produktů z našeho odpadu. 

Doladili výrobu, vypracovali postupy a zaškolili ambasadory, díky čemu budou moct tyto krásné věci vyrábět i handicapovaní lidé.

✳ Našli šikovné ruce pro výrobu a vytvořili v re-Dílně mikro úvazky (brigády) pro znevýhodněné lidi, teenagery z pěstounských rodin nebo maminky na mateřské. 

Je skvělé, že na tento projekt jsme již získali matchingový grant z programu Active Citizen Fund z Nadace OSF, díky čemu bude každý váš dar ze sbírky zdvojnásoben. Aby se tak stalo, musíme dosáhnou cílovou částku 30 tisíc korun. 

Pojďme společně nastartovat reDílnu!
Děkujeme.


Projekt podpořila Nadace OSF v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.



Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Naše přání je jasné. Zpracovat ideálně všechen náš zbytkový odpad, vyrobit z něj krásné věci a dát malou, ale užitečnou práci znevýhodněným.  Je to fakt, jakože opravdu supr myšlenka. Její realizace však vůbec není snadná a museli jsme si kvůli tomu opravdu vyhrnout rukávy! 
 
Tak třeba. Vyrobíme obálky. Sešity. Obaly. Jak to udělat tak, aby opravdu něco vydržely? Co uděláme s odřezky? A tak vznikl nápad, vyrobit z odřezků GIRLANDY, na které můžete malovat nebo napsat motivační citáty. Nebo BALÍCÍ PAPÍR s autorskými ilustracemi.
 
Obecně ale to, co vyrobíme z pytlů, bylo úplně nejjednodušší.  Co ale udělat s kartonem, který neumíme využít? Většinou krabice točíme dál jako "přenosky". Některé ale jenom leží a leží. Nebo jsou pomačkané. Nebo něco. Něco málo využíváme jako tvrdou vrstvu pro kartičky (třeba u PEXESA pro děti). Ale co dál?

A pak jednou u mě seděla kamarádka a sochařka Veronika, která mi říká: "Tak je použijte jako papírmaš." 

Jakmile mi Verunka prozradila a vykonzultovala se mnou detaily, pustili jsme se do toho! A zjistili, že můžeme z kartonu, ale i z veškerých (jako třeba i centimetrových) odřezků jiného papíru vyrobit papírovou modelářskou hmotu!  A tak tvoříme nádoby nebo OBALY NA KVĚTINÁČE, které budeme dál zevnitř voskovat jako ochranu proti vodě (zase velké díky Verunce!) a dobarvovat třeba kurkumou nebo chlorellou. No prostě pecka! 

A pak už to šlo dál. Zbytky fólií (třeba ze sušeného ovoce) používáme na výrobu OBALŮ NA SEŠITY, nebo EUROSLOŽKY. A ty, co jsou horší, slouží jako pracovní mezivrstva u výroby květináčů, aby se hmota nepřilepila na podklad. Jdeme prostě s odpadem na nulu!
 
Každý z těchto produktů má za sebou snad milion hodin práce! Vymyslet, promyslet, vyrobit, otestovat, znovu promyslet, znovu vyrobit a tak dále. A pak ještě vymyslet a promyslet a nachystat a napsat manuál a zaškolit lidi tak, aby tyto krasotinky mohli vyrábět právě handicapovaní. Uff. Ale rozhodně to stojí za to!  

Máme před sebou ještě výzvu, co se sklem, které se u nás objeví a není možné ho znovu využít. Je ho málo, ale my už poctivě šrotujem a vymýšlíme.

 

Od samého začátku (a že je to už skoro 5 let) víme, že papírové pytle, v kterých nám chodí hodně surovin, jsou opravdu skvělé a rozhodně nepatří do koše.  Jsou prostě parádní! Pevné, mají dokonce 3 vrstvy. Nejsou ničím potištěné (až na drobné výjimky, které mají šetrný potisk na vrchní vrstvě) a opravdu hodně toho vydrží. Jsou velké a tedy přímo vybízí k tvoření. A tak jsme z nich začali dělat tašky, skládané obálky, jenom tak papír na různé využití nebo na tisk.
 
Nicméně, z pytlů vznikl i jeden naprosto vymazlený produkt, a to sešitky!  Vytvořila, vyladila a otestovala je naše Barborka pod svou nově vznikající značkou Šupiny z hlubiny. A jsou prostě boží! Nádherné, funkční, a co teprve ten zvuk při obracení stránek! Pojí se mi s nimi hlášky jako:
"Do toho nemůžeš napsat jenom tak něco." nebo "To si nejdřív napiš nanečisto někam vedle..."
 
No, je pravda, že ten můj, který jsem dostala k narozeninám, teprv čeká na svoji premiéru.  Nicméně, pytlové sešitky na psaní rozhodně jsou! 
Přijďte si je osahat a poňuňat k nám na prodejnu! A jestli se vám líbí, podpořte naší vznikající re-Dílnu, aby bylo sešitku dost a mohli nám je vyrábět handicapovaní nebo teenageri z pěstounských rodin.
 
Podpořit nás můžete zde, a to už jenom dva týdny, tak hezky prosíme, nezaložte to do šuplíka. 
 
PS: A jelikož pytlů není nikdy dost, budou nám je sbírat i na jiných bezobalových prodejnách. A to je už velká věc!

 

Založení projektu

Přeji vám hodně energie a kreativity ve vaší činnosti, chodíme k vám!

Anela Šíblová
5 000 Kč

Jdete krásnou cestou a vymýšlíte opravdu smysluplné a krásné věci. Proto vás moc ráda podpořím. Hodně štěstí, sil a trpělivosti ❤️🙏🌸

Jana Bravencová
333 Kč

Držím palce a těším se na výsledky.

Alžběta Vintrová
1 001 Kč

At to vyjde!

Jan Pavézka
1 001 Kč

Ať to vyjde.

Gabriela Žáčková
333 Kč

Ať se vše podaří přátelé!
Hankeovi

Radim Hanke
500 Kč

Skvělý nápad, těšíme se na realizaci!

Eva Hánělová
1 500 Kč

Držím pěsti, ať se dobrá věc podaří!

Lenka Vašková
1 001 Kč

Těší nás každý takový počin. Ať se vám daří a doufáme, že si budeme moc brzy zakoupit některý z vašich výrobků. Šumperská Špajzka

Šumperská Špajzka, bezobalový obchod
1 500 Kč

Moc a moc držím palce. Planetu máme jen jednu a času není zas tak moc. :-)

Luboš Malý
1 001 Kč