KADLUB spolek


Kultura, umění a historie Regionální a komunitní rozvoj

MiPo 75 - staňte se součástí projektu

Dlouhých 19 let fotil fotograf ROBERT GOLÁŇ umělce a přítele MILOSLAVA POŽÁRA, aby v časosběrném dokumentu zachytil jeho umělecký vývoj i osobní prostor. Soubor fotografií, které takto vznikly, dokreslují rukopisy a ukázky tvorby fotografovaného "objektu" nám pomáhají uvědomovat si své vlastní procesy tvorby, vývoj, ale také stárnutí a zranitelnost. Staňte se podporovateli našeho projektu - díky získaným finančním prostředkům bude možné vytvořit tištěnou publikaci z fotografií, textů a rukopisů. Tato publikace doplní výstavu - a pokud to bude možné v této době covidové - také vernisáž s doprovodným programem, včetně prezentace umělecké práce, kterou Miloslav Požár tvoří 75 let svého života (odtud název projektu MiPo 75).

vybíráme od 24.8.2021

MiPo 75 - Podpořte vydání tištěné publikace

Děkujeme Vám za podporu, bez které by knihu nebylo možné vydat.
2 500 Kč
vybráno 3 % z 75 000 Kč

přispěli

2 lidé
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Milí přátelé,
dovolte představit Vám náš záměr vydat publikaci MiPo 75. Za podmínek v současné době pandemie, které nám tak výrazně omezují možnosti realizovat společenské akce a projekty, jsme se zaměřili na vydávání publikací, které nám snad náš zájem o kulturní akce alespoň trochu uspokojí.
MiPo ( Miloslav Požár *1946 ) je malíř, grafik, geolog, fotograf a básník, který bez ohledu na společenskou situaci a své vlastní pohodlí žije svůj život neúnavného kritika a reaguje na okolní podněty po svém. Bez příkras a někdy i neomaleně se pouští do diskuze a střídá umělecké discipliny dle možností výrazu, a tak, jak mu dovolí jeho životní situace. Miloš je nekonvenční a nepřehlédnutelný svýmy postoji, názory a přehledem v jednotlivých oblastech lidského konání. Je to buřič a rebel, se kterým není jednoduché vyjít. A to je v dnešní korektní době jen dobře.
Tato naše publikace se zaměřuje na jeho tvorbu fotografickou, a až na malé vyjímky nebyl vybraný soubor publikován. Můžeme v něm nalézt portréty, akty, sportovní, fotografii rodinnou i sociální.

Neméně důležitou součástí publikace bude výběr z literálních úvah, básní a záznamů, které dnes tvoří nezbytnou součást autorova bytí. Tyto postřehy jsou psány se samozřejmostí, s jakou autor dýchá a žije. Jsou jich stovky, kupí se na malých papírech a někdy i na obálkách a složenkách, které jsou v tu chvíly po ruce. Neustálý tok těchto záznamů nám říká jediné - "Nechci, aby mě někdo omezoval, protože jsem zranitelný a citlivý,ale taky mám co říct... zatraceně co říct, dokud nezemřu." (audio RP 2014).
Knihu MiPo 75 doprovodí fotografie Roberta Goláně (* 1971 ), který Miloše Požára zachytil v průběhu 19 let. Tento - zdánlivě monotematický - cyklus zachycuje tohoto muže v různých místech, okamžicích a situacích, které ilustrují bez příkras životní pouť umělce i společné přátelství. Od dob, kdy trávil převážnou část života v přírodě až po současnou situaci, kdy prakticky nevychází ze svého bytu a veškerý společenský i soukromí život se tak odehrává na balkoně v jeho panelákovém bytě.
Robert Goláň vytvořil "portrét jednoho muže" - muže, který svým postojem a názory ovlivnil řadu lidí, který se nevzdal a stále hledá odpověď na základní otázky člověka.

Staňte se podporovateli našeho projektu - díky získaným finančním prostředkům bude možné vytvořit tištěnou publikaci z fotografií, textů a rukopisů. Tato publikace doplní výstavu - a pokud to bude možné  v této době covidové - také vernisáž s doprovodným programem, včetně prezentace umělecké práce, kterou Miloslav Požár tvoří 75 let svého života (odtud název projektu MiPo 75). 

Děkujeme za Vaši podporu a zájem.

Robert Goláň, fotograf 

Pozn.: 
Potvrzení o přijetí daru bude zasláno na váš e-mail v  polovině ledna následujícího roku, pokud si tuto možnost zvolíte v průběhu platby. Je zapotřebí vyplnit adresu bydliště, která bude součástí potvrzení. Dary v souhrnné výši 1000 Kč a více lze odečíst od základu daně z příjmu fyzických osob.
 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu