Nadační fond MEHRIN


Kultura, umění a historie Lidská práva

MEHRIN - Moravské židovské muzeum

Podpořte prosím projekt MEHRIN - Moravské židovské muzeum, které představí dějiny židovské přítomnosti na Moravě, včetně tragických událostí holokaustu a následného ticha komunistické éry, a to zejména zpřístupněním autentických životních příběhů moravských Židů veřejnosti s využitím technologií 21. století. Nová muzejní budova se stane živým kulturním centrem. Projekt vzniká za podpory dobrovolných dárců, k nimž se můžete přidat i Vy! Děkujeme!

vybíráme od 14.6.2021
78 160 Kč

přispělo

22 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz
Důležitému obsahu chceme dát zajímavou, unikátní formu. Proto jsme vyzvali čtyři přední světová architektonická studiu, která v létě 2022 dodala své návrhy na novou budovu muzea. Devítičlenná porota nakonec vybrala jednomyslně návrh japonského architekta Kengo Kumy. 
V nové budově ale nebude pouze samotné muzeum. Návštěvníci zde budou moci navštívit tematicky zaměřenou pobočku Moravské zemské knihovny, shlédnout v moderní galerii aktuální výstavy, bude zde přednáškový a promítací sál, kavárna.
Knihovna bude mít vlastní badatelnu, počítáme se vzdělávacím centrem pro děti a mládež a také s dokumentačním centrem holokaustu na Moravě.  
 

Neočekáváme od vás milióny, které budou potřeba k postavení moderní budovy či zbudování samotné muzejní expozice. 
Dosažení ambiciózního cíle ale není a nebude možné bez průběžných menších kroků, které s sebou nesou provozní náklady v řádu desítek či stovek tisíc. Pracujeme moderně: nepotřebujeme okázalé kanceláře; nepotřebujeme dokonce žádné kanceláře… ale musíme dost cestovat, tiskneme publikace, pořádáme tematické konference.
Především jsme ale v roce 2023 otevřeli na Vídeňské 14 „prozatímní muzeum“, kde už nyní pořádáme výstavy, přednášky, setkání se zajímavými lidmi. Více se o našich aktivitách dozvíte na www.malymehrin.cz, https://www.facebook.com/mehrinmuzeum a také v naší Knize Mehrin
Hodně lidí se nás přitom ptá, jak mohou věci pomoci, a my teď můžeme jednoduše odpovědět: každá částka, kterou nám pošlete prostřednictvím Darujme.cz, je pro nás pomocí i povzbuzením. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

V minulosti jsem podporoval obdobný projekt ve Washingtonu DC, rád podpořím i tento.

Josef Vymazal

Od Pražanky s přáním zdaru

Markéta Šebestová