Nadace pro výzkum rakoviny Česká republika


Vzdělávání a výzkum Zdraví

Podpořme výzkum metod časného odhalení rakoviny plic

Čas je relativní, to je známá věc. Někdy odtikává příliš pomalu, jindy mizí až příliš rychle. A chybí nám. Tak jako ztracený život někoho, kdo tu ještě mohl být. Covid citelně zpomalil důležitou prevenci zhoubných onemocnění. Odborníci se však nevzdávají. Podporují občany v účasti v preventivních programech a pracují na nových technikách umožňujících brzké odhalení rakoviny. Čas totiž zachraňuje životy. Naše i našich blízkých. První vlaštovkou je projekt umožňující odhalení skrytých forem rakoviny plic. Nadace pro výzkum rakoviny ČR spolu s Českou filharmonií zakládají sbírku na podporu moderních metod časné detekce a účinné prevence, což jsou zbraně, které boj s drahocenným časem dokáží vyhrát. Abychom zachránili životy v blízké budoucnosti, je třeba pomoci dnes. Váš dar má sílu uzdravovat. Je to jednoduché: jde o život.

Podpořte prevenci a včasné odhalení rakoviny plic

Váš dar pomůže zachránit životy. Máme šanci zvrátit nepříznivé statistiky k lepšímu. DŮLEŽITÉ: KAŽDÝ VÁŠ DAR BUDE ZDVOJNÁSOBEN. Děkujeme za Vaši podporu!
101 112 Kč

přispělo

39 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!
Ročně se diagnózu nádorů plic dozví až 6500 lidí (asi 5500 lidí na rakovinu plic ročně umírá). Je to boj, který není fér. Ale trend je možné zvrátit. Např. u rakoviny prsu se to již podařilo: díky včasnému odhalení přežije dokonce 80 % pacientek. Naděje je. Podpořme výzkum metod brzkého odhalení rakoviny plic a zachraňme budoucí životy. 

"V nedávné minulosti jsme ve vzorcích vydechovaného vzduchu testovaných osob nalezli několik proteinových biomarkerů, které se vyskytují u časných forem rakoviny plic. V připravované výzkumné studii tak chceme otestovat přítomnost těchto bílkovin u osob s vysokým rizikem rakoviny plic. Přítomnost nádorového bujení bude současně ověřena nízkodávkovým CT vyšetřením u skupiny až 3000 dobrovolníků. Tuto metodu odzkoušíme v České republice poprvé, ze zahraničních zkušeností však víme, že snižuje riziko úmrtí na nádory plic u rizikových osob o více než třetinu. Podaří-li se nám prokázat, že bílkoviny ve vydechovaném vzduchu mohou diagnostikovat rakovinu plic srovnatelně s CT, umožní nám to zpřístupnit tuto rychlou, neinvazivní a život zachraňující diagnostiku široké skupině občanů."
doc. MUDr. Marián Hajdúch, Ph. D., ředitel Ústavu molekulární a translační medicíny a místopředseda Nadace pro výzkum rakoviny ČR

Klíčový faktor? Čas!

Je to jednoduché. Klíčem k nadějnějším statistikám a ušetřeným životům je ČAS. Nejcennější, ale zároveň nejpodceňovanější komodita. U rakoviny plic je včasné odhalení zásadním kritériem pro úspěšný boj s nemocí. Nežijeme sice ještě ve světě Minority Report, kde policisté odhalují zločiny ještě dříve, než se stanou, myšlenka „včasné detekce“ však není tomuto konceptu příliš vzdálená. Chceme-li v následujících letech postupně dosáhnout radikálního obratu v počtu obětí vs. počtu přeživších, je dostatečně účinná možnost prevence s šancí na včasné odhalení, za pomoci nejefektivnějších metod, tou správnou a zdravou cestou.

"Prostředky z této sbírky budou využity především na pokrytí nákladů klinického testování v zapojených zdravotnických zařízeních. Aktuálně spolupracujeme s kolegy ze špičkových pracovišť v Olomouci, Praze a Brně. Každá podpora je pro nás zásadní. Pro představu, např. vyšetření nízkodávkovým CT stojí zhruba 1500 Kč a tato částka není pojišťovnami hrazena."
Peter Vanek, ředitel Nadace pro výzkum rakoviny ČR

Kdo za projektem stojí

Benefiční Open Air koncert České filharmonie se uskuteční ve spolupráci s Ústavem molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, který s prvním českým orchestrem úzce spolupracuje již od první vlny pandemie Covid-19. Právě díky jejich kloktacím PCR testům mohla Česká filharmonie bezpečně zkoušet, v rámci možností hrát a uspořádat celkem 17 televizních přenosů, přičemž řada z nich měla benefiční přesah.

Veřejnou sbírku na podporu výzkumu metod prevence rakoviny plic administruje Nadace pro výzkum rakoviny, která zajistí distribuci a využití vybraných prostředků. Partnerem sbírky je společnost NaturaMed Pharmaceuticals, která veškeré vaše dary do celkové výše 200 000 Kč zdvojnásobí. Děkujeme!

Benefiční Open Air koncert České filharmonie se uskuteční ve středu 23. 6. od 20:15. Program koncertu najdete ZDE. Přímý přenos odvysílá ČT art, koncert bude streamován i na oficiálním YouTube kanálu České filharmonie. Děkujeme za vaši podporu. 
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Moc fandím, ať jde výzkum co nejlépe dopředu! :)

Dáška

Díky, že se věnujete tak důležitému tématu.

Michal Medek
1 000 Kč

Držím palce, ať se výzkum daří.

Pavel Krč

Držím palce a díky za důležitou práci!

Filip Tomášek
444 Kč