Hlídač státu, z.ú.


Osvěta a poskytování informací Protikorupční aktivity

Hlídač státu

Od roku 2016 kontrolujeme politiky a úředníky, zda zacházejí správně s našimi penězi. Aktivně pomáháme udržovat stát transparentní a umožňujeme všem občanům kontrolovat stát, samosprávné orgány i politiky. Od roku 2017 jim navíc pomáháme zavádět moderní e-government. Proč potřebujeme Vaši podporu? Chceme-li dál měnit prostředí v ČR, musíme zrychlit a nabrat sílu. Do Hlídače státu dáváme své peníze a veškerý čas, to ale nestačí. Neobejdeme se bez programátorů, analytiků, právníka, ani redaktora obsahu. Abychom i nadále mohli efektivně kontrolovat a pomáhat zlepšovat náš stát, potřebujeme podporu nezávislých dárců.

vybíráme od 29.4.2021
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Hlídač státu


Jsme nezisková organizace, jejíž cílem je udělat státní správu zcela transparentní. Od roku 2016 kontrolujeme politiky a úředníky, zda zacházejí správně s veřejnými penězi. Aktivně pomáháme zvyšovat transparentnost a umožňujeme všem občanům kontrolovat stát, samosprávné orgány i politiky. Kromě toho pomáháme zavádět moderní e-government a zasazujeme se o digitální Česko.

Proč potřebujeme Vaši podporu? Chceme-li dál měnit prostředí v ČR, musíme zrychlit a nabrat sílu. Do Hlídače státu dáváme své peníze a veškerý čas, to ale nestačí. Neobejdeme se bez programátorů, analytiků, právníka a redaktorů obsahu. Abychom i nadále mohli efektivně kontrolovat a pomáhat zlepšovat náš stát, potřebujeme podporu nezávislých dárců. 

Kdo jsme a jak přesně pomáháme 


Hlídač státu je webová aplikace, kde na jednom místě kontrolujeme, analyzujeme a propojujeme smlouvy z registru smluv, veřejné zakázky, dotace, sponzory politických stran i politiky samotné. Každý občan může díky nám zdarma sám kontrolovat, jak stát a politici hospodaří s penězi daňových poplatníků. 

Díky stovkám milionů záznamů, které na Hlídači zpracováváme, jsme největší platformou svého druhu. Poskytujeme tak všem bez rozdílu jedinečný nástroj na komplexní kontrolu finančních aktivit státu. Naši práci využívají jak aktivní občané, tak úředníci a zaměstnanci státní správy. Navíc denně pomáháme stovkám novinářů ve všech redakcích a jsme citováni ve stovkách článcích ročně. 

Nejsme pouhým kritikem státu. Aktivně pomáháme státní správě a úředníkům s elektronizací státu, zprostředkováváme zahraniční zkušenosti a trendy, pomáháme nastavit základní principy digitalizace služeb a procesů státu. Velice rychle jsme se stali respektovanou nezávislou autoritou v těchto oblastech.

Za cíl si rovněž klademe být jedním z aktivních subjektů v ČR podporující skutečné protikorupční aktivity v maximální konkrétní a důsledné formě. I díky Vašim darům může Hlídač fungovat v takovém rozsahu, děkujeme! Chceme a můžeme ale dělat mnohem víc. 

Podpořte nás darem na transparentní dárcovský účet a zapojte se do zlepšování České republiky i Vy. 


Jak vypadá naše každodenní práce?


Každou smlouvu, která není strojově čitelná, převádíme pomocí OCR nástrojů na text. Poté nad ni provádíme rozsáhlou analýzu formálních údajů, protiprávních kroků, vztahů politiků k dodavatelům i sponzorům a stovky dalších analýz a výpočtů. 

Denně rozesíláme desetitisíce upozornění na nové informace, které se objeví v souvislosti s jejich sledovanými subjekty. Umožňujeme tak získat průběžný přehled o zakázkách firem, které vlastní konkrétní politik či sponzor politických stran. Zároveň monitorujeme významné zakázky, dáváme je do kontextu a upozorňujeme na možné rizikové chování.

Jsme 100% otevření. Všechna data a služby jsou a vždy budou pro veřejnost zdarma. Zpoplatňujeme pouze velmi malou část funkčnosti pro státní úřady a soukromé firmy. Otevíráme možnosti i jiným subjektům, veškerá data ze všech projektů jsou dostupná přes API. Další analýzy tak mohou vznikat nezávisle na Hlídači státu.
 
Naše finance jsou vidět na transparentním účtu 2701199023/2010.

Co plánujeme na další období?


1. Další rozšíření Hlídače smluv

2. Intenzivnější osvětovou/edukační činnost v oblasti e-gov a open dat

3. Rozšíření Hlídače financování politiků a politických stran

4. Vylepšení Hlídače poslanců a senátorů

5. Vytvoření co nejužitečnějšího souhrnu veřejných zakázek

6. Dále pokračovat ve vlastní investigativní činnosti

Více najdete také v naší vizi.

Zlepšujte s námi český stát i Vy!


Transparentní dárcovský účet Hlídač Státu z.ú.: 2701199023/2010.

Ocenění 


V roce 2020 byl Hlídač státu 4x "na bedně" v nejvýznamnější české oborové anketě Křišťálová lupa: Projekt roku (2. místo), Nástroje a služby (2. místo), Obsahová inspirace (dělené 2. a 3. místo) a Veřejně prospěšná služba – cena České televize (3. místo). Michal Bláha se stal Osobností roku 2020.

V předchozích letech jsme dvakrát obdrželi cenu za  Nejlepší Opendata aplikaci (2016, 2017) od Fondu Otakara Motejla. V roce 2017 se nám podařilo získat vyhrát Projekt roku 2017 ankety Křišťálová lupa. Michal Bláha se umístil na druhém místě v kategorii Osobnost roku 2017. 

V roce vzniku projektu Hlídač smluv získal Křišťálovou lupu 2016 jako nejlepší veřejnoprospěsný projekt roku a Cenu Fondu Otakara Motejla.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Neustále podporujeme snahy státu o digitalizaci. Analýzu toho, v čem se stát (ne)polepšil, jsme vydali na jaře společně s Rekonstrukcí státu. Kromě toho jsme si pohlídali vládní covidové programy pomoci, nákupy testů a stále hlídáme podezřelé zakázky

  • Zrychlili jsme našeptávač v hledání 50x: 36 milionu slov s netriviálním scoringem prohledá a nejvhodnější výsledky pro našeptávač vybere obvykle do 10 milisekund, nejhorší do 70 milisekund.

  • Přepsali jsme Hlídače do .NET 5! A to včetně rozsáhlého refaktoringu kódu. Změnu byste v ideálním případě neměli vůbec poznat. Za hlášení chyb a problémů předem děkujeme.
  • Do databáze sponzorů jsme ručně doplnili i všechny dary pro stranu SPD, která stále dodává výpisy pouze v naskakovaném PDFku… 😓
  • Upravovali jsme návody a nápovědy pro používání Hlídače
  • Dál postupně pracujeme na odlehčeném designu.

  • Hlídáme i Platy úředníků: za rok 2020 byly odměny i mnohem vyšší, než si kdokoliv dokázal představit. Pokryli jsme více než 300 organizací a 1200 manažerských a úředních pozic. S dvěma subjekty nyní probíhá soudní spor o poskytnutí informací.

Zveřejnili a zanalyzovali jsme strukturu SZIF a jeho neskrývanou podporu Agrofertu

VOLBY 2021 na Hlídači: Co, kdy a hlavně jak aneb Hlídač opět pomáhá s žádostmi o voličský průkaz

Neustále sledujeme fungování státních webů, přidali jsme i Centrální rezervační systém odběrových míst COVID-19 a rezervační systémy na očkování.

Zanalyzovali jsme hospodaření jednotlivých krajů od října 2016 do října 2020: Kraje řízené politiky ANO uzavřely s holdingem Andreje Babiše smlouvy 3x vyšší než ostatní kraje

Založení projektu

Ať se daří

Dárce
2 000 Kč

Pokračujte v činnosti a za to dík.

Zuzana Buřičová Skácelová
300 Kč

Super prace, jen tak dale... :)

Patrik Majer

Jste boží!

Michal Landsman
500 Kč

Velmi záslužná práce, jen tak dál!!!

Jana Černohorská
300 Kč

Díky za užitečnou a důležitou práci kterou děláte.

Elvis
1 000 Kč

Děkujeme

Anna Schmidtmajerová

API, cením!

Ronald Luc

Díky, skvělý nástroj ke zpřehlednění jinak nepřehledné a rozmaniné změti informací ze státu.

Robert Koblizek
3 000 Kč

Projekt, který stojí za to podpořit, tak aby se nám v Česku žilo lépe!!

Radek Hřebeček
1 000 Kč