Jako doma - Homelike, o.p.s.


Sociálně znevýhodněné skupiny

Komunitní zahrada pro ženy bez domova

Jsme ženy bez domova. Máme komunitní centrum v Libni a u něj zahradu. Chceme na ní odpočívat, pěstovat bylinky a jídlo, cvičit jógu, pořádat koncerty a dělat zahradní terapii. Sníme o tom už rok. Zatím jsme vlastními silami vyčistily pozemek, postavily plot, založily kompost a záhonky. Ještě toho ale hodně chybí - dláždění, posezení, altán, vyvýšené záhony nebo houpací lavička. To už ale bez pomoci profesionálů nezvládneme a proto potřebujeme vás! Pomozte nám zahradu pro ženy bez domova proměnit k nepoznání. Kdo přispěje 500 Kč a více, dostane bezplatnou pozvánku na zahradní slavnost s koncertem, kde spolu dokončení oslavíme, jen co to bude možné!

vybíráme od 20.4.2021
138 777 Kč
vybráno 116 % z 120 000 Kč

přispělo

221 lidí
Sbírka je již uzavřena. Děkujeme!

Děkujeme, takovou vlnu podpory jsme nečekaly! 


Původní cílovou částku 50 000 Kč jsme díky vašemu nadšení překonali za méně než 24 hodin! Musíme říci, že jste nás ohromně zaskočili a potěšili. Chceme se s vámi proto pokusit o něco velkého - a to vybrat peníze na celou odhadovanou cenu revitalizace, tedy 120 000 Kč

Díky finanční rezervě, kterou nám to poskytne, si budeme moci dovolit pojmout obnovu zahrady velkoryseji a dlouhodobě se o ni pečlivě starat. Pergolu doplníme o střechu z průhledného materiálu, aby se pod ní dalo sedět i v dešti. Pořídíme nářadí na pravidelnou údržbu a pořádné zahradničení (třeba křovinořez, sekačku, cirkulární pilu nebo rotavátor). Koupíme zahradní nábytek i maličkosti pro radost, jako jsou barvy na beton, s nimiž popustíme uzdu fantazii i emocím během arteterapie.   

Prostředky, které jsme na zahradu původně chtěly vyčlenit z rozpočtu centra, navíc budeme moci využít na péči o samotné ženy. Na ochranné pomůcky, hygienu, jídlo na pravidelné úterní rozdávky potravinové pomoci a tak dál. Významně nám to pomůže v udržení finanční stability centra, o kterou dlouhodobě zápasíme. 

Proto pokračujeme a moc vám děkujeme za podporu! Už se nemůžeme dočkat, až se pustíme do setí, pletí a okopávání a završené dílo s vámi jaksepatří oslavíme!

Vaše ženy z Jako doma
(bez domova i s domovem)

---------------------------------------------------

Ztrátu domova provází jeho nekonečné hledání. Takovým nalezeným místem je pro nás zahrada komunitního centra Jako doma. Projekt revitalizace pro nás navrhla Alžběta Sobotková, dřevostavby naprojektoval Ondřej Dušek. Součástí obnovy bude stavba pergoly, altánu, zbudování jezírka a záhonů, nebo osázení rostlinami.
 
Teď zbývá sehnat prostředky na uskutečnění - hlavně na odborné práce (práce s výkopovými stroji, dřevostavby), nákup materiálu a rostlin. Celkové náklady odhadujeme na 120 000 Kč, ze zdrojů komunitního centra či grantů je ale pokryjeme jen částečně. Pomozte nám sehnat zbývajících 50 000 Kč na profesionální práce a sledujte s námi, jak tenhle opuštěný prostor v centru města ožívá vzájemností a symbiózou člověka a přírody!

Co všechno se chystá

Už teď začínáme budovat cestičky, přesouváme kůlnu a ohniště, pouštíme se do budování vyvýšených záhonů. Do konce dubna navezeme mulčovací kůru, kompost a zeminu a nakoupíme zahradní nářadí. V květnu nás čeká největší kus práce: stavba altánu a pergoly, lavice a konstrukcí včetně dláždění. S dobrovolníky vysázíme keře, popínavé rostliny, vysejeme trávu a zasadíme zeleninu. Naplno rozjedeme zahradní terapii.

V červnu vyhloubíme zahradní jezírko. Těšíme se, že začneme sklízet první plody své práce, cvičit jógu a užívat si sluníčka! Během prázdnin plánujeme stavbu bylinkové spirály, hmyzího hotelu a hlavně zahradní slavnost jako poděkování všem, kdo nám umožní zahradu přetvořit. Dorazí umělci a osobnosti, které nás podporují, a vy určitě dostanete pozvánku! Podzim pak bude patřit sklizni a posledním úpravám: rozmístění krmítek a budek pro ptáky.
 
 
Obnovu zahrady se svým vystoupením rozhodli podpořit třeba písničkář Člověk krve, kapela Severní nástupiště, frontman skupiny Please the Trees Václav Havelka, expertimentální hudebnice Sára Märc, feministický kolektiv RFK a další. Moc jim děkujeme!

Neviditelné superhrdinky

Jako doma - Homelike, o. p. s. pomáhá ženám bez domova už 9 let - s nimi a pro ně. Ženy bez domova se často pohybují mezi azylovými domy, ubytovnami, známými a ulicí. Proto je ženské bezdomovectví neviditelné. Služby centra (především týdenní rozdávky potravinové pomoci na zahradě) využívá zhruba 200 žen, denně centrum navštíví okolo 30 žen. V centru je k dispozici sprcha, kuchyňka, sociální pomoc. Nabízíme si vzájemně zkušenosti, podporu a přátelství. Deset žen pracuje na DPP v našem v našem sociálním bistru Jídelna Kuchařek bez domova a několik z nich bydlí i v humanitárním hotelu pro ženy bez domova ohrožené pandemií COVID-19, který provozujeme od dubna 2020.
Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu

Děkujeme, takovou podporu jsme nečekaly! 


Původní cílové částky 50 000 Kč se nám díky vašemu nadšení podařilo dosáhnout za méně než 24 hodin! Musíme říci, že jste nás ohromně zaskočili a potěšili. Chceme se s vámi proto pokusit o něco velkého - a to vybrat peníze na celou odhadovanou cenu revitalizace, tedy 120 000 Kč. Díky rezervě, kterou nám to poskytne, budeme moci pojmout obnovu velkoryseji a dlouhodobě se o zahradu pečlivě starat. Ušetřené prostředky navíc využijeme na péči o samotné ženy.

Proto pokračujeme a předem moc děkujeme za podporu a sdílení. Už se nemůžeme dočkat, až se pustíme do setí, pletí a okopávání a završené dílo s vámi jaksepatří oslavíme!


Založení projektu

Moc se těším na zahradu a přeju vám, aby jste tam byly šťastné :-*

Anna Tausingerová
500 Kč

Těším se a držím palce!

Baba Jirásková
500 Kč

Dámy, držím vám moc palce. Buďte zdrávy a užívejte jaro!

Leoš Fuksa

Na lepší zítřky nejen na zahradě.

Veronika

Ať vše kvete pod rukama 🍀

Zuzana Vavřincová
300 Kč

Jsem z projektu nadšená, ať se Vám daří!

Barbora Lišková

Díky za vaší práci!

Adéla Horáková
2 000 Kč

Držím palce!

Hanka H.
500 Kč

Ať zahrada vzkvétá! Hodně sil přeji

Věra

Ať se daří!

Martina Novotná