Cirk La Putyka, o.p.s.


Kultura, umění a historie Sport a volný čas

#KulturuNezastavis je iniciativa pro všechny umělce a umělecké produkce.

V roce 2020 jsme měli slavit desáté výročí company obrovským projektem, ale namísto toho jsme se ocitli v jednom z nejtěžších, ale také nejvíce tvůrčích období své historie. Všechny ty nové zážitky a vaše ohlasy nás od prvního dne motivovaly nebýt apatičtí a pesimističtí, ale naopak zúročit všechny zkušenosti, všechny vzlety a pády, a ty přetavit v nápady a projekty. Stali jsme se posedlými nalézáním nových cest, jak se k vám, svým divákům, dostat. Ideálně živě, a přesto bezpečně a s respektem k vládním opatřením. Váš Rosťa Novák. Pódiem se staly ulice, dvorky nebo parkoviště, hledištěm okna a balkóny bytů, nemocnic nebo domovů důchodců. Tak vznikla iniciativa pro všechny umělce a umělecké produkce #KulturuNezastavis. První akce se odehrála 7. dubna 2020 a dosud jsme na této platformě realizovali přes 210 malých představení a kulturních zážitků. Stihli jsme toho hodně, od on-line streamů představení přes telefonické happeningy a intervence ve veřejném prostoru až po prosincové rozjetí Televize NAŽIVO. Děkuji vám za pocit, že to, co jsme započali během první, druhé a třetí vlny pandemie a restriktivních opatření, má smysl. Užijte si naše projekty, ať už nás potkáte venku, on-line nebo na sociálních sítích.

vybíráme od 29.3.2021
14 800 Kč

přispělo

5 lidí
Přispět v :
zabezpečeno Darujme.cz

Manifest iniciativy #KulturuNezastavis z dubna 2020:
My, umělci, potřebujeme publikum. Jsme na něm závislí. Jak emočně, tak fyzicky. Vy podporujete nás, my v téhle nelehké době podpoříme vás. Jak umíme.
Živé umění ze dne na den usnulo a bude trvat nejspíš několik týdnů či měsíců, než ho společně oživíme. Než se zase vrátíme do divadel, na koncerty, do kin.
My ale už teď chceme ukázat, že živou kulturu lze pěstovat i za těchto časů.
Rozhodli jsme se, že když nemůžete vy za námi, přijdeme my k vám. Pódiem budou ulice, dvorky, parkoviště. Hledištěm se stanou okna a balkóny vašich bytů, nemocnic nebo domovů důchodců.
Budeme zase spolu! Zvládneme to! Bezpečně a s respektem k vládním opatřením. #kulturunezastavis



Oživené roz-hlasy
Navštívili jsme desítky obcí a na dohodnutých místech v obecních rozhlasech naživo zazpívali, zahráli, přečetli pohádky a povídky nebo recitovali poezii. Vytvořili jsme živé představení přímo pro daný moment. Je to další způsob, jak přinést veřejnosti živou kulturu v době protipandemických opatření. Oživené obecní rozhlasy jsou také výzvou pro další obce a umělce, aby se zapojili a sami něco podobného zorganizovali.

Oživené výlohy
Jak v době koronavirových omezení hrát v ulicích pro veřejnost „do klobouku”? Jak netradičně upozornit na zavřené obchody, bary a kavárny? Na to jsme našli odpověď formou umělecké performance v opuštěných výlohách vybraných podniků.


(La)dění
Projekt (La)dění vznikl v době nejpřísnějších opatření proti šíření covidu-19. Vytvářeli jsme jej pro lidi izolované v domovech pro seniory a domech s pečovatelskou službou a pro další instituce, ale i pro ty, kteří jsou izolovaní ve vlastních bytech. Přinášíme jim trochu potěšení a radosti formou audio záznamu. (La)děním provází hlas i tvář Cirku La Putyka Jiří Kohout, který svým milým průvodcováním ohraničuje začátek i konec přibližně dvacetiminutového pořadu.



Izolace
Druhá vlna pandemie (na podzim 2020) nás opět uvrhla do izolace, opět jsme žili v nejistotě. Věříme, že v takto složité situaci má kultura schopnost propojovat, bavit a dodávat sílu. Proto jsme osmkrát vyfoukli do prázdného večerního města symbolické bubliny, ve kterých hráli, zpívali a tančili výjimeční umělci. Sami, v izolaci, ale pro nás všechny.


Ústředna78
Ve spolupráci s Jatky78 jsme na podzim 2020 realizovali cyklus nedělních živých telefonních happeningů, které byly přenášeny on-line z velkého sálu divadla. Mohli jste zavolat svým oblíbeným hercům nejen z Cirku La Putyka a ptát se jich úplně na cokoli – co přes den dělali, jaké je jejich oblíbené jídlo, o čem sní, když zrovna spí, nebo chtít slyšet vlídné slovo, vtip, pohádku. Vše bylo v režii volajících.










Podpořte tento projekt ještě víc a zapojte kamarády Založit dárcovskou výzvu